Κοντά τρία χρόνια μετά το “λουκέτο” έρχεται και ο αναγκαστικός πλειστηριασμός. Ο λόγος για την άλλοτε κραταιά Βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, η οποία βγαίνει σε πλειστηριασμό ως σύνολο στις 7 Δεκεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς τα 18,281 εκατ. ευρώ. Το ποσό θεωρείται υψηλό από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ενεργές γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες αναζητούν αγοραστή.

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη εκποίησης της επιχείρησης, η προσφορά του κάθε ενδιαφερόμενου θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή τράπεζας για ποσό όχι κατώτερο των 500.000 ευρώ.

Η κατακύρωση θα γίνει σε εκείνον που θα προσφέρει την πιο συμφέρουσα προσφορά, ενώ ο πλειοδότης που θα αναδειχθεί θα εμφανισθεί ενώπιον της συμβολαιογράφου προκειμένου να συνταχθεί και υπογραφεί η πράξη μεταβίβασης του συνόλου της επιχείρησης, υπό τη διαλυτική αίρεση της εμπρόθεσμης καταβολής ολόκληρου του τιμήματος.

O πλειοδότης οφείλει να καταβάλει ολόκληρο το συμφωνηθέν τίμημα εφάπαξ εντός 60 το αργότερο εργάσιμων ημερών από την κατακύρωση. Ωστόσο ο ενδιαφερόμενος μπορεί αντί της εφάπαξ καταβολής, με γραπτή δήλωση του προς τη σύνδικο μέχρι την ημέρα της κατακυρώσεως, να αναλάβει την υποχρέωση καταβολής του τιμήματος σε δύο άτοκες δόσεις, δηλαδή ποσό 10 εκατ. ευρώ εντός προθεσμίας 60 ημερών και το υπόλοιπο ποσό εντός προθεσμίας 90 ημερών.

 

 

 

Φίδια και ποντίκια βγαίνουν από το ΑΓΝΟ – Σαπίζει το κουφάρι της παλιάς γαλακτοβιομηχανίας

 

Φίδια και ποντίκια βγαίνουν από το ΑΓΝΟ - Σαπίζει το κουφάρι της παλιάς γαλακτοβιομηχανίας (ΦΩΤΟ)

 

 

Ένα βήμα πριν την πλήρη κατάρρευση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της άλλοτε κραταιάς γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη. Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που κάποτε στέγαζαν τα γραφεία και τις μονάδες παστερίωσης, αφού λεηλατήθηκαν πλήρως, έμειναν στο έλεος του χρόνου να σαπίζουν. Ξεθωριασμένες ρεκλάμες στους τοίχους και κάποιες πινακίδες με το κόκκινο και άσπρο χρώμα του λογότυπου μένουν να θυμίζουν τη ζωή που υπήρχε κάποτε στο εργοστάσιο.

 

 

 

Οι περισσότεροι τοίχοι είναι γκρεμισμένοι, ενώ σε όσους στέκονται όρθιοι χάσκουν τεράστιες τρύπες από τα τούβλα που λείπουν. Από τις οροφές κρέμονται σίδερα και σοβάδες που κατά διαστήματα καταρρέουν. Σκουπίδια και σωροί από μπάζα είναι απλωμένα σε μια έκταση 15 περίπου στρεμμάτων, ενώ τα ξερά χόρτα εγκυμονούν εστίες ανάφλεξης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

 

 

 

Αφύλακτες εγκαταστάσεις

Η πρόσβαση στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων είναι εύκολη ακόμη και για μικρά παιδιά, καθώς η κεντρική σιδερένια πόρτα ανοίγει με ένα απλό τράβηγμα. Αν εξαιρέσεις ένα τμήμα του οικοπέδου που από την πίσω πλευρά έχει έναν ψηλό τοίχο και συνορεύει με σπίτια, όλο το υπόλοιπο μέρος είναι αφύλακτο. Τα σημάδια διαμονής ανθρώπων στα κουφάρια του κτιρίου είναι εμφανή. Κουβέρτες, σημάδια από φωτιά, αποφάγια κ.ά. Όπως σημειώνουν οι περίοικοι, συχνά βλέπουν διάφορους να μπαίνουν στις εγκαταστάσεις. Αναφέρουν ότι παλαιότερα η περιοχή ήταν κέντρο διακίνησης και χρήσης ουσιών, με τους εξαρτημένους να κείτονται στα πεζοδρόμια και τους κατοίκους να καλούν ασθενοφόρα για να τους περιθάλψουν. Σημειώνουν ότι η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά το φαινόμενο δεν έχει εκλείψει.

 

 

 

 

Ποντίκια, σαύρες και φίδια

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι περιμετρικά του εργοστασίου. Νοικοκυρές που τα ισόγεια σπίτια τους είναι λίγα μέτρα από το εργοστάσιο αναφέρουν στην ΤhessΝews ότι κυνηγούν ποντίκια, σαύρες και φίδια που βγαίνουν από το οικόπεδο και μπαίνουν στα σπίτια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. «Μας έχει πνίξει εδώ και τόσα χρόνια» αναφέρει η κ. Ντίνα, που το ισόγειο σπίτι της συνορεύει με τον μαντρότοιχο του εργοστασίου. «Μέχρι και φίδια βγαίνουν από μέσα» σημειώνει και συνεχίζει «φοβόμαστε να ανοίξουμε τις πόρτες μας, ακούμε φασαρία κάποιες φορές από μέσα». Οι περίοικοι καταγγέλλουν ότι παρά το γεγονός ότι έχουν επισημάνει πολλές φορές το πρόβλημα στη δημοτική αρχή, δεν έχει γίνει τίποτα.

 

 

 

 

Προσπάθειες για άρση παραχώρησης στο ΥΠΑΑΤ

Στην ΤhessΝews μίλησε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά για θέματα Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Πάντσης, ο οποίος κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή για ολιγωρία για το συγκεκριμένο θέμα σε μια σειρά από ζητήματα.

Όπως δηλώνει, «ο προηγούμενος δήμαρχος στη θητεία του προσπαθούσε να δημιουργήσει φοβίες  στους περίοικους ότι αν γινόταν πάρκο, οι περίοικοι θα πλήρωναν το κόστος της απαλλοτρίωσης».

Ο κ. Πάντσης τονίζει ότι η παρούσα δημοτική αρχή έκανε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να περάσει στον δήμο ένα κομμάτι του οικοπέδου περίπου 3.400 τ.μ. «Μετά από έρευνες νομικής συμβούλου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ζήτημα στη διαδικασία παραχώρησης στην ΕΑΣ ΑΓΝΟ από το υπουργείο Γεωργίας», αναφέρει.

 

 

 

 

 

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος, έγιναν όλες οι ενέργειες έτσι ώστε αν κάτι δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, να αποκαλυφθεί και να γίνει η άρση της παραχώρησης στην ΕΑΣ ΑΓΝΟ του χώρου του πρώην εργοστασίου ΑΓΝΟ.

Σημειωτέον ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος από το πολεοδομικό σχέδιο ως χώρος πρασίνου και εφόσον υπάρχει πρόβλημα με την παραχώρηση, ο χώρος γυρνά στο Υπουργείο Γεωργίας,  επειδή όμως είναι εντός σχεδίου και έχει χαρακτήρα κοινόχρηστο, παραχωρείται στον δήμο χωρίς αντάλλαγμα.

«Με προσφυγές μας προς το ΥΠΑΑΤ προσπαθούμε να στηρίξουμε τις θέσεις μας και να πετύχουμε την άρση παραχώρησης και να αποδώσουμε στον λαό της πόλης μας έναν ακόμη ανοιχτό χώρο πρασίνου» τονίζει.

Ο κ. Πάντσης επισημαίνει επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν λέγοντας «ότι από την εποχή που εγκαταλείφθηκε η παραγωγική δραστηριότητα της ΑΓΝΟ  στον παραπάνω χώρο από το 1992 μέχρι το 2003 που πουλήθηκε, όπως πουλήθηκε, μπορούσαν οι τότε διοικήσεις του δήμου  να ζητήσουν την άρση της παραχώρησης και την απόδοση του στον δήμο, πράγμα που δεν έγινε ποτέ και από κανέναν, μόνο από τη δική μας διοίκηση».

 

 

Λίγα λόγια για την ΑΓΝΟ

Το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ εγκαταστάθηκε στη Σταυρούπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1950, στις εγκαταστάσεις του οποίου έγινε η πρώτη εμφιάλωση παστεριωμένου γάλακτος.

Η συνεταιριστική επιχείρηση δημιούργησε τον δικό της μύθο στον κλάδο, παράγοντας για πάνω από 3 δεκαετίες ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η εταιρεία έφτασε στο απόγειο της τη δεκαετία του 1980, όταν ουσιαστικά είχε το μονοπώλιο στην πώληση γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που είχε η εταιρεία ήταν η παστερίωση 300 τόνων γάλακτος την ημέρα, καθώς απορροφούσε την παραγωγή 6000 αγελαδοτρόφων από τη Βόρεια Ελλάδα.

 

 

Παράλληλα πρωτοπορούσε και στον τομέα της διαφήμισης, έχοντας τον καλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα, τον Νίκο Γκάλη, να λανσάρει τα προϊόντα της.

 

 

Η «έκρηξη» στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος έφερε στο προσκήνιο τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και στη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν τα προβλήματα για την ΑΓΝΟ. Η εταιρεία πάλεψε, έφτιαξε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Λαγκαδά, αλλά τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί ήταν τροχοπέδη για την περαιτέρω λειτουργία της, με συνέπεια να περάσει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και αργότερα να περιέλθει στην ιδιοκτησία της τότε Αγροτικής Τράπεζας.

Η ΑΓΝΟ είχε περάσει στα χέρια της εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ το 2003. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, η γαλακτοβιομηχανία είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, ενώ τον Μάρτιο του 2014 σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα και στα τέλη του 2014 απέλυσε τους εργαζόμενους της.

Οι εγκαταστάσεις στη Σταυρούπολη πέρασαν στην ιδιοκτησία της τράπεζας, η οποία το πούλησε στην εταιρεία «Δομοτεχνική», στην ιδιοκτησία της οποίας παραμένει μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές: http://www.capital.gr/epixeiriseis/3246998/sto-sfuri-i-ptoxeumeni-agno-gia-18-28-ekat-euro και http://www.thessnews.gr/article/55013/fidia-kai-pontikia-bgainoun-apo-to-agno-sapizei-to-koufari-tis-palias-galaktobiomichanias-foto