«Δύο σε ένα» επιφυλάσσει το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος και μία μερική έκλειψη Σελήνης.

H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμα της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.

Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφηση της με απλή φωτογραφική μηχανή.

Να σημειωθεί ότι ο  μόνος τρόπος για να υπάρξει έκλειψη σελήνης, είναι η σελήνη να βρίσκεται αντιδιαμετρικά απέναντι από τον ήλιο στον ουρανό, που σημαίνει ότι σε κάθε έκλειψη υπάρχει πανσέληνος.

Πανσέληνος μετά αρχαίων οργάνων, μελοποιημένης ποίησης κ.ά. εκδηλώσεων

 

 

 

 

Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου με την ευκαιρία της αυγουστιάτικης πανσελήνου είναι και αυτές που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους με το δήμο Πολυγύρου. Περιλαμβάνουν τα εγκαίνια έκθεσης αντιγράφων αρχαίων μουσικών οργάνων και το λάλημα τους από σολίστες και συναυλία μελοποιημένης ελληνικής ποίησης.

 

 

 

 

Κάτω λοιπόν από το φως της πιο μεγάλης και της πιο φωτεινής πανσελήνου του έτους τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μικρής περιοδικής έκθεσης “Μουσικά όργανα και δρώμενα στην αρχαιότητα”, η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Το χώρο του μουσείου θα πλημμυρίσουν και ήχοι από πιστά αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων, όπως κιθάρα, διπλός αυλός, σείστρο και τύμπανο, από τους Δημήτρη Δελφινόπουλο, μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, και Στέφανο Κοφίδη, δάσκαλο μουσικής.

Η βραδιά θα κλείσει στον προαύλιο χώρο του μουσείου με τη μουσική εκδήλωση “Το ταξίδι του αγγέλου – ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση”. Πρόκειται για συναυλία-αφιέρωμα σε έλληνες ποιητές με τραγούδια σε ποίηση Κ. Καρυωτάκη, Μ. Πολυδούρη και άλλων σύγχρονων ποιητών από την πολυγυρινή Κατερίνα Βλάχου, που δραστηριοποιείται στο Παρίσι. Θα τη συνοδεύσουν οι μουσικοί Δημήτρης Μαστρογιόγλου στο μπουζούκι και Γιώργος Καραμήτρος στην κιθάρα.

 

 

Τη συναυλία οργανώνουν ο δήμος Πολυγύρου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους με την υποστήριξη της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετιγκ Χαλκιδικής.

 

 

 

Αυγουστιάτικη πανσέλληνος στη Ρωμαϊκή Αγορά

 

 

Η Εφορεία ΑρχαιοτήτωνΠόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017 το κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν από τους σημαντικότερους και κεντρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, υπό το λαμπερό φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, για να απολαύσουν την παράσταση «Ο θάνατος της Κλεοπάτρας». Πρόκειται για λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Hector Berlioz, λιμπρέτο του P.A. Vieillard («La mort de Cleopatre») και κείμενα πρόζας του William Shakespeare.

 

 

Υπόθεση:

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος. Η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, έχει μόλις ηττηθεί στο Άκτιο. Οι διαπραγματεύσεις με το νέο Καίσαρα της Ρώμης, Οκταβιανό, αποτυγχάνουν κι έτσι κλείνεται στον τάφο των Πτολεμαίων μαζί με όλους τους θησαυρούς της. Το έργο τη βρίσκει στην στιγμή αμέσως μετά τον θάνατο του Μάρκου Αντώνιου, όπου θα ξανασυναντήσει για μια τελευταία φορά τον Οκταβιανό. Καταλαβαίνοντας την πρόθεση του να την εξευτελίσει δημοσίως στη Ρώμη, αποφασίζει να πεθάνει μαζί με την πιστή της ακόλουθο, Χάρμιον.

 

 

Απόδοση στα ελληνικά από τα γαλλικά: Κασσάνδρα Δημοπούλου

Σκηνοθεσία/Επιμέλεια κειμένων: Τζένη Δριβάλα

Κείμενα πρόζας: William Shakespeare (σε ελληνική απόδοση, από το έργο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»)

Αναβίωση σκηνοθεσίας για τη Ρωμαϊκή Αγορά: Κ. Δημοπούλου

Σκηνικά: Γιώργος Λεπίδας,  Κοστούμια: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Παραγωγή: Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος

Διάρκεια: 50’

 

Πρωταγωνιστούν: Κασσάνδρα Δημοπούλου (στο ρόλο της Κλεοπάτρας), Αθανάσιος Μαργούτας (στο ρόλο του Οκτάβιου), Γεωργία Αλεξανδρίδου (στο ρόλο της Χάρμιον)

Πιάνο / Μουσική προετοιμασία: Φίλιππος Μοδινός

 

 

 Αποτέλεσμα εικόνας για πανσέληνος 7 Αυγούστου 2017 Θεσσαλονίκη Ο θάνατος της Κλεοπάτρας

 

Τόπος: Ρωμαϊκή Αγορά, Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, τηλ.: 2310 221 266)

Ημερομηνία: 7 Αυγούστου 2017

Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος: ελεύθερη

 

 

 

 

Salsa & Latin Υπαίθριο Πάρτυ στην Παραλία Θεσσαλονίκης

 

 

 

Η Compañía Loca διοργανώνει υπαίθριο Salsa & Latin Party, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία Θεσσαλονίκης.

H ομάδα Compañía Loca προσκαλεί εσάς και την παρέα σας από τις 21:00 για να χορέψετε με ανανεωμένες μουσικές για τα δρώμενα της πόλης μας, που περιλαμβάνουν γνήσιες κουβανέζικες μουσικές Salsa, Son, Rumba, Reggaeton, Timba καθώς και Bachata Domenicana και παραδοσιακής Kizomba.
Φυσικά στο πάρτυ μπορεί να έρθει ελεύθερα και όποιος άλλος επιθυμεί.

VAMOS A BAILARRRRR COMPAÑEROOOOOS!!!

 

 

Facebook event

Βραδιά πανσελήνου σε μουσεία της Θεσσαλονίκης

Οι μουσικοί του δρόμου στο Μουσείο” είναι ο τίτλος της συναυλίας που πραγματοποιεί με την ευκαιρία της γιορτής του φεγγαριού το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στις 21.30.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μουσικοί του δόμου “Sailing Tomatoes”, “Λόγου Χάρη” και η Μαρία Ευλαβή σε μία ευρεία γκάμα επιλογών από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή.

Η εκδήλωση, της οποίας η είσοδος είναι ελεύθερη, θα πραγματοποιηθεί στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 


Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην αντίστοιχη εκδήλωση του τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στις 21.30, θα παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο με τους μουσικούς Γιώργο Καραβελάκη (τραγούδι, κιθάρα), Νέλλη Αμαραντίδου (τραγούδι) και Κώστα Παπαδόπουλο (τραγούδι, πιάνο).
Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό έως τις 22.00 με ελεύθερη είσοδο στη μόνιμη και στις περιοδικές εκθέσεις από τις 18.30 έως τις 22.00. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

 

 

 

 

«Ταξίδι στη μουσική με την πανσέληνο» στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας

 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει κάθε χρόνο την αυγουστιάτικη Πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με μια μουσική συναυλία ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου (jazz, swing, cinema) στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, με το μουσικό σχήμα των Νάντια Παυλίδου (φωνητικά) και Βασίλη Μπεζεβέγκη (κιθάρα)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας θα παραμείνει ανοικτό έως τις 23:00

 

 

 

«Ταξίδι στη μουσική με τη πανσέληνο» στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου (Έδεσσας)

 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει κάθε χρόνο την αυγουστιάτικη Πανσέληνο και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό σε μια μουσική εκδήλωση – συναυλία jazz στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου (Έδεσσας) από την μπάντα Off minor quartet των Κωνσταντίνου Παπαχρήστου (τρομπέτα), Δημοσθένη Σταλίδη (κιθάρα) και Λάκη Σαμαρά (μπάσο).

 

Υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τη νύχτα της Πανσελήνου στη Μακεδονία

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 

ΕΦΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια
Bυζαντινό κάστρο Ανακτορουπόλεως
Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου

ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης
Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Πλατανιάς

ΕΦΑ ΕΒΡΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης
Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό κατά τις ώρες 20:00-24:00

Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου
Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό κατά τις ώρες 20:00-22:00

Αρχαιολογικός Χώρος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης
Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό κατά τις ώρες 20:00-24:00

Ξενάγηση στο Αρχοντικό Ταβανιώτη. Ώρα 21.00. Το Αρχοντικό Ταβανιώτη θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24.00

ΕΦΑ ΚΑΒΑΛΑΣ- ΘΑΣΟΥ

– Μουσικό αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη από τη Μικτή Χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού συλλόγου Νέας Περάμου (συνεργασία με Δήμο Παγγαίου)

– Μουσική και χορευτική εκδήλωση από τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους (Συνεργασία με Δήμο Θάσου) ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00.

– Μουσική εκδήλωση με τους Οδοιπόρους Καλής Βρύσης με τίτλο “Σαν φεγγαρόλουστη ζωή σε όνειρο πλεγμένη”. Συνδιοργάνωση ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ,”ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΚΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ”, Ανοιχτό από 21.00 έως και 24.00
Συνδιοργάνωση :ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ.Ανοιχτός από 21.00 έως 24.00

ΕΦΑ ΕΒΡΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη

ΕΦΑ ΞΑΝΘΗΣ

Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (βλ. και παραπάνω για εκδηλώσεις στους Νομούς Πέλλας & Χαλκιδικής)

 

EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Αρχαίο Θέατρο του Γυμνασίου του Αριστοτέλη στη Μίεζα
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 20:00 έως 24:00

– BRUNA GONDONI και MARCO BENDONIΟ. Διάρκεια εκδήλωσης 20:30 – 21:30
Χορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τoν Δήμο Σαμοθράκης . Αφορά παράσταση χορών της Ιταλικής Αναγέννησης από τον A.D.A. ANCIENT DANCES ASSOCIATION, υπό τη διεύθυνση των BRUNA GONDONI και MARCO BENDONIΟ. Διάρκεια εκδήλωσης 20:30 – 21:30 ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τον Αντώνη Μουσαδέ και Ασμίκ Μπεκλαριάν (21.00 – 24.00)

 

ΕΦΑ ΣΕΡΡΩΝ

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 20.00 έως τις 23.00
‘Ζιντζιρλί Τζαμί” Σερρών

ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κάστρο Αρχαίας Πύδνας
Αρχαιολογικός χώρος Λειβήθρων,Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων
Αρχαιολογικός χώρος Δίου
Σπηλαίο Πετραλώνων – Ελεύθερη είσοδος στο σπήλαιο για το κοινό από τις 20:00 μέχρι τις 23.00

– Μουσική εκδήλωση – συναυλία με το μουσικό σχήμα των Νάντια Παυλίδου- φωνητικά, Βασίλης Μπεζεβέγκης – κιθάρα. Μουσική ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου (jazz, swing, american cinema κλπ). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00. Κώστας Παπάς – τύμπανα

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00 Μουσική εκδήλωση – συναυλία jazz.από την μπάντα Off minor quartet Κωνσταντίνος Παπαχρήστου – τρομπέτα Δημοσθένης Σταλίδης – κιθάρα Λάκης Σαμαράς – μπάσο Κώστας Παπάς – τύμπανα Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

ΕΦΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πλατεία Παναγίας Κουμπελίδικης στην Καστοριά

ΕΦΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου, Δεσκάτη

ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

 

 

 

 

Με πληροφορίες από www.culture.gr/el/service/SitePages/events_list.aspx#date=2017-08-07&startDate=&endDate=, www.thessnews.gr/article/46464/spanio-fainomeno-ti-deytera-panselinos-kai-ekleipsi-selinis-mazi και makthes.gr/πανσέληνος-μετά-αρχαίων-οργάνων-και-μ/