«Με τον πλέον απερίφραστο τρόπο», το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι καταδικάζει την ομηρία που υπέστησαν μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου (με έμβλημα τον… Άγιο Δημήτριο!) Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Καμία πρόοδος στα ακαδημαϊκά πράγματα δεν επιτυγχάνεται με τη βία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα περίπου 50 μέλη φοιτητικών συλλόγων από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα της συνεδρίασης της Συγκλήτου, καθώς και η συμμετοχή στη διαδικασία.

Όταν το αίτημα τους απορρίφθηκε, κατέβηκαν στο ισόγειο του κτιρίου, γνωστοποιώντας σε συζήτηση με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρο Λαόπουλο, την πρόθεση τους να παραμείνουν στο κτίριο μέχρι να γίνει αποδεκτή η πρόταση τους για ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου, προκειμένου να καταθέσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Συγκλήτου, πέντε μέλη του πρυτανικού συμβουλίου και τρεις πρόεδροι Τμημάτων κατέβηκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας και οι φοιτητές επανέλαβαν το αίτημα για ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου, ζητώντας – για να τους αφήσουν να αποχωρήσουν – δέσμευση για ικανοποίηση του αιτήματος.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την ομηρία την οποία υπέσθησαν τα μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καμία πρόοδος στα ακαδημαϊκά πράγματα δεν επιτυγχάνεται με τη βία».

 

 

Ανακοίνωση σε σχέση με τον αποκλεισμό μελών της Συγκλήτου από φοιτητές στο Α.Π.Θ. εξέδωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου

 

Όπως αναφέρει η Πρυτανεία, η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δε νομιμοποιείται με βάση τη νομοθεσία να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα, ενώ τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό με τη συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων φοιτητών μετά από εκλογές που θα διεξαχθούν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας

Η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. ενημερώνει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι χθες, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, λίγο πριν τις 4 μμ (μετά την αποχώρηση των υπαλλήλων) μια ομάδα περίπου 40 φοιτητών εισήλθαν στο Κτίριο Διοίκησης σπάζοντας το λουκέτο ενός κιγκλιδώματος. Οι φοιτητές εμπόδισαν την είσοδο όσων μελών της Συγκλήτου δεν είχαν προσέλθει μέχρι εκείνη την ώρα και απαίτησαν να εισέλθουν όλοι στην αίθουσα της συνεδρίασης για να θέσουν αιτήματα σχετιζόμενα με τον νέο νόμο 4485/2017 και την καθυστέρηση διανομής βιβλίων. Από εκείνη την ώρα και για διάστημα 3,5 ωρών τουλάχιστον, κράτησαν στο ισόγειο 2 αντιπρυτάνεις που πήγαν για να συνομιλήσουν μαζί τους, ενώ από τις 5:30μμ και μετά το ίδιο έκαναν και με τον Πρύτανη, τους άλλους αντιπρυτάνεις και τρείς προέδρους Τμημάτων του Α.Π.Θ. εμποδίζοντας την έξοδό τους από το κτίριο. Τα αιτήματα των φοιτητών κυμαίνονταν από τη μη εφαρμογή του νέου νόμου μέχρι την απαίτηση για ανοικτές συνεδριάσεις της Συγκλήτου ώστε όλοι οι φοιτητές (όχι μόνο εκπρόσωποι) να μπορούν να παρίστανται και να παρεμβαίνουν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δε νομιμοποιείται με βάση τη νομοθεσία να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. έχει γνωστοποιήσει δημόσια τις αποφάσεις της για το θέμα από τις 8/10/2014, οι οποίες παραμένουν και σήμερα ενεργές.

Παρόλα αυτά, η Πρυτανεία συμφώνησε να μεταφέρει εκ νέου στα μέλη της Συγκλήτου το αίτημα των συγκεκριμένων φοιτητών για τη διεξαγωγή μιας ανοικτής συνεδρίασης κατά την οποία όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι φοιτητές θα μπορούν να θέσουν τα αιτήματά τους. Η Πρυτανεία θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τα μέλη της Συγκλήτου για την διεξαγωγή μιας συνεδρίασης με τον παραπάνω χαρακτήρα. Προσκαλεί επίσης τους συλλόγους καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών να στείλουν σχετικές προτάσεις για την οργάνωση της συνεδρίασης εφόσον επιθυμούν. Το αποτέλεσμα της παραπάνω διαβούλευσης θα ανακοινωθεί δημόσια.

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με το νέο Ν. 4485/2017, μετά την 1/12/2017, στη Σύγκλητο με τη νέα της σύνθεση θα συμμετέχουν και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι φοιτητών μετά από εκλογές που θα διεξαχθούν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση της Συγκλήτου της 8/10/2014, η οποία εξακολουθεί να ισχύει:

«Η Σύγκλητος, όπως και όλα τα συλλογικά διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου, συνεδριάζει -σύμφωνα με τη νομοθεσία- με την παρουσία μόνο των μελών της. Οι σύλλογοι (εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων), καθώς και όποια άλλη συλλογική οντότητα, ομάδα ή άτομο επιθυμoύν να ενημερώσουν τα μέλη της Συγκλήτου για κάποιο θέμα ή να θέσουν κάποιο αίτημα, μπορούν να στέλνουν το κείμενο/αίτημα που επιθυμούν στη διεύθυνση sigklitos@auth.gr ή να το καταθέτουν γραπτά στο Πρωτόκολλο του Α.Π.Θ. Μπορούν επίσης να το παραδίδουν στο θυρωρείο του Κτιρίου Διοίκησης (ειδικά όταν το Πρωτόκολλο δεν λειτουργεί). Η Πρυτανεία θα δίνει στα μέλη της Συγκλήτου αντίγραφο όλων των κειμένων/αιτημάτων που κατατίθενται, ώστε να αποφασίζουν επί αυτών. Οι σύλλογοι, ομάδες ή άτομα που θέλουν να παρουσιάσουν προφορικά το θέμα τους στη Σύγκλητο μπορούν επίσης να καταθέτουν γραπτά ή ηλεκτρονικά το αίτημα τους (αναφέροντας τα στοιχεία του εκπροσώπου που θα μιλήσει και το θέμα, με σύντομη αιτιολόγηση της ανάγκης για προφορική παρουσίαση). Η Πρυτανεία θα θέτει υπόψη της Συγκλήτου όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα προφορικής παρουσίασης αμέσως μόλις υποβάλλονται και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έγκριση ή όχι του αιτήματος τους από τη Σύγκλητο».

 

 

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ και http://www.voria.gr/article/i-pritania-gia-ti-chthesini-omiria-melon-tis-sigklitou