Την καθαριότητα και την ευταξία της πόλης, αλλά και τη μεγάλη εικόνα μιας Θεσσαλονίκης με κοσμοπολιτισμό και εξωστρέφεια, που δεν θα ζει «με την κατάρα του δεύτερου», θέτει ως άμεσες προτεραιότητες του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος. Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής του συνδυασμού «Όλοι μαζί για μια πόλη για όλους», που παρουσιάστηκε χθες και υποστηρίζεται από τη Ν.Δ., λέει ότι το στοίχημα του είναι μια θέση της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο χάρτη, ενώ σημειώνει ότι η αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη σηματοδοτεί τη δυνατότητα να κριθούν όλοι με βάση το πρόγραμμά τους και όχι με «lifestyle προϊόντα». Παραδέχεται ότι η απλή αναλογική είναι πρόβλημα και απευθύνει προσκλητήριο σε όλους όσοι πιστεύουν «στην Ενωμένη Ευρώπη, την ανοιχτή κοινωνία, την ελεύθερη οικονομία», λέγοντας «όχι» στα άκρα και στον λαϊκισμό.

– Το Μακεδονικό φαίνεται να ροκάνισε τη δημοτικότητα του προκατόχου σας Γιάννη Μπουτάρη. Εσείς τι λέτε; Αυτό έφταιξε; Ή μήπως η καθημερινότητα και ιδιαίτερα η καθαριότητα και η «κατάρα» των σκουπιδιών;

– Νομίζω όλα μαζί. Ως «στιγμιαίο» αδίκημα του χρεώθηκε η οξεία αντίθεση του με όσους ήθελαν να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ως «διαρκές», και μάλλον ασυγχώρητο, η ανεπαρκής ενασχόλησή του με την καθημερινότητα της πόλης.
Αλλά τελικά αυτό που έχει σημασία είναι πως ο Γιάννης Μπουτάρης δεν βρίσκεται πλέον στο κέντρο του παιχνιδιού. Και το γεγονός αυτό δίνει επιτέλους τη δυνατότητα ν’ ασχοληθούν οι υποψήφιοι με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και να κριθούν με βάση το πρόγραμμά τους και όχι ως «τηλεοπτικοί αστέρες» ή lifestyle προϊόντα. Ακόμα και χωρίς την παρουσία ενός σταρ δημάρχου, ο πήχυς είναι τοποθετημένος ψηλά. Θα φροντίσω να τον περάσω.

– Ποια θα θέτατε ως κορυφαία προτεραιότητά σας ως δημάρχου; Εσείς πώς οραματίζεστε τη Θεσσαλονίκη; Εξωστρεφή και κοσμοπολίτισσα, πρωτεύουσα των Βαλκανίων;

– Χωρίς δισταγμό, σας λέω ότι ως πρώτη προτεραιότητα θέτω τα βασικά, την καθαριότητα και την ευταξία της πόλης. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα θέσω σε δεύτερη μοίρα τη μεγάλη εικόνα της πόλης. Κι επίσης, ως βέρος Θεσσαλονικιός έχω μεγαλώσει πιστεύοντας ότι στην πόλη αξίζει ένας αέρας κοσμοπολιτισμού και εξωστρέφειας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή θα είναι και η δική μου συμβολή. Εκείνο που θέλω να αλλάξω είναι ο κώδικας επικοινωνίας του δημάρχου και των πολιτών. Χρειάζεται διάλογος για να επανέλθουν το μέτρο και η ευθύνη. Έτσι θα χτίσουμε όλοι μαζί μια πόλη για όλους. Η Θεσσαλονίκη πρέπει και θα πάει μπροστά.

– Δεν είναι ρίσκο να θέτει κανείς υποψηφιότητα σε έναν «δύσκολο» δήμο και μάλιστα σε συνθήκες απλής αναλογικής; Γιατί το τολμάτε;

– Δεν φοβάμαι το ρίσκο, αν και δεν βλέπω γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης θεωρείται δύσκολος. Η απλή αναλογική αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα για τη λειτουργία του δήμου. Είναι τραγικό λάθος και προφανώς συνειδητή επιλογή, να εξαρτάται η ζωή μιας πόλης από ένα διαρκές αλισβερίσι μεταξύ των δημοτικών συμβούλων.

– Σας τρομάζουν οι «αντάρτικες» υποψηφιότητες (όπως Ορφανού και Ζέρβα) ή θεωρείτε ότι αποτελούν πεδίο για κοινούς σχεδιασμούς; Πώς θα τις αντιμετωπίζατε την επόμενη μέρα;

– Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να εξουδετερώσουν στην πράξη αυτήν την κάκιστη μεθόδευση της κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκλογή δημάρχων που θα στηρίζονται σε στιβαρές πλειοψηφίες με συνοχή. Για τον λόγο αυτό, έχω ξεκαθαρίσει πως στο ψηφοδέλτιό μου χωρούν όλοι όσοι πιστεύουν στην Ενωμένη Ευρώπη, στην ανοιχτή κοινωνία, στην ελεύθερη οικονομία, όχι όμως τα άκρα, ούτε ο λαϊκισμός.

Οι όροι «τρομάζουν» και «αντάρτικες» είναι ίσως υπερβολικοί. Δεν μπορώ όμως να τις αγνοήσω και σίγουρα με απασχολούν. Περιμένω με ενδιαφέρον να ακούσω, πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών, ποιο είναι το πολιτικό περιεχόμενό τους. Ούτε οι καλές προθέσεις αρκούν ούτε η λάμψη των υποψηφίων. Οσο δεν υπάρχει στίγμα, ο ίδιος δεν μπορώ να επιχειρώ μια συζήτηση βασισμένη σε εικασίες. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το δικό μου σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, ως ένας άνθρωπος που ξέρει την πόλη, που επί χρόνια έχει σχεδιάσει και δουλέψει γι’ αυτήν και που είναι έτοιμος να προσπαθήσει σκληρά ώστε η Θεσσαλονίκη ν’ αποκτήσει τη θέση που της αξίζει.

– Εντέλει, η Θεσσαλονίκη πιστεύει ακόμα στον μύθο του «αθηνοκεντρικού» κράτους; Ή το πιστεύει η Αθήνα; (Αν ισχύει το πρώτο, πώς σκοπεύετε να το «σπάσετε»;)

– Στη χώρα μας υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία στην κατανομή του πληθυσμού. Σχεδόν το ήμισυ του είναι συγκεντρωμένο στο λεκανοπέδιο, οπότε αυτή η αντίληψη των πραγμάτων δεν στερείται μιας κάποιας βάσης. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως η Θεσσαλονίκη ζει με την κατάρα του δεύτερου.

Ο ανταγωνισμός της όμως δεν βρίσκεται μέσα στον ελλαδικό χώρο, αλλά στον ζωτικό χώρο της βαλκανικής γειτονιάς της και στο ψηφιακό οικοσύστημα. Επιτέλους, πρέπει ν’ αρθούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Η πόλη μου δεν είναι μια μίζερη φραπεδούπολη, ούτε η Αθήνα αντίπαλός της. Πρέπει να πεισθούν οι συμπολίτες μου πως το σημαντικότερο είναι η θέση που μπορεί να πάρει η πόλη στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό είναι και το προσωπικό στοίχημα μου.

 

Ούτε εμμένω ούτε ανακαλώ τις δηλώσεις ότι η ΝΔ είναι ένα «Εθνικιστικό ακροδεξιό μόρφωμα»

 

«Δεν εμμένω σε τίποτα και δεν ανακαλώ» ήταν η απάντηση του Νίκου Ταχιάου, όταν ρωτήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» με τον Στέργιο Καλόγηρο και τη Φένια Κλιάτση στη Βεργίνα Τηλεόραση, σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2012 σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι δηλαδή η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά είναι ένα «Εθνικιστικό ακροδεξιό μόρφωμα» .

Μάλιστα εχθές ο κ. Ταχιάος σε τηλεφωνική του παρέμβαση, υπεραμύνθηκε της στάσης του αυτής λέγοντας παράλληλα πως τότε ο ίδιος δεν ανήκε στη ΝΔ αλλά ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη «Δημοκρατική Συμμαχία».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ ρωτήθηκε και για σενάρια που τον θέλουν να «βοηθάει» την κ. Καιλή στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών να εκλεγεί Δήμαρχος στο πλαίσιο μιας παράλληλης συμφωνίας που έχει γίνει στο Δήμο Αθηναίων με τον κ. Γερουλάνο και τη στήριξη του ιδίου στον κ Κώστα Μπακογιάννη, «θυσιάζοντας» ουσιαστικά τον εαυτό του. «Προφανώς δεν είμαι ο χρήσιμος ηλίθιος» ήταν η απάντηση του κ. Ταχιάου.

 

Πηγές: http://www.kathimerini.gr/997923/article/epikairothta/politikh/nikos-taxiaos-sthn-k-h-polh-moy-den-einai-mia-mizerh-frapedoypolh, http://makpress.blogspot.com/2018/12/blog-post_98.html και Βεργίνα TV