Ένας ηλικιωμένος άνδρας και μάλιστα συνταξιούχος δικηγόρος σκότωσε το απόγευμα της Δευτέρας 3 Ιουλίου ένα γατάκι στην πυλωτή της πολυκατοικίας που διαμένει στην οδό Φιλώτα Παπαγεωργίου στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Το ζώο, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, κυριολεκτικά το συνέθλιψε χρησιμοποιώντας μια σανίδα. Τον δολοφόνο  του ζώου κατήγγειλε στην Αστυνομία και στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου μια γειτόνισσα του, που έτυχε εκείνη την ώρα να είναι στο μπαλκόνι του σπιτιού της και είδε το έγκλημα. Μέχρι να κατέβει στην πυλωτή το γατάκι ήταν ήδη νεκρό από τα χτυπήματα…

Η δικηγόρος Ευθυμία Ίτσιου, η οποία ενημερώθηκε από φιλόζωους και έχει αναλάβει την υπόθεση, μίλησε στο www.zoosos.gr και μας εξήγησε ότι ο δράστης κρύφτηκε στο σπίτι του χθες το απόγευμα για να αποφύγει στην σύλληψη στο πλαίσιο του αυτόφωρου και σήμερα το πρωί πήρε το αυτοκίνητο του και εξαφανίστηκε μέχρι να εκπνεύσει το χρονικό όριο, καθώς γνωρίζει ότι με εντολή εισαγγελέα οι αστυνομικοί μπορούν να τον συλλάβουν και εντός της οικίας του.

Το πτώμα του ζώου μεταφέρθηκε στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής ώστε να γίνει νεκροψία. Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία και αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.

30.000 ευρώ είναι το διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο που βασανίζεται ή θανατώνεται σύμφωνα με τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014.

Θυμίζουμε ότι ανεξαρτήτως της όποιας ποινής (με ή χωρίς αναστολή) που θα επιβάλει το δικαστήριο όταν γίνει η δίκη το διοικητικό πρόστιμο που θα ακολουθήσει είναι 30.000 ευρώ.

Γιατί λέμε όχι στην αντεκδίκηση και την αυτοδικία

Η τιμωρία από τα δικαστήρια εκείνων που σκοτώνουν ζώα είναι σημαντική για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων. Όταν πράξεις βίας εις βάρος ανυπεράσπιστων πλασμάτων συμβαίνουν χωρίς να υπάρχουν κυρώσεις προς τους δράστες είναι βέβαιο ότι οδηγούν την κοινωνία μας σε κατάσταση πλήρους αποκτήνωσης ή και αυτοδικίας από εκείνους οι οποίοι θέλουν να υπερασπιστούν τα ζώα.

Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι για εμάς η αντεκδίκηση, η αυτοδικία και η προτροπή σε παράνομες πράξεις (κάτι που διώκεται ποινικά) είναι απορριπτέες πρακτικές, αφού μεγεθύνουν τον κύκλο της βίας μεταξύ ζώων και ανθρώπων ή ανάμεσα στους ανθρώπους.

Οφείλουμε να περιμένουμε την απόδοση της δικαιοσύνης μέσω των δικαστηρίων με την εκδίκαση της υπόθεσης γιατί αυτός είναι ο μόνος ενδεδειγμένος πολιτισμένος τρόπος στο πλαίσιο λειτουργίας μιας κοινωνίας. Οι προπηλακισμοί, οι φθορές στην ιδιοκτησία, η επίθεση στον δράστη, η δημοσιοποίηση ονομάτων δραστών ή μελών της οικογένειας του και άλλου είδους παράνομες ενέργειες δεν είναι για εμάς αποδεκτές. Γιατί αν γίνουμε ίδιοι με τους δράστες τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε χάσει το δίκιο μας.

Η αντεκδίκηση άλλωστε έχει ιστορικά αποδειχτεί ότι τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα λειτουργεί προς όφελος εκείνου που έχει τη δύναμη και όχι προς όφελος εκείνου που έχει το δίκιο και επιθυμεί τη δικαίωση!

 

 

 

Πηγή: https://www.zoosos.gr/thessaloniki-ilikiomenos-andras-skotose-gataki-synthlivontas-sanida-stin-kato-toumpa/#axzz4lyBrT300