Το Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο αποφάσισε μετά το θάνατο του γνωστού τοπιογράφου Φώνη Ζογλοπίτη, το 2015, να τιμήσει το δημιουργό με μία αναδρομική έκθεση έργων του. Η επιμέλεια δίνει έμφαση στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Ζογλοπίτης τις εκδοχές των τοπίων που απαθανάτισε, ενώ παράλληλα δηλώνονται και όψεις από τον αστικό χώρο.

 

 

 

 

Η επιμέλεια και το κείμενο της έκθεσης είναι του ιστορικού τέχνης Νίκου Μυκωνιάτη.

 

 

 

Ο Ζογλοπίτης, καταξιωμένος ζωγράφος και από τους καλύτερους Θεσσαλονικείς τοπιογράφους του φυσικού τοπίου, ιδιαίτερα της Σιθωνίας και της ορεινής Χαλκιδικής (τόπος καταγωγής του ήταν ο Πολύγυρος), είναι γνωστός στο ευρύτερο κοινό για τις τοπιογραφίες του, παρόλο που σημαντικές υπήρξαν και άλλες θεματικές σειρές, όπως τα μεταλλεία Χαλκιδικής, τα γυναικεία γυμνά δίπλα στη θάλασσα, μια σειρά έργων από τη Σαντορίνη και τελευταία η σειρά με τους ανθρώπους στα λεωφορεία, οι οποίες δυστυχώς δεν προβλήθηκαν όσο άξιζαν, κάτι για το οποίο ευθύνονται κυρίως οι κριτικοί και οι ιστορικοί τέχνης, αλλά ευθύνη φέρει και ο ίδιος ο ζωγράφος που δεν υπερασπίστηκε όσο έπρεπε τις ερευνητικές του αυτές προσεγγίσεις.

 

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Φώνη Ζογλοπίτη

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Φώνη Ζογλοπίτη

 

 

Ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στο ταλέντο του, δίνοντας του “βήμα” να επικοινωνήσει με το κοινό ήταν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

 

 

 

 

 

 

Διεύθυνση: Βαφόπουλου 3
Τηλέφωνο: 2310424132-3
Διάρκεια έκθεσης: Από Τετάρτη 8 Νοεμβρίου έως Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

09:00-12:00 και 17:00-21:00 και Σάββατο 18/11 09:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη