Κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο στις Πρέσπες, όπου αναμένεται το Σάββατο 16/6/2018 να υπογραφεί η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ετοιμάζουν η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.

Ενόψει της τελικής συμφωνίας που φαίνεται πως έχει “κλειδώσει” ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, οι φορείς Μακεδόνων Ελλάδας και εξωτερικού οργανώνονται, προκειμένου να στείλουν -για μία ακόμη φορά- μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση και να διαμαρτυρηθούν για την εκχώρηση της ονομασίας “Μακεδονία” στους γείτονες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα εθνικότητα και γλώσσα “μακεδονική”.

“Ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως ονειρεύεται την υπογραφή της συμφωνίας σε ένα σημείο στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, με μια ωραία γιορτή. Χιλιάδες γνήσιοι Μακεδόνες, με παραδοσιακές στολές απ’ ολόκληρη την Μακεδονία, θα είμαστε εκεί στις Πρέσπες για να “γιορτάσουμε” με τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους γνήσιους Μακεδόνες, που χωρίς καμία αίσθηση ντροπής διαπραγματεύονται την ιστορία και τον πολιτισμό τους” λέει στο protothema.gr ο κ.Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων, που πρόσφατα κατέθεσε μήνυση κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, για εσχάτη προδοσία.

“Η κυβέρνηση επιδεικτικά αγνοεί και περιφρονεί την βούληση του Ελληνικού Λαού στο Σκοπιανό ζήτημα, που είναι αμετακίνητη, και η οποία ΠΟΤΕ να μην παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας με κανέναν όρο. Αντιλαμβανόμενοι απολύτως το ιστορικό βάρος της ευθύνης αποτροπής της απόλυτης καταστροφής της Ελλάδας, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτή προς πάσα κατεύθυνση, ενημερώνουμε και ζητούμε επίταση της προσοχής του Ελληνικού Λαού στα γεγονότα που αφορούν το όνομα της Μακεδονίας. Να γνωρίζουν αυτοί που διαπράττουν τις πράξεις της εσχάτης προδοσίας (με σφετερισμό του κρατικού τους αξιώματος η πρόσκαιρη ή διαρκής αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η πρόσκαιρη ή διαρκής αλλοίωση της θεμελιώδους αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της από τον λαό εκπήγασης όλων των εξουσιών, υπέρ αυτού και του έθνους), και της άμεσης συνέργειας σε επιβουλή εδαφικής ακεραιότητας, ότι θα διωχθούν δικαστικά για τις πράξεις τους οποτεδήποτε κι αν αυτό καταστεί εφικτό, οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρεθούν, οπουδήποτε και αν ζητήσουν καταφύγιο. Και θα εφαρμοστούν τα νόμιμα” αναφέρει τελευταία ανακοίνωση της «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας».

 

Οι Πρέσπες περιμένουν την υπογραφή της συμφωνίας και τη νέα συνοριακή διάβαση με τα Σκόπια

 

 

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης είναι κατηγορηματικός: «Ξέρουμε ότι θα υπογραφεί εδώ η συμφωνία με τα Σκόπια και περιμένουμε τους δύο πρωθυπουργούς.»

Η μικρή κοινωνία των κατοίκων των 20 οικισμών της περιοχής του Λαιμού, ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, εδώ και μέρες ζει σε άλλους ρυθμούς. Η επικείμενη συμφωνία για την ονομασία του γειτονικού κράτους άλλαξε την καθημερινότητα τους. Περιμένουν την εμφάνιση, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, κυβερνητικών στελεχών, αστυνομικών, ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών, που θα δημιουργήσουν το σκηνικό ,μέσα στο οποίο, οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών, θα επισημοποιήσουν όσα έχουν συμφωνήσει προφορικά.
«Ως τώρα, δεν μας ειδοποίησε κανείς. Περιμένουμε. Άλλωστε, εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε κάνουμε και πολλά πράγματα. Έχουμε μόνο 8 άτομα προσωπικό» λέει ο δήμαρχος.
Ο κ. Πασχαλίδης ελπίζει  – όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι- ότι με την υπογραφή της συμφωνίας θα υλοποιηθεί και η προσωπική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, για τη διάνοιξη συνοριακής διάβασης, στο Λαιμό. Θα είναι, όπως είπε, έργο ανάπτυξης, που θα βελτιώσει τη ζωή των 1500 κατοίκων, που απέμειναν στην περιοχή.
«Μας το υποσχέθηκε και ήρθε η ώρα να γίνει πράξη η υπόσχεση του. Είναι έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας. Η συνοριακή διάβαση θα δώσει οικονομική ώθηση, καθώς ολόκληρη η περιοχή των Πρεσπών, θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους επισκέπτες.Είναι κρίμα, ενώ είμαστε δίπλα δίπλα με τα χωριά των Σκοπίων, να είμαστε αναγκασμένοι να διανύουμε απόσταση ,περίπου 60 χιλιομέτρων, να κάνουμε δηλαδή τον κύκλο για να περάσουμε τα σύνορα και να ξαναβρεθούμε – κι εμείς κι αυτοί – στο ίδιο σημείο»
Σύμφωνα με το δήμαρχο «η διάνοιξη της διάβασης θα αρχίσει τη μέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία».
‘ Έχουν έρθει τα μηχανήματα του στρατού και πιστεύω, ότι είναι πια θέμα ημερών να υλοποιηθεί η πρωθυπουργική υπόσχεση» τονίζει με έμφαση.
Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖα στη Φλώρινα, προκειμένου να προετοιμαστεί σωστά η κυβερνητική φιέστα, για την υπογραφεί της συμφωνίας.
Στον αντίποδα, υπάρχουν και αυτοί που διαμαρτύρονται και προετοιμάζουν συλλαλητήριο στις Πρέσπες, για να διατρανώσουν την αντίθεση τους στη συμφωνία, με το επιχείρημα, ότι «η Ελλάδα μόνο χάνει και τίποτε δεν κερδίζει απ΄αυτή τη συμφωνία».

 

 

 

 

 

Πηγές: https://www.protothema.gr/greece/article/795928/sullalitirio-stis-prespes-gia-tin-ekhorisi-tis-makedonias/ και https://www.karfitsa.gr/οι-πρέσπες-περιμένουν-την-υπογραφή-τη/