Με νωπή την επικαιρότητα και ανοιχτά τα ζητήματα για τον καταστροφικό σεισμό της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, η ημερίδα του Τμήματος, με τίτλο “Μετασεισμικές ενέργειες υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης”.

 

 

 

 

 

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος μηχανικών, νεώτερων που ήταν εκεί για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και παλαίμαχων που είχαν δώσει το «παρών» σε πολλά σεισμικά γεγονότα της χώρας μας και όχι μόνο. Σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση φορέων, ΜΜΕ, καθώς και εθελοντικών ομάδων.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ, η Πολιτικός Μηχανικός ‘Ολια Μανώλη-Ζηκοπούλου αναφέρθηκε στον σεισμό στη Λέσβο και επισήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να μιλάει κανείς για το τι πρέπει να γίνει με τόσο πρόσφατο συμβάν. “Είναι αλήθεια ότι προβληματιστήκαμε για την αναβολή ή μη της εκδήλωσης. Το συναισθηματικό φορτίο είναι μεγάλο και ενίοτε κατισχύει της επιστημονικής προσέγγισης. Είμαι βέβαιη όμως ότι οι εκλεκτοί επιστήμονες και συνάδελφοι εισηγητές θα ανταποκριθούν και σε αυτή την απαίτηση” σημείωσε. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη ετοιμότητας και εκ των προτέρων σωστού σχεδιασμού και προγραμματισμού των ενεργειών, που πρέπει να γίνουν τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά την εκδήλωση ενός σεισμού. Υπενθύμισε δε ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 39 χρόνια από τον σεισμό της 20ής Ιουνίου 1978, κατά τον οποίο για πρώτη φορά στην Ελλάδα δοκιμάστηκε από το χτύπημα του Εγκέλαδου ένα τόσο μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ίδρυση του ΙΤΣΑΚ, του ΟΑΣΠ και της ΥΑΣΒΕ και δίνοντας ώθηση στην έρευνα για αντισεισμικές κατασκευές και σύνταξη νέων κανονισμών. Πρόσθεσε ότι το ΤΕΕ έχει εξαρχής παρουσία σε όλα τα γεγονότα και οι επιστήμονες του, ορμώμενο από το βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.

 

 

 

Ο ερευνητής ΙΤΣΑΚ-ΟΑΣΠ, πολιτικός μηχανικός Βασίλης Λεκίδης, και επικεφαλής της διαρκούς ΟΕ για τις φυσικές, τεχνολογικές και άλλες καταστροφές, η οποία είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διοργάνωσης, κατά την ομιλία του με τίτλο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να επανέλθουν σε χρήση τα έντυπα ελέγχου βλαβών- και τα δελτία αυτοψίας του ΟΑΣΠ, που ήταν σε ισχύ μετά το 1997, καθώς  τα νέα -παρότι απλοποιημένα-  δημιουργούν προβλήματα επί του Πρακτέου. Σύμφωνα με τον κ.Λεκίδη, τα τελευταία 10 χρόνια και ιδίως μετά τους σεισμούς της Λευκάδας, των Κυθήρων και της Αχαΐας, το οργανωτικό σχήμα και οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό των κτιρίων άλλαξαν κατά τρόπο που θολώνει το τοπίο και συνιστά πισωγύρισμα. Μεταξύ άλλων, ασαφή είναι τα κριτήρια χαρακτηρισμού των κτιρίων ως κατοικήσιμων ή μη κατοικήσιμων και η δομική ταυτότητα τους, με αποτέλεσμα η αποστολή των μηχανικών να δυσκολεύει σημαντικά και να αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαδικασία ορθής εκτέλεσης του έργου τους, με συνέπεια να μη γίνεται σωστή καταγραφή των βλαβών “Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 1978 μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης, πήγαινε πολύ καλά, με λογικές φάσεις και στάδια για τον έλεγχο των κτιρίων από πλευράς καταλληλότητας μετά από έναν σεισμό, αλλά τα τελευταία χρόνια οι διαδικασίες άλλαξαν και παρότι ο στόχος των αλλαγών ήταν η εφαρμοσιμότητα η επιστημονική ορθότητα και στατιστική χρησιμότητα, η πράξη αποδεικνύει ότι το σύστημα δεν λειτουργεί εξίσου καλά με εκείνο του 1997, το οποίο, με μικρές βελτιώσεις, θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των μηχανικών.

Παρουσιάσεις επίσης έκαναν οι Κ. Στυλιανίδης, Μ. Δημητριάδης, Δ. Τσατσούλας, Κ. Κοκολάκης. «Βλέπουμε ότι οι κάτοικοι στους καταυλισμούς παίρνουν δίπλα τους λουλούδια. Είτε σε σκηνές διαμένουν, είτε σε κοντέινερς παίρνουν τα λουλούδια, γιατί τους δίνουν μία σιγουριά: Ότι η ζωή συνεχίζεται». Κλείνοντας την παρουσίαση του με την παρατήρηση αυτή ο πρώην διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κοκολάκης περιέγραψε τις δράσεις, τις οποίες η Πολιτεία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αναλάβει, αμέσως μετά από έναν καταστροφικό σεισμό, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

«Σε ένα επείγον περιστατικό είναι δύο ειδών οι ανάγκες. Εκείνες που δημιουργούνται από το ίδιο το συμβάν και εκείνες που δημιουργούνται από την αντιμετώπιση του συμβάντος» είπε ο κ. Κοκολάκης, διευκρινίζοντας ότι η επικράτηση συνθηκών πανικού ή η λανθασμένη ενημέρωση μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και από τον ίδιο τον κύριο σεισμό. Δείχνοντας εικόνες και περιγράφοντας περιστατικά π.χ. κατάρρευσης κτιρίων αρκετές μέρες μετά τον κύριο σεισμό και λανθασμένων επιλογών που απέβησαν μοιραίες, επισήμανε: «Μετά τη σεισμική δόνηση προέχει η ασφάλεια και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός. Εξερχόμενοι του διαμερίσματος τους, εάν βρίσκονται σε υψηλό όροφο, κάποιοι θα σκεφθούν πως πρέπει να κατευθυνθούν προς την ταράτσα και όχι προς την έξοδο της πολυκατοικίας. Όμως, πρέπει να γνωρίζουν, ότι σε μία πιθανή κατάρρευση του κτιρίου η πτώση της ταράτσας δε θα είναι σαν να πατούν το κουμπί του ασανσέρ, θα είναι τόνοι τσιμέντου που θα καταρρεύσουν μαζί από ύψος».

Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία ο κ. Κοκολάκης είπε ότι στατιστικά 2 στις 3 περιπτώσεις ένας μεγάλος μετασεισμός θα σημειωθεί κατά την 1η εβδομάδα μετά τον κύριο, εξήγησε, ωστόσο, ότι «η τάση είναι πτωτική ως προς το μέγεθος, αλλά μπορεί να είναι αυξητική ως προς την ένταση». Εκτίμησε, συνεπώς, πως «πολύ σωστά απαγορεύτηκε η είσοδος των κατοίκων στη Βρίσα, καθώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν οδοί διαφυγής και περιμένοντας κάποιον μετασεισμό δεν ξέρεις τι μπορεί να προκαλέσει, τι προβλήματα μπορεί να έχεις», ενώ «ίσως δεν είναι τόσο γνωστό ότι τα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν καταρρέουν άμεσα».

Τις διαδικασίες και τεχνικές επέμβασης για προσωρινές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις των κτιρίων, που υπέστησαν ζημιές από σεισμό, περιέγραψε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Κοσμάς Στυλιανίδης. «Άμεση προσωρινή υποστύλωση συνίσταται σε κτίρια που έπαθαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, κυρίως στα κατακόρυφά τους στοιχεία. Η υποστύλωση πρέπει να γίνεται κατ΄ αρχήν στον όροφο που έπαθε τις βλάβες. Κατά κανόνα αυτός είναι ο κάτω όροφος» ανέφερε, ενώ επισήμανε ότι «η υποστύλωση πρέπει να γίνεται σε κάποια απόσταση από το στοιχείο που παρουσίασε βλάβη, ώστε να δίδεται χώρος για την εκτέλεση των εργασιών επισκευής και ενίσχυσης».

 

Η εκδήλωση έκλεισε με μία σύντομη παρουσίαση για τον σεισμό της Λέσβου από τον Β. Λεκίδη ο οποίος ανέφερε ότι στην πόλη της Μυτιλήνης είχαμε 7% g επιτάχυνση κάτι που δεν δίνει βλάβες στα σύγχρονα κτίρια. Όμως στο Πλωμάρι και την Βρίσα πολύ κοντά στο ρήγμα οι επιταχύνσεις έφτασαν το 18% g και κτύπησαν τα χαμηλά κτίρια. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές βλάβες και καταρρεύσεις.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος της ΕΠΕΣ, Γ. Πενέλης και εκ μέρους του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής ο καθηγητής Π.Πρίνος, ενώ προήδρευσαν ο Αντιπρόεδρος της ΔΕ Δ. Σαμαράς, το μέλος Ό. Ζηκοπούλου και ο επικεφαλής της διαρκούς Ομάδας Εργασίας Β. Λεκίδης.

 

 

 

 

 

 

Πηγές: http://myportal.gr/ti-ipothike-stin-imerida-tou-tee-sti-thessaloniki-gia-tous-sismous/ και https://analitis.gr/ekdhlwsh-tee-taratsa-h-isogeio-tha-paei-o-enoikos-toy-7oy-orofoy-meta-ton-seismo/