Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ για την εφημερίδα “Τύπος Θεσσαλονίκης”

 

Στις 8 του Μάρτη ημέρα της γυναίκας, η Αρετή,  έχει τα γενέθλια της και είναι  μόνη στο σπίτι. Στη μέση του δωματίου το μπαούλο με τα προικιά της είναι  το προσωπικό της κουτί της Πανδώρας και από μέσα του ξετυλίγεται η ζωή της, μια γλυκόπικρη διαδρομή με χαρές, λύπες,  έρωτες ,διαψεύσεις,  μοναξιά. Όμως  στο βάθος του μπαούλου υπάρχει  η ελπίδα, να φωτίζει τη σκοτεινή μέρα της Αρετής.

Περισσότερα στην παράσταση «Η προίκα» που θα έρθει στην πόλη μας, στο Θέατρο Αυλαία (ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή) στις 12 και 13 Νοέμβρη 2018 με ερμηνεύτρια την Στέλλα Παπαδημητρίου.

 

 

 

Η ίδια μιλώντας για το προικισμένο με κρατικό βραβείο του ΥΠΠΟ έργο είπε πως η ηρωίδα που ερμηνεύει «δεν έπαψε ποτέ να ελπίζει και να περιμένει».

 

proika.jpg

 

-Η προίκα δίνονταν ως ένα εφόδιο για μια κοπέλα/γυναίκα κατά το παρελθόν. Πώς λειτουργεί για την ηρωίδα που ερμηνεύετε;

-Η ηρωίδα μου για την εποχή ενός ήταν πολύ προχωρημένη και δεν πίστευε τόσο πολύ σε αυτόν το θεσμό. Πίστευε πιο πολύ ενός σχέσεις των ανθρώπων, τα συναισθήματα, το σεβασμό και θα έλεγα και στην ισότητα ακόμα. Ζώντας εκείνη την εποχή κανένας δεν μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια προσφορά εκ μέρους ενός οικογένειας εφόσον υπήρχε οικονομική ευχαίρεια.

 

-Τι φέρνει στην επιφάνεια το ταξίδι που κάνει στο παρελθόν;

-Μια ζωή πλούσια σε συναισθήματα, έρωτες, απογοητεύσεις, χαρές απώλειες και στο τέλος ελπίδα για το μέλλον. Αν και γυναίκα μιας κάμιας ηλικίας δεν έπαψε ποτέ να ελπίζει και να περιμένει. Δεν παραιτήθηκε ποτέ.

 

-Τελευταία βλέπουμε ολοένα και περισσότερους μονολόγους. Γιατί και πώς πιστεύετε πως ενός μονόλογος κερδίζει έναν θεατή;

-Να το πω μόδα; Να το πω χαμηλό budget; Τι να ενός απαντήσω δεν ξέρω. Πάντως η επιτυχία ενός μονολόγου και το ενδιαφέρον που μπορεί να προκαλέσει στο θεατή είναι πέρα από το κείμενο, το θέμα αν ενδιαφέρει το κοινό, η σκηνοθεσία και φυσικά η απόδοση του ηθοποιού. Και  αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για κάθε ηθοποιό. Να καταφέρει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για μια ώρα, μιάμιση ώρα.

 

 

 

-Τι σημαίνει θέατρο για εσάς;

-Τι σημαίνει θέατρο για μένα; Ένα θα σας πω. Ότι έχω αφήσει τον εγγονό που είναι 30 ημερών για να έρθω να παίξω στην Αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη.  Τα συμπεράσματα δικά σας. Ελπίζω να σας καλύψα.

 

-Τι άλλο ετοιμάζετε αυτό το διάστημα ή στο άμεσο μέλλον;

-Κάτι έχω στα σκαριά, αλλά ακόμα δεν μπορώ να το ανακοινώσω. Αν γίνει θα ξεκίνησει το Μάρτη και ελπίζω να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε.

 

 

13x165_proika_thess_1.jpg

 

 

 

Kείμενο: Μπέτυ Μαγρίζου, Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Σκηνικά – Κοστούμια : Κούλα Γαλιώνη, Φωτισμοί: Φώτης Μακρής.

Στο ρόλο της Αρετής η Στέλλα Παπαδημητρίου.

Διάρκεια 60’

 

 

 

Θέατρο Αυλαία

Πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)

Τηλέφωνο 2310 230013

Πληροφορίες- Κρατήσεις: Καραβέλη Βάσια, τηλέφωνα 2310 257218 & 6974677468

Ε: info@avlaiatheatre.gr

 

Παραστάσεις: Δευτέρα 12 και Τρίτη 13  Νοεμβρίου 2018

Έναρξη παράστασης: 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 13 € & 10 €φοιτητικό- ανέργων.

Προπώλησηhttps://www.viva.gr/tickets/theatre/theatro-avlaia/i-proika/ και στο ταμείο του θεάτρου «Αυλαία»: Πλατεία ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή, τηλ.: 2310 230013, ώρες: 09:30-13:30 & 17:30-21:30

 

 

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

 

 

Βίντεο: Passion theater και TV100

Πηγή: https://www.typosthes.gr/politismos/169269_thessaloniki-i-stella-papadimitrioy-erhetai-me-tin-proika