Την εκτέλεση των έργων «Ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Πλατείας Μακεδονομάχων – Νέας Ελβετίας – Θερμοπυλών και Νάστου)» και «Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων και Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ» (Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις και Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός για τη Στέγαση του Κέντρου στον Α΄ Όροφο Δημοτικού Κτιρίου επί της οδού Παπαρρηγοπούλου 7», ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της 22ης τακτικής συνεδρίασης.

Πρόκειται για τα πρώτα δύο τεχνικά έργα που υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ως μέρος της συνολικής δέσμευσης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ύψους 10.000.000€.

Το πρώτο έργο αφορά στην ανάπλαση τριών υφιστάμενων παιδικών χαρών, έτσι ώστε να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές για να καταστεί δυνατή η πιστοποίησή τους στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος συνολικής αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές και απαιτήσεις. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την κατασκευή περίφραξης και ελεγχόμενης εισόδου και την εξασφάλιση λειτουργικών, ασφαλών και περιβαλλοντικά φιλικών συνθηκών για την ψυχαγωγία των παιδιών, με παιχνίδια πιστοποιημένα και ομαδοποιημένα κατά ηλικία χρηστών, τοποθετημένα σε κατάλληλο και ασφαλές δάπεδο. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία διαδρόμων πρόσβασης και κίνησης, η διαμόρφωση χώρων πράσινου υψηλής και χαμηλής βλάστησης, η κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού και η τοποθέτηση του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού (καθιστικών, δοχείων απορριμμάτων και βρύσης, πρόβλεψη σκιάστρων κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των συνοδών των παιδιών.

Το δεύτερο έργο αφορά στη διαμόρφωση και εξοπλισμό του Α’ ορόφου του δημοτικού κτιρίου της οδού Παπαρρηγοπούλου, με στόχο τη στέγαση του Κέντρου Αρωγής Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ». Το κέντρο θα παρέχει ημερήσιες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης, καθώς και υγιεινής και σίτισης σε άτομα εξαρτημένα από ψυχοδραστικές ουσίες, τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθημερινής διαβίωσης. Το Κέντρο Αρωγής Εξαρτημένων θα έχει δυνατότητα υποδοχής 30 ατόμων την ημέρα και οι δράσεις του θα υλοποιούνται σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κατανείμει τη συνολική δέσμευση των 10.000.000€ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε πέντε άξονες, με βάση τις προτεραιότητες παρεμβάσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης προς όφελος των δημοτών.

Οι άξονες αυτοί είναι:

 1. Κοινωνική πολιτική – ενίσχυση ευπαθών ομάδων
 2. Πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
 3. Ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό
 4. Τεχνικά έργα – παρεμβάσεις στην πόλη
 5. Έργα και δράσεις πολιτισμού

Ήδη υλοποιούνται τα παρακάτω έργα ανά θεματικό άξονα:

 • Κοινωνική πολιτική – ενίσχυση ευπαθών ομάδων
 • Δομή με τη μεθοδολογία street work για την εξυπηρέτηση της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου Αστέγων ενισχύοντας και αναπτύσσοντας την εμβέλεια και τη λειτουργία του (σε συνεργασία με την ΜΚΟ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ)
 • Συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων για τρία έτη (σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAKSIS, συμπληρωματικά με τη χρηματοδότηση της δομής από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)
 • Πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
 • Δημιουργία και λειτουργία της προ-θερμοκοιτίδας OΚ! Thess με τη σύμπραξη των: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ)
 • Εξοπλισμός και λειτουργία στα Παλιά Σφαγεία του εργαστηρίου εφαρμοσμένης δημιουργικότητας “LABattoir” με στόχο τη δημιουργία πρωτοποριακών projects μέσα από τομείς όπως design, μουσική, θέατρο, σύγχρονη τέχνη, performance, ψηφιακά μέσα, κινούμενη εικόνα, επιστήμη, νέες τεχνολογίες με τη σύμπραξη των: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Σωματείο για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση Ατελιέ 3-103 (σε συνεργασία με την ΜΚΟ ArtBox)
 • Ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό
 • Δημιουργία Δεικτών Μνήμης για τη σήμανση μνημείων, ιστορικών κτιρίων, κοινωνικοπολιτικών γεγονότων και σημαντικών προσωπικοτήτων σε πινακίδες με δίγλωσσα κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια ή γκραβούρες (σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau)

 

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δωρεά και πως ουσιαστικά πρόκειται για ιδιωτικό έργο. «Ο δήμος δεν εμπλέκεται, τα κάνει όλα το Ίδρυμα Νιάρχος. Απλά ο δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και έχει επαφή με τους τεχνικούς συμβούλους του για την εφαρμογή. Λεφτά δεν μπαίνουν στα ταμεία του δήμου», εξήγησε ο δήμαρχος.

Να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε ανοικτές διαδικασίες για την ανάθεση έργων, ειδικά όταν η χρηματοδότησή τους γίνεται από χορηγίες, ζήτησαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει».

Ξεκαθάρισαν ότι είναι υπέρ των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αλλά, όπως υπογράμμισαν, «σε θέματα διαφάνειας θα είμαστε άτεγκτοι».

Όπως είπε ο σύμβουλος των «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδης, «αντί για διαφάνεια βλέπουμε περισσότερη θολούρα. Βλέπουμε τα χρήματα που δίνονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης να τα διαχειρίζονται τρίτοι φορείς οι οποίοι, με απευθείας αναθέσεις, ορίζουν μελέτες, ορίζουν κατασκευαστές, χωρίς διαγωνισμούς, αποφεύγοντας έτσι ουσιαστικά οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου».
«Εμείς γιατί να το υπερψηφίσουμε, όταν βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, ως προς την ενημέρωση των συμβούλων», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Αβαρλής, από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη.
Την αντίθεσή του για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων και την εκπόνηση μελετών εξέφρασε ο Γιάννης Δελής από την Λαϊκή Συσπείρωση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, ο δήμος αποφάσισε να κατανείμει τη συνολική δέσμευση των 10 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε πέντε άξονες και συγκεκριμένα, Κοινωνική πολιτική – ενίσχυση ευπαθών ομάδων, Πρωτοβουλίες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, Ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό, Τεχνικά έργα – παρεμβάσεις στην πόλη και Έργα και δράσεις πολιτισμού.

Για τα δυο θέματα κατά ψήφισε η παράταξη των Εντάξει και της Λαϊκής Συσπείρωσης και λευκό ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ανδρέας Κουράκης και οι δύο σύμβουλοι της παράταξης Ανοιχτή Πόλης.

 

 

 

 

Πηγές: www.thessnews.gr/article/58794/egkrithikan-ta-dyo-erga-pou-tha-ginoun-me-dorea-tou-idrymatos-stayros-niarchos-–-deite-ti-perilambanoun και http://www.voria.gr/article/prochoroun-ta-prota-erga-me-dorea-tou-idrimatos-niarchou