MotionTeam

Τα αγάλματα των θρυλικών Μαγεμένων, που πέρυσι, στην 80ή ΔΕΘ, έκλεψαν τις εντυπώσεις και είδαν από κοντά περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες, έναν χρόνο μετά βρίσκονται στα αζήτητα. Η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. ενημέρωσε εγκαίρως το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού πως μετά το πέρας της περσινής διοργάνωσης τα αγάλματα θα χαριστούν στην πόλη, για να εκτεθούν μόνιμα… αλλά ακόμη περιμένει απαντήσεις. Μετά έναν χρόνο αδράνειας και αδιαφορίας οι Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται κλεισμένες σε ειδικά κουτιά στις αποθήκες της ΔΕΘ.

Η άφιξη τους στη Θεσσαλονίκη από το Παρίσι συνέπεσε με τον εορτασμό της 80ής ΔΕΘ και οι άνθρωποι της διοίκησης της εταιρείας επέλεξαν να σηματοδοτήσουν αυτήν την επετειακή διοργάνωση με την έκθεση των αντίγραφων των Μαγεμένων. Πριν ακόμη από την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη τα στελέχη της ΔΕΘ-HELEXPO ανακοίνωσαν πως μετά την Έκθεση τα αγάλματα θα δωρίζονταν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκτίθενται μόνιμα σε σημείο που θα συναποφασιστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και το δήμο Θεσσαλονίκης. Έστειλαν μάλιστα και τις σχετικές επιστολές, προκειμένου οι δύο φορείς να ενημερωθούν και επισήμως. Τον Ιανουάριο, τέσσερις μήνες μετά την ενημέρωση, ο χώρος δεν είχε βρεθεί και αποφασίστηκε οι Μαγεμένες να τοποθετηθούν σε κουτιά και να φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο αλλά μη επισκέψιμο χώρο στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

«Εμείς τις έχουμε, αν τις ψάχνετε», λέει χαμογελώντας ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. «Βρίσκονται συσκευασμένες στα κουτιά τους και περιμένουμε να οριστεί ο χώρος όπου θα εκτεθούν μόνιμα. Δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή απόφαση. Η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μαζί με το δήμο Θεσσαλονίκης θα μας ανακοινώσουν την τοποθεσία της έκθεσής τους», τονίζει ο κ. Ποζρικίδης. Η διοίκηση της ΔΕΘ στην παραγγελία που είχε κάνει, για να αποκτήσει τα αντίγραφα των γλυπτών από το Μουσείο του Λούβρου, δεσμεύεται πως πρέπει πρώτα να της υποδείξουν το χώρο όπου θα τοποθετηθούν τα αγάλματα και μετά η ίδια θα αναλάβει τη μεταφορά τους στο σημείο. Μέχρι τότε πρέπει να βρίσκονται σε περιβάλλον προστασίας. «Δεν παραδίδουμε, εάν δεν μας πουν πού θα πάνε. Δεν θέλουμε να τα παραδώσουμε και να καταλήξουν σε κάποια αποθήκη. Εμείς λέμε ‘πείτε μας πού θα εκτίθενται και την επόμενη ημέρα θα βρίσκονται στο σημείο’. Οι Μαγεμένες ανήκουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε, όπως και με το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που έχει τοποθετηθεί στη βόρεια πύλη τη ΔΕΘ, στο Σιντριβάνι, κάτι ανάλογο να γίνει και με τα αγάλματα, να αποτελέσουν σύμβολο της πόλης», υπογραμμίζει ο κ. Ποζρικίδης.

Αδράνεια και σιωπή από το δήμο
Μάταια η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. αναμένει κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Έως τώρα δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση και από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης επιλέγεται η σιωπή.

Η «Μακεδονία της Κυριακής» επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά του δήμου, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι Μαγεμένες. Ωστόσο η αντιδήμαρχος απαξίωσε να κάνει την παραμικρή δήλωση και μέσω της γραμματέως της ενημέρωσε πως «δεν υπάρχει κάτι να πει για το θέμα».

Η έκθεση με τις Μαγεμένες ολοκληρώθηκε περίπου τέσσερις μήνες μετά το τέλος της 80ής ΔΕΘ, τον Ιανουάριο του 2016, καθώς ο χώρος έπρεπε να αξιοποιηθεί από την Agrotica. Τότε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήλωνε πως «δεν έχει παρθεί απόφαση» για το χώρο στον οποίο θα εκτεθούν στο εξής τα αντίγραφα των αγαλμάτων. Η κ. Χρυσίδου εκτίμησε σε επίπεδο συζήτησης πως «τα εκθέματα πρέπει να πάνε στο χώρο όπου βρίσκονταν, πριν να κλαπούν, πίσω από τα λουτρά ‘Παράδεισος’, έναν χώρο όπου θα έπρεπε πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες αρχιτεκτονικές μελέτες και μετά να τοποθετηθούν τα αγάλματα». Σήμερα κανείς δεν ξέρει τελικά πού θα καταλήξουν οι Μαγεμένες, αφού κανείς από αυτούς που θα έπρεπε να ενδιαφερθούν δεν δραστηριοποιείται. Τα αντίγραφα των γλυπτών σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΘ μπορούν να εκτίθενται και σε εξωτερικό χώρο, καθώς είναι κατασκευασμένα από ειδικό υλικό και έχει προβλεφθεί να αντέχουν τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και στις κλιματικές συνθήκες.

 

 

 

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Thessaloniki__Oi_Magemenes_sta_azitita