Συνέντευξη στην Αμαλία Κάππα 

Βέβαιος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξη του στη «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η παραίτηση Κοτζιά δεν συνιστά κυβερνητική κρίση και εκτιμά ότι «η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίνει το σήμα ότι δεν χωρούν κυβερνητικές αμφισημίες».

Κύριε Αμανατίδη, εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών και με ποιο πολιτικό κόστος;

Εκτιμώ ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως διαφαίνεται από σειρά τοποθετήσεων ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους. Γιατί επιλύει μία χρόνια εκκρεμότητα, που υπηρετεί και την από ετών εκφρασμένη εθνική θέση της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (erga omnes), με απάλειψη του αλυτρωτισμού, με συνταγματικές αλλαγές. Πλέον όλοι αντιλαμβάνονται η πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση την τελευταία τριετία, έχει καταστήσει την Ελλάδα ισχυρό πόλο σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και βέβαια η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί τον αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ενώ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως, άλλωστε, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται για μία ιστορική πρωτοβουλία σε προοδευτικό και πατριωτικό, συνάμα, πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση το εθνικό υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε άλλου κόστους.

Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά συνιστά κυβερνητική κρίση; Θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τις διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών;

Ως προς τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, αντιθέτως ενισχύεται η ελληνική θέση εντός και εκτός συνόρων, καθώς εκφραστής της εξωτερικής πολιτικής είναι τώρα ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός, που θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών πολιτική του παρακαταθήκη και έχει αναλάβει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις για την κύρωσή της από την παρούσα Βουλή.

Ο Νίκος Κοτζιάς μαζί με τον πρωθυπουργό, υλοποιώντας μία ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, εδραίωσαν τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και αύξησαν τη σημασία του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας, ενώ παράλληλα προωθήθηκαν λύσεις σε προβλήματα που επί δεκαετίες είχαν αφεθεί στην «τύχη» τους. Η παραίτησή του ήταν μία όχι ευχάριστη εξέλιξη, ωστόσο επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η ΝΔ βλέπει κρίση, αλλά ούτως ή άλλως τη βλέπει καθημερινά με την ίδια περιοδικότητα που ζητεί και εκλογές από το 2015 μέχρι σήμερα. Στον ίδιο τόνο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αρέσκονται να μιλούν για κυβερνητική κρίση, ωστόσο αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα, που αντικατοπτρίζεται στο κυβερνητικό έργο που συνεχίζεται για να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ και να αποκατασταθούν οι τάξεις που αδικήθηκαν από την καταναγκαστική άσκηση νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας και γενικότερα να προστατευθούν άμεσα τόσο ο κόσμος της εργασίας όσο και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με σειρά μέτρων και αντιμέτρων, που ο αντίκτυπός τους γίνεται άμεσα αισθητός. Η μεγάλη εικόνα λοιπόν είναι πρώτα από όλα η αναγκαιότητα αυτή.

Σας απασχολεί η στάση του Πάνου Καμμένου; Θεωρείτε ότι οι λόγοι σχηματισμού της κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ υφίστανται και σήμερα;

Η στάση του Πάνου Καμμένου είναι εξαρχής γνωστή και σεβαστή, παρόλο που δεν συμπίπτει με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Η ανάληψη όμως του ΥΠΕΞ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δίνει το σήμα ότι δεν χωρούν κυβερνητικές αμφισημίες πλέον στο θέμα αυτό, εν αναμονή και των αλλαγών που πρέπει να κάνει η FYROM.

Κοινή μας επιδίωξη να βγει η χώρα από την επιτροπεία και το καταφέραμε.

Εργαζόμαστε, επίσης, από κοινού, ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση και παράλληλα να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έγιναν στο παρελθόν, ιδίως απέναντι στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε με την υλοποίηση των αντιμέτρων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, κάνοντας στο εξής πράξη όλες τις πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 83η ΔΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως στόχο τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου στην πορεία προς τις εκλογές. Βλέπετε προγραμματικές συγκλίσεις με ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι στην κατεύθυνση αυτή;

Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτή απέναντι σε προοδευτικά κόμματα, κοινωνικά κινήματα και φορείς, που συμμερίζονται τις θέσεις μας για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και πρόοδο με λυδία λίθο τις ανάγκες των πολλών και τη διαρκή στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τα δικαιώματα δεν μπορούν να μετατρέπονται σε προνόμια, ούτε τα κοινωνικά αγαθά -όπως η παιδεία και η υγεία- να γίνονται εμπόρευμα. Το κράτος πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη και όχι το αντίστροφο. Με αυτές τις προϋποθέσεις περιμένουμε πάντα και άλλες προοδευτικές δυνάμεις να συνταχθούν με την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση, που είναι και ζητούμενο της σημερινής εποχής.

Η έξοδος από το πρόγραμμα αφήνει περιθώρια άσκησης μίας αριστερής πολιτικής ή συζητάμε μόνο για την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών των μνημονίων;

Η έξοδος από το πρόγραμμα δίνει πράγματι περισσότερες ευκαιρίες για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια κάναμε καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στηρίζοντας κοινωνικές δράσεις στις ρωγμές των μνημονίων. Αυτή η πολιτική στο εξής, μετά και το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, περιλαμβάνει το σύνολο των κοινωνικών αντιμέτρων που θα φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ. Η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των επικουρικών συντάξεων βάζει τέλος στις καταστροφικές επιθυμίες του κ. Μητσοτάκη.

Το σπουδαιότερο, όμως, από τα μέτρα αφορά την επέκταση του επιδόματος που θα λαμβάνουν περίπου 1,1 – 1,2 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα (από 8.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό μέχρι και 16.000 για ζευγάρι με τρία παιδιά), που είτε πληρώνουν νοίκι είτε έχουν στεγαστικό δάνειο. Η επιδότηση θα είναι 70 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και θα κλιμακώνεται στα 105 ευρώ για το ζευγάρι και πρόσθετα 35 ευρώ για κάθε ένα παιδί, αρχής γενομένης από το 2019. Παράλληλα, από πέρσι ισχύει επίσης το σύστημα για τα οικογενειακά επιδόματα που επιδοτούν περισσότερο τα πρώτα τρία παιδιά, με ένα ποσό που ξεκινά από 70 και φτάνει τα 280 ευρώ και για εισοδήματα μέχρι και 33.750 ευρώ. Σημαντικά επίσης μέτρα κοινωνικής πολιτικής είναι η χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης με 260 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση στη συμμετοχή ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη με 260 εκατομμύρια ευρώ, η ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων και δημιουργίας προνηπιακών και προσχολικών μονάδων με συνολικά 210 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, ένα περισσότερο θεσμικό μέτρο από αυτά που έρχονται αφορά την πρώτη δόση της αύξησης του κατώτερου μισθού, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις ή τέσσερις δόσεις. Η ισχύς θα αφορά το σύνολο των μισθωτών. Βλέπετε για εμάς προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και η αναδιανομή των αποτελεσμάτων της δίκαιης ανάπτυξης σε όσο το δυνατόν περισσότερους και αυτή η πολιτική θα γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ορατή στην καθημερινότητα του πολίτη.

Η Θεσσαλονίκη τα πρώτα χρόνια της κρίσης έδινε την εικόνα «παρατημένης» πόλης. Πώς βαθμολογείτε το κυβερνητικό έργο σε τοπικό επίπεδο;

Νομίζω ότι παρατημένη υπήρξε η Θεσσαλονίκη που παραλάβαμε τρία χρόνια πριν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Και σε συμβολικό επίπεδο αντιμετωπίσαμε αυτήν την πολυετή παρακμή ιδρύοντας γραφείο του πρωθυπουργού στην πόλη, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται συχνότατα και περισσότερο από όλους τους προκατόχους του.

Η παρουσία του πρωθυπουργού έγινε αισθητή με μία δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων που η Θεσσαλονίκη περίμενε επί δεκαετίες, όπως η επανεκκίνηση της κατασκευής του μετρό, η απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, η θεμελίωση του μουσείου Ολοκαυτώματος, η αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών. Και βέβαια η Θεσσαλονίκη ανέκτησε τον ισχυρό γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, φιλοξενώντας διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τριμερούς και τετραμερούς συνεργασίας με εκπροσώπους των όμορων και άλλων χωρών. Όλα αυτά επανατοποθέτησαν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των Βαλκανίων και αυτή η πολιτική είναι που εγγυάται τις σχέσεις καλής γειτονίας και ασφάλειας μεταξύ των λαών μας.

 

 

 

Πηγή: https://www.makthes.gr/vevaios-gia-tin-kyrosi-tis-symfonias-ton-prespon-o-giannis-amanatidis-apokleistika-sti-mtk-166211