Προς αναζήτηση οικοπέδου για τη δημιουργία ενός πρότυπου και εξελιγμένου καταφυγίου αδέσποτων ζώων βρίσκεται το φιλοζωικό σωματείο «Αδέσποτος Πλανήτης» που εδρεύει στην Εξοχή του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της προέδρου του σωματείου, κ. Ελένης Γραμματοπούλου, που επεξεργάζεται ήδη από το 2012 και έχει ως στόχο να αποτελέσει αρωγό στη λύση για το πρόβλημα της έξαρσης των αδέσποτων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και να παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα στα ζώα.

«Ευελπιστούμε να βρεθεί ένας χώρος, όπου θα δομηθούν οι κατάλληλες υποδομές για τα ζώα, με διαχωρισμό τμημάτων αναλόγως τις ανάγκες των αδέσποτων» σημειώνει η κ. Γραμματοπούλου στη Voria.gr, τονίζοντας πως τα τωρινά καταφύγια τείνουν να καταλήγουν σε «κολαστήρια».

«Το καταφύγιο θα είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπληρώνει και εξηγεί πως για κάθε ζώο θα υπάρχει ένας αύλειος χώρος περίπου 12τ.μ., «προκειμένου να του παρέχουμε μία άνετη ζωή, χωρίς εγκλωβισμό και κλουβιά». Παράλληλα θα γίνονται όλες οι απαιτούμενες κτηνιατρικές εξετάσεις και ενέργειες για την υγεία τους, ενώ προτεραιότητα, σύμφωνα με την ίδια, θα δίνεται στα αδέσποτα που χρήζουν άμεσης φροντίδας, όπως άρρωστα ζώα, που πρέπει να λάβουν αγωγή, χτυπημένα καθώς και νεογέννητα ζώα.

«Στόχος μας είναι να φιλοξενούνται και εν συνεχεία να υιοθετούνται, ούτως ώστε να μπορούμε να πάρουμε και να φροντίσουμε άλλο αδέσποτο στη θέση του». Τονίζει, δε, πως τα αδέσποτα που θα περισυλλέγουν θα προέρχονται από όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο από τον δήμο όπου θα εγκατασταθεί το καταφύγιο.

Το σωματείο επιδιώκει παραχώρηση ή ενοικίαση χώρου άνω των 8 στρεμμάτων, στα 100μ με 150μ από κατοικήσιμη περιοχή, όπως προβλέπει ο νόμος, στα όρια της Θεσσαλονίκης. «Το ιδανικό θα ήταν να βρούμε στην Εξοχή, στον Χορτιάτη ή στο Ασβεστοχώρι, λόγω της έδρας του “Αδέσποτου Πλανήτη”» επισημαίνει η κ. Γραμματοπούλου, ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας του καταφυγίου και σε άλλους δήμους.

Όσον αφορά τη νομική υπόσταση του εγχειρήματος, η πρόεδρος του σωματείου εξηγεί πως το καταφύγιο θα είναι καθόλα νόμιμο, τόσο με έλεγχο από την κτηνιατρική υπηρεσία όσο και με έγκριση της πολεοδομίας και του δήμου, στον οποίο θα οικοδομηθεί. Σημειώνει, μάλιστα, πως σε περίπτωση που ο «Αδέσποτος Πλανήτης» διαλυθεί, θα υπάρχει πρόβλεψη στο συμβόλαιο του οικοπέδου, ώστε να παραχωρηθεί σε άλλο φιλοζωικό σωματείο ή ιδιώτη με ιδία χρήση.

Ως προς την οικονομική υποστήριξη του καταφυγίου, η κ. Γραμματοπούλου υπογραμμίζει πως θα απευθυνθούν σε ειδικούς συμβούλους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιχορηγήσεις για προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς και χορηγίες. Σε αντίθετη περίπτωση, «το καταφύγιο θα γίνει σιγά σιγά από την τσέπη μας» καταλήγει.

 

 

 

Πηγή: http://www.voria.gr/article/sta-skaria-dimiourgia-katafigiou-gia-adespota-sti-thessaloniki