Ç ÄéáñêÞò ÅðéôñïðÞ ÐáñáãùãÞò êáé Åìðïñßïõ óõíåäñéÜóå ìå èÝìá çìåñÞóéáò äéÜôáîçò: Åðåîåñãáóßá êáé åîÝôáóç ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìßáò êáé ÁíÜðôõîçò «Ôñïðïðïßçóç ôïõ í. 3190/1955 ðåñß Åôáéñéþí ÐåñéïñéóìÝíçò Åõèýíçò êáé Üëëåò äéáôÜîåéò».

Τα «χαρτιά» του ανοίγει στο TheCaller, ο υφυπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Μιλά με ειλικρινή τρόπο και λόγο ευθύ για το που βαδίζει η χώρα, ποια είναι η προοπτική της, τι θα γίνει και πως θα πρέπει να οργανωθεί η επόμενη ημέρα μετά την έξοδο της χώρας τα μνημόνια καθώς επίσης και για το αν πρέπει ή όχι να υπάρξει εθνική συνεννόηση πάνω στα βασικά και σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

Ο κ. Πιτσιόρλας, αναφέρεται επίσης για τις εξελίξεις στα Σκόπια για την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης και ζητά με έμφαση να καταδικαστεί η βία απ’ όπου και αν προέρχεται: «πρέπει να συμπέσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με απόλυτο τρόπο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι μορφές βίας να κρίνονται κατά περίπτωση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το θέμα με το όνομα των Σκοπίων ο κ. Πιτσιόρλας είναι αρκετά ρεαλιστικός: … μπορούμε να είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Η πορεία των σχέσεών μας με την Κίνα, τα τελευταία χρόνια, το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο κλεινόμαστε σε μια αδιέξοδη και ακατανόητη για όλο τον κόσμο διαμάχη με τα Σκόπια… ενώ σε ότι αφορά τον κ. Γ. Μπουτάρη επισημαίνει με νόημα: «Καθάρισε τη φυσιογνωμία της πόλης από την ψυχροπολεμική πατίνα».

 

 

 

* Η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος του δημοκρατικού μας συστήματος και προφανώς δεν τίθεται για εμάς θέμα συνεργασίας μαζί της. Το ΚΙΝ.ΑΛ. οφείλει να κάνει την δική του επιλογή. Προς το παρόν, προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να αφήσει ανοιχτή την πόρτα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτή την επιλογή –όπως και την δική μας- θα την κρίνει ο ελληνικός λαός

* Για Σκόπια: όμως αντί να δουλεύουμε για αυτή την προοπτική, κλεινόμαστε σε μια αδιέξοδη και ακατανόητη για όλο τον κόσμο διαμάχη με τα Σκόπια και φοβόμαστε ότι τα Σκόπια θα απειλήσουν την Ελλάδα, τότε είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα και μόνοι μας μένουμε στο περιθώριο των εξελίξεων.

* Ο Γ. Μπουτάρης καθάρισε τη φυσιογνωμία της πόλης από την ψυχροπολεμική πατίνα και της έδωσε εκείνη τη λάμψη και την προοπτική του μητροπολιτικού κέντρου. Η επανεκλογή του έχει πάνω από όλα συμβολικό χαρακτήρα για το ποιες αντιλήψεις θα επικρατήσουν για τον ρόλο και την προοπτική, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της χώρας

 

 

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Στ. Πιτσιόρλα στο TheCaller και τον Βαγγέλη Γιακουμή

Κύριε υφυπουργέ, τι σημαίνει για τη χώρα ότι βγαίνει από τα μνημόνια; Σημαίνει καλυτέρευση στις οικονομικές συνθήκες που ζούμε όλοι μας ; Σημαίνει καλύτερο και ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα, σημαίνει παροχές , αυξήσεις μισθών κλπ; Γιατί ως πολίτες φοβόμαστε ότι όλα αυτά θα τα ακούσουμε χωρίς όμως να είμαστε βέβαιοι τι από όλα τελικά θα ισχύσει. Είστε ψύχραιμη φωνή και θέλουμε να μας πείτε τι τελικά πρέπει να περιμένουμε από τον Αύγουστο του 2018 και μετά;

Τον Αύγουστο κλείνει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Βγαίνουμε από την εντατική. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι γίναμε τελείως καλά. Από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουμε την αυστηρή επιτήρηση που είχαμε στα χρόνια των μνημονίων, όμως εξακολουθούμε να έχουμε ένα μεγάλο χρέος και κυρίως πρέπει να μπορούμε μόνοι μας να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας. Πρέπει λοιπόν, για να το πω απλά, να μάθουμε να απλώνουμε τα πόδια μας όσο είναι το πάπλωμά μας. Πρέπει να ξεχάσουμε τις πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και να διαμορφώσουμε τους όρους για μια οικονομία ανταγωνιστική στο σημερινό δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Αναμφισβήτητα η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα μετά από τόσα χρόνια οικονομικής δυσπραγίας. Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι χωρισμένες , δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη, ούτε κοινός βηματισμός που να δίνει, αν θέλετε, και να δείχνει τον δρόμο και στους πολίτες για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν ως συμπεριφορά και ως δημόσιος λόγος.

Στα οκτώ χρόνια της κρίσης, ο ελληνικός λαός έχει υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Σεβασμός σε αυτές τις θυσίες σημαίνει πρώτα ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να είναι ειλικρινή με τον ελληνικό λαό. Όμως και ο ελληνικός λαός οφείλει να κλείνει τα αυτιά του πια σε υποσχέσεις που ακούγονται ωραίες αλλά που ολοφάνερα είναι ανεδαφικές. Τα κόμματα έχουν βέβαια την πρώτη ευθύνη. Το κεντρικό θέμα είναι ότι εάν θέλουμε να ανεβάσουμε σταδιακά το βιοτικό επίπεδο και να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν την κρίση θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά μας. Να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους από την λειτουργία της οικονομίας. Αύξηση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του βιοτικού επιπέδου μέσω του εξωτερικού δανεισμού είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Έτσι ακριβώς φτάσαμε στην χρεοκοπία. Αυτή η πολύ απλή αλήθεια πρέπει να κατανοηθεί σε όλο το βάθος και όλες τις προεκτάσεις της.

Τα τελευταία γεγονότα που υπήρξαν στο πρόσωπο του κ. Μπουτάρη με τη βία που εκδηλώθηκε αλλά και τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα κατά καιρούς με αποκορύφωμα το ΣτΕ είναι φαινόμενα διχαστικά. Καταδικαστέα ωστόσο από όλους και από όπου κι αν προέρχονται θέλω να πιστεύω. Το κλίμα όμως δεν είναι ενωτικό ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς βλέπουμε και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη να αλληλοκατηγορούνται με ύβρις και αντιπαραθέσεις προκαλώντας αν θέλετε περίεργα συναισθήματα στους πολίτες που επιλέγουν άλλους δρόμους και όχι αυτόν που κανονικά θα έπρεπε να του δείχνει η πολιτική ηγεσία. Σας εκφράζουν όλα αυτά και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας;

Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα ανταγωνιστικό και πάντα θα υπάρχει αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Όμως η αντιπαράθεση πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η βία ως μορφή άσκησης πολιτικής δεν είναι αποδεκτή. Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να συμπέσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με απόλυτο τρόπο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι μορφές βίας να κρίνονται κατά περίπτωση.

 

Επίσης βλέπουμε κ. Υφυπουργέ ότι με όλα αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχει συναινετικό κλίμα έτσι ώστε όλοι μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλουν πλάτη για έναν εθνικό στόχο: Το χρέος. Επομένως τι βλέπετε εσείς προσωπικά να γίνεται;

Η κυβέρνηση κάνει τεράστια προσπάθεια να επιτύχει μια σοβαρή ρύθμιση για το χρέος και να βγάλει από τον λαιμό της οικονομίας μας μια ασφυκτική θηλιά. Η όποια ρύθμιση του χρέους όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ως σύνθημα για επανάληψη αυτοκτονικών πρακτικών από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ως Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπάρχουν προϋποθέσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη με ότι αυτό σημαίνει; Και πώς μπορεί όταν σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι παραδώσατε τα κλειδιά της χώρας για 100 χρόνια;

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης βαρύνονται με την τεράστια ευθύνη της οικοδόμησης ενός μοντέλου λειτουργίας της χώρας που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στην περιπέτεια των μνημονίων. Το να παριστάνουν τώρα και τους τιμητές πάει πολύ. Όμως αυτή την συζήτηση πρέπει να την κλείσουμε. Τον Αύγουστο γυρίζουμε σελίδα και πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον με διαφορετικό τρόπο. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να αλλάξουμε και το κράτος και την οικονομία. Και τον τρόπο μας τον δείχνει η ίδια η πραγματικότητα που ζούμε. Τα οκτώ χρόνια της κρίσης έχουμε δύο εικόνες. Έχουμε την εικόνα των επιχειρήσεων που κλείνουν. Έχουμε όμως και την εικόνα των επιχειρήσεων που γίνονται εξωστρεφείς, που καινοτομούν, που ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες και όχι μόνον επιβιώνουν αλλά πηγαίνουν καλά και κινούνται ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά. Το τι πρέπει να κάνουμε μας το δείχνουν αυτές οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτές σε όλα τα επίπεδα.

 

Προέρχεστε από τη Βόρεια Ελλάδα και ξέρουμε πόσο την αγαπάτε και την στηρίζεται κ. Υφυπουργέ. Το θέμα όμως με τα Σκόπια στο όνομα προκαλεί τριβές, εντάσεις και διαφωνίες όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά και μέσα στην ίδια την κυβέρνησή σας, εννοώ με την διαφωνία που εκδηλώνει ο κ. Π. Καμμένος πιστός αν θέλετε στις ιδεολογικές του αφετηρίες.

Η ικανότητα να αναλύουμε τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς σε κάθε φάση και να προσδιορίζουμε τους στόχους του Έθνους μας είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας που σφραγίζει τη μοίρα αυτής της χώρας. Και αυτή η ικανότητα εξαρτάται από τις ιδεολογικές συντεταγμένες που καθορίζουν την σκέψη μας ως λαός. Το θέμα των Σκοπίων είναι η εκδήλωση αυτών των βαθύτερων προβλημάτων, τα οποία οφείλουμε να λύσουμε. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εάν απαλλαγεί από αμυντικά σύνδρομα και εάν μετατρέψει σε θετική στρατηγική τα τεράστια πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης σε έναν ρευστό και μεταβαλλόμενο κόσμο.

Από γεωγραφική, ιστορική, πολιτιστική άποψη, μπορούμε να είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Η πορεία των σχέσεών μας με την Κίνα, τα τελευταία χρόνια, το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Εάν όμως αντί να δουλεύουμε για αυτή την προοπτική, κλεινόμαστε σε μια αδιέξοδη και ακατανόητη για όλο τον κόσμο διαμάχη με τα Σκόπια και φοβόμαστε ότι τα Σκόπια θα απειλήσουν την Ελλάδα, τότε είναι φανερό ότι δεν μπορούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα και μόνοι μας μένουμε στο περιθώριο των εξελίξεων.

Η επόμενα ημέρα των εκλογών είναι το ζητούμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά να συμπορευτεί μαζί του το ΚΙΝ.ΑΛ. στο κοινό δρόμο. Ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η δική σας άποψη στο θέμα αυτό, αν μπορούν και υπό ποιες προϋποθέσεις να συνυπάρξουν ο κ. Τσίπρας με την κ. Γεννηματά κόντρα στον κ. Μητσοτάκη που ζητά εκλογές όπως ακριβώς ζητά εδώ και τώρα και η κ. Γεννηματά.

Η Αριστερά της οποίας ιστορική συνέχεια αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα μιλούσε για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας και για την ανάγκη διαμόρφωσης μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών πλειοψηφιών για να κυβερνηθεί ο τόπος. Για τον λόγο αυτό, ψηφίσαμε και την απλή αναλογική, την οποία, όπως είναι γνωστό, πάντα υποστηρίζαμε. Στις επόμενες εκλογές, το ερώτημα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό θα είναι το ποια κυβέρνηση θα οργανώσει την πορεία της χώρας προς το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που χρειάζεται και την μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να εξυπηρετηθεί αυτό το νέο μοντέλο. Σε αυτό το ερώτημα οφείλουν να απαντήσουν όλοι.

Εμείς προτείνουμε τον διάλογο ανάμεσα στις ιστορικά αποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θεωρώντας ότι έχουμε ιστορικές και πολιτικές αναφορές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την μετεκλογική μας συνεργασία. Η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος του δημοκρατικού μας συστήματος και προφανώς δεν τίθεται για εμάς θέμα συνεργασίας μαζί της. Το ΚΙΝ.ΑΛ. οφείλει να κάνει την δική του επιλογή. Προς το παρόν, προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και να αφήσει ανοιχτή την πόρτα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτή την επιλογή –όπως και την δική μας- θα την κρίνει ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Ως προς το ποια θα είναι αυτή η ώρα, η απάντηση είναι απλή: Το τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

 

.

Η επίθεση που δέχθηκε ο κ. Γιάννης Μπουτάρης φάνηκε πως έφερε πιο κοντά το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησης τους είπε απευθυνόμενος στον κ. Μπουτάρη: «Συμβολοποιείς ένα ολόκληρο δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη μαυρίλα κι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσεις». Πώς σχολιάζετε τη διαφαινόμενη προσέγγιση;

Όταν μιλάω για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, μου έρχεται στο μυαλό μια εικόνα. Για δεκαετίες μπροστά από το εξαιρετικό κτίριο του παλιού επιβατικού σταθμού στο λιμάνι υπήρχε ένας τοίχος που το έκρυβε. Με μια απλή κίνηση, την κατεδάφιση αυτού του τοίχου, άλλαξε όλη η εικόνα του λιμανιού και ήρθε στο προσκήνιο η ιστορία της πόλης. Αυτό ακριβώς έκανε ο Μπουτάρης. Καθάρισε τη φυσιογνωμία της πόλης από την ψυχροπολεμική πατίνα και της έδωσε εκείνη τη λάμψη και την προοπτική του μητροπολιτικού κέντρου. Η επανεκλογή του έχει πάνω από όλα συμβολικό χαρακτήρα για το ποιες αντιλήψεις θα επικρατήσουν για τον ρόλο και την προοπτική, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της χώρας.

 

 

 

 

 

Πηγή: https://thecaller.gr/callers-choice/pitsiorlas-o-ellinikos-laos-ofeilei-na-kleisei-na-aftia-tou-se-iposxeseis/