Πρόσωπο με πρόσωπο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη. Διοίκηση και εργαζόμενοι περιέγραψαν τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επισημαίνοντας ότι τα τμήματα και οι κλινικές λειτουργούν με το μισό προσωπικό απ΄αυτό το οποίο θα έπρεπε να έχουν, όταν μάλιστα παράγουν διπλάσιο έργο.

Παράλληλα, τόνισαν ότι “αγκάθι” αποτελούν και οι παραιτήσεις προσωπικού για να εργαστούν σε άλλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μένουν κενές θέσεις, ενώ αναγκαία χαρακτήρισαν την ανακατανομή των ειδικευόμενων στις κλινικές, καθώς υπάρχουν κλινικές-φέουδα με 25 ειδικευόμενους και άλλες με μόλις 8, παρά το γεγονός ότι κάνουν διπλάσιες εφημερίες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, όπου υπάρχουν μόλις 4 ειδικευόμενοι, όταν αντίστοιχα εργαστήρια άλλων νοσοκομείων ίδιας δυναμικότητας με το “Παπαγεωργίου” διαθέτουν 20 ειδικευόμενους.

Ελλείψεις σε ακτινολόγους αντιμετωπίζει το ακτινολογικό εργαστήριο του “Παπαγεωργίου”, το οποίο εξυπηρετεί 600 άτομα σε γενική εφημερία, αλλά δεν ενισχύεται σε αντίθεση με την ενίσχυση σε προσωπικό άλλων εργαστηρίων χωρίς μάλιστα να το έχουν ζητήσει.

Εξάλλου, η διοίκηση του “Παπαγεωργίου” ζήτησε από τον κ. Πολάκη έγκριση τροποποίησης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του νοσοκομείου από το αρμόδιο υπουργείο, έγκριση πρόσληψης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη 150 κενών οργανικών θέσεων, καταβολή μέρους των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για παρασχεθείσες υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του, οι οποίες ανέρχονται στο σύνολό τους σε 232.991.441 ευρώ και εξασφάλιση τακτικότητας στις καταβολές, καθώς και κάλυψη του συνόλου της μισθοδοσίας των εργαζομένων με επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας.

“Βαρύ πυροβολικό” το Παπαγεωργίου

 Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε “βαρύ πυροβολικό” της Βόρειας Ελλάδας το Παπαγεωργίου και ανακοίνωσε ότι ήδη ενισχύθηκε με 66 άτομα νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ και παράταση επικουρικού προσωπικού, ενώ σε εξέλιξη είναι η έγκριση άλλων 100 θέσεων. Επίσης, ενισχύθηκε με 20 επικουρικούς γιατρούς, ενώ εγκρίθηκαν και 16 θέσεις μόνιμων γιατρών.

Όσον αφορά στις πληρωμές, ενισχύθηκε λίγο η κρατική επιχορήγηση προς το “Παπαγεωργίου” από τα 35 εκ. ευρώ στα 37 εκ. ευρώ, ενώ δόθηκαν 67 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων και εξοφλήθηκαν οι προμηθευτές. Επιπλέον, αυξήθηκε η χρηματοδότηση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ και φέτος θα είναι στα 67 εκ. ευρώ, όσα και πέρυσι.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να φύγουν οι εργολάβοι από όλα τα νοσοκομεία στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας. Αυτό θα ισχύσει και στο “Παπαγεωργίου”, αρχής γενομένης από την φύλαξη και την καθαριότητα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξετάζει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων χωρίς πληρωμή εκ μέρους των πολιτών που τα επισκέπτονται όπως ισχύει σήμερα. Αντίθετα, ο σχεδιασμός είναι να πληρώνει ακόμη και για τους μισθούς των γιατρών που θα εργάζονται περισσότερο ο ΕΟΠΥΥ.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος δήλωσε από την λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία, αν και λειτουργεί με τα 13 από τα 20 κρεβάτια λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, παρουσιάζει σημαντικό έργο, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αποτελεσματικότητα και μικρό λειτουργικό κόστος.

Μάχη κατά της διαφθοράς

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στο φαγοπότι στην Υγεία με 85 δις ευρώ μαύρου χρήματος μέσα από υπερτιμολογήσεις υλικών, φαρμάκων, υπηρεσιών αντιδραστηρίων, επισημαίνοντας ότι το 1/4 του δημόσιου χρέους παρήχθη με αυτόν τον τρόπο και με πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, είπε ότι η άλλη διαδικασία ήταν η οριζόντια περικοπή- από το 2010 μέχρι το 2015 λόγω των μνημονιακών μέτρων- πόρων προς το σύστημα υγείας, η τεράστια υποστελέχωση του συστήματος με συνταξιοδοτήσεις- αποχωρήσεις οι οποίες δεν αντικαθίσταντο, η διάλυση των υποδομών της ΠΦΥ και γενικά η υποχρηματοδότηση του κύκλου εφοδιασμού των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που ήλθε μέσα από τις περικοπές, χωρίς βέβαια να πειραχθεί στο ελάχιστο ο μηχανισμός που γεννά τη διαφθορά, την υπερτιμολόγηση και το μαύρο χρήμα.

“Όταν παραλαμβάνεις κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι πρέπει να στοχεύσεις με συγκεκριμένα βήματα στην ανάταξή του. Το πρώτο πράγμα στην ανάταξη είναι ότι δίνεις λεφτά. Γι’ αυτό υπήρξε μια μεγάλη αύξηση 300 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε τον κύκλο ανεφοδιασμού συνολικά των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας της χώρος”, επισήμανε ο κ. Πολάκης.

Ο ίδιος μίλησε για την υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών, ενώ ανακοίνωσε ότι με τη ρύθμιση του τελευταίου νομοσχεδίου διαγράφηκαν τα χρέη ύψους 30 εκ. ευρώ που είχαν βεβαιώσει στις εφορίες για περίθαλψη ανασφάλιστων σε νοσοκομεία. Επίσης άλλα 150 εκ. ευρώ δεν άφησε το υπουργείο να σταλούν από τα νοσοκομεία προς τις οικονομικές εφορίες.

Οι προσλήψεις

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αναλάβει υπηρεσία στο σύστημα υγείας περίπου 9.350 άτομα, εκ των οποίων περίπου  3.000 μόνιμοι. Αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αναλάβουν άλλες 9.000 (18.800 είναι το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί) από τους οποίους περίπου 5.000 είναι μόνιμο προσωπικό.

Αναμένεται ένα μεγάλο κομμάτι με ολοκληρωμένες προκηρύξεις και ένα άλλο κομμάτι με τις προκηρύξεις στον αέρα και μένει να προκηρυχθούν περίπου άλλοι 1.400 γιατροί ως μόνιμο προσωπικό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, για τις οποίες είναι στον αέρα η προκήρυξη. Θα δημιουργηθούν 239 ΤΟΜΥ σε 65 αστικές περιοχές.

Σε εξέλιξη είναι ένα πρόγραμμα περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά ανανέωση εξοπλισμού από διάφορες πηγές χρηματοδότησης και θα αυξηθεί και άλλο και το 2017 και το 2018. Στο πρόγραμμα αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα 120 εκατομμύρια ευρώ από μεταφερόμενα έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ τα οποία θα υλοποιηθούν σε αυτή την προγραμματική περίοδο.

Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί δύο συνεχόμενες χρονιές το αποθεματικό του υπουργείου Υγείας (περίπου 8-9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) για στοχευμένες παρεμβάσεις είτε αγοράς εξοπλισμού είτε βελτίωσης ξενοδοχειακών υποδομών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας τα οποία το έχουν ανάγκη.

 

 

 

Πηγή: makthes.gr/τι-είπε-και-τι-άκουσε-στο-παπαγεωργ/