Η εμπορία ανθρώπων στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ένα φαινόμενο που πολλές φορές είναι στα μάτια μας μπροστά και εμείς το προσπερνάμε είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία, είτε ακόμη και από φόβο.

Τι είναι όμως η εμπορία ανθρώπων; Ποια είναι τα θύματα και ποιοι είναι οι θύτες; Τι κάνουμε εμείς ως παρατηρητές; Πώς αντιδρούμε στην εικόνα μιας εκδιδόμενης γυναίκας; Αναρωτηθήκατε ποτέ αν το διαμέρισμα της πολυκατοικίας που παρατηρείτε περίεργες κινήσεις είναι η «φυλακή» ενός ανθρώπου;

 

 

 

Καμία γυναίκα δεν γεννήθηκε για να εκδίδεται και όσες βρίσκονται σε αυτή τη σύγχρονη δουλεία σίγουρα δεν το κάνουν με ευχαρίστηση. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που επαιτούν ή ακόμη και για όσες εργάζονται, αλλά η αμοιβή είναι εκβιασμός και χειροδικία.

Οι περισσότερες είναι «δέσμιες» με τρόπους που δεν φαίνονται. Μεταξύ αυτών η απειλή ότι το παιδί ή οι γονείς τους θα πληρώσουν την οποιαδήποτε απόπειρα δραπέτευσης, ενώ ο πιο συχνός και εύκολος τρόπος ειδικά για αλλοδαπές είναι η κράτηση των εγγράφων τους.

Κοινώς οι γυναίκες αυτές, οι άνθρωποι αυτοί, μαθαίνουν να ζουν με τον διακινητή τους και μάλιστα πολλές φορές τον αντιμετωπίζουν μέσα στην απελπισία τους σαν έναν αληθινό προστάτη – φύλακα, έχοντας την αίσθηση ότι μακριά του δεν μπορούν να ζήσουν.

 

 

 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για τις γυναίκες που αποτελούν θύματα εμπορίας, εκμετάλλευσης και διακίνησης είναι αφενός ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους ακόμη και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό και δεν τολμούν να εκμυστηρευτούν σε κανέναν τις καταστάσεις που βιώνουν και αφετέρου ότι ακόμη κι αν αποφασίσουν να φύγουν από τη «φυλακή» αυτή δεν ξέρουν πού να πάνε.

Το ίδιο ισχύει και για πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν και νιώθουν ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναμειχθούν, φοβούμενοι ότι θα «μπλέξουν». Ωστόσο, υπάρχουν φορείς και Οργανισμοί που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια τόσο του ευαισθητοποιημένου πολίτη, όσο και του θύματος.

Μεταξύ αυτών είναι η Α21, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αγωνίζεται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων παγκοσμίως και στόχος τους είναι η κατάργηση της δουλείας παντού για πάντα, έχοντας δημιουργήσει ξενώνες φιλοξενίας αλλά και την τηλεφωνική γραμμή 1109, η οποία λειτουργεί 24 ώρες και εξυπηρετεί δωρεάν σε 170 διαφορετικές γλώσσες.

 

 

 

Όπως αναφέρει στην ThessNews η Γενική Συντονίστρια Γραμμής 1109, Ηλιού Νικολέττα, «Μια από τις ιστορίες που δεν θα ξεχάσω είναι μια κοπέλα η οποία έπεσε θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης και έμεινε για 13 χρόνια κλειδωμένη στο υπόγειο ενός σπιτιού εξαναγκασμένη να δουλεύει χωρίς πληρωμή σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Προσπάθησε να δραπετεύσει 2 φορές, την πρώτη δεν τα κατάφερε και της έκαψαν το χέρι ως τιμωρία και εκφοβισμό, στη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα τη μαχαίρωσαν…»

Γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε γραφείο ειδικά στη Θεσσαλονίκη; Είναι πόλη trafficking;

Η Θεσσαλονίκη έχει επιλεχθεί ως έδρα της οργάνωσης λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, καθώς είναι κοντά στα σύνορα, από τα οποία διακινούνται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.

Γιατί μόνο γυναίκες; Δεν υπάρχουν άντρες ή παιδιά θύματα εμπορίας;

Οι γυναίκες αποτελούν το 80% των θυμάτων εμπορίας παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 40.000 γυναίκες και κορίτσια διακινούνται στην ελληνική σεξουαλική βιομηχανία. Το 50% των θυμάτων είναι ανήλικα παιδιά. Όσο για τους άντρες, συνήθως πέφτουν θύματα εργασιακής εμπορίας.

Πώς λειτουργεί η γραμμή 1109;

Η Γραμμή 1109 είναι μια πρωτοβουλία της Α21, με στόχο να παρέχει υποστήριξη σε θύματα και πληροφόρηση σχετικά με την ανθρώπινη εμπορία. Λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα και έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης σε 170 διαφορετικές γλώσσες μέσω υπηρεσίας άμεσης τηλεδιερμηνείας. Οι καλούντες μπορούν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες (με αστική χρέωση) και να συμβάλλουν στη διάσωση θυμάτων.

Πώς γίνεται η παρέμβασή σας;

Η παρέμβασή μας ξεκινά από τη στιγμή που λάβουμε μια κλήση σχετικά με πιθανό θύμα ή περιστατικό ανθρώπινης εμπορίας. Προωθούμε τις διαθέσιμες πληροφορίες, όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, στα αστυνομικά τμήματα οργανωμένου εγκλήματος και καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων και στις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Η παρέμβασή μας συνεχίζεται μετά τη διάσωση του θύματος παρέχοντας ανάλογα με τις ανάγκες του συμβουλευτική υποστήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαναπατρισμό και νομική υποστήριξη.

Με ποιους συνεργάζεστε;

Εκτός από τη συνεργασία με την αστυνομία, η Α21 διατηρεί ένα δίκτυο συνεργατών με σκοπό τη σύνδεση διασωθέντων θυμάτων με αρμόδιους φορείς, με σκοπό να λάβουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη. Κάποιοι από τους συνεργάτες μας είναι ΜΚΟ και οργανώσεις που συμπεριλαμβάνουν υπηρεσίες φιλοξενίας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. 

Ποιο είδος ανθρώπινου εμπορίου είναι πιο συχνό στην πόλη της Θεσσαλονίκης;

Στη Θεσσαλονίκη είναι συχνότερη η διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων στη σεξουαλική βιομηχανία. Ωστόσο αρκετά συχνό είναι και το φαινόμενο διακίνησης ανθρώπων από κυκλώματα επαιτείας.

Πώς αναγνωρίζουμε ότι μια γυναίκα είναι θύμα;

Ενδείξεις πως μια γυναίκα είναι θύμα εμπορίας είναι σημάδια σωματικής βίας και κακοποίησης που μπορεί να φέρει στο σώμα της, περιορισμός ελευθερίας κινήσεων και συνεχής έλεγχος που της ασκείται από άτομα που τη συνοδεύουν. Επίσης, η παρακράτηση προσωπικών εγγράφων και ο εξαναγκασμός σε ναρκωτικές ουσίες είναι  ενδείξεις πως το άτομο στερείται φαγητό, ύπνο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν «θύτη»;

Οι ενδείξεις είναι πιο δυσδιάκριτες στην περίπτωση του θύτη. Ενδεικτικά, μπορεί να είναι νευρικός, βίαιος και κυριαρχικός με τα πιθανά θύματα, να τους ασκεί έλεγχο και να περιορίζει την επικοινωνία τους με άλλα άτομα.

Μπορεί μια σύζυγος να είναι το θύμα του συζύγου;

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο σύζυγος χρησιμοποιεί μέσα εξαναγκασμού, κατάχρηση εξουσίας ή ευάλωτης θέσης και εξωθεί τη γυναίκα του στην πορνεία αποβλέποντας στο να αποσπάσει κέρδος από αυτήν.

Ποιος μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς; Προστατεύετε τα στοιχεία του;

Οποιοσδήποτε έχει πέσει θύμα εμπορίας και θέλει να λάβει υποστήριξη ή έχει πληροφορίες για ένα πιθανό περιστατικό εμπορίας μπορεί να καλέσει στη Γραμμή 1109 και να το αναφέρει ανώνυμα για να συμβάλλει στη διάσωση θυμάτων. Επιπλέον, μπορεί να καλέσει όποιος θέλει να πληροφορηθεί για την εμπορία ανθρώπων και τις υπηρεσίες της γραμμής 1109.

Ποια ανθρώπινη ιστορία σάς έμεινε χαραγμένη στη μνήμη;

Μια από τις ιστορίες που δεν θα ξεχάσω είναι η ιστορία μιας κοπέλας η οποία έπεσε θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης και έμεινε για 13 χρόνια κλειδωμένη στο υπόγειο ενός σπιτιού εξαναγκασμένη να δουλεύει χωρίς πληρωμή με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Προσπάθησε να δραπετεύσει 2 φορές, την πρώτη δεν τα κατάφερε και της έκαψαν το χέρι ως τιμωρία και εκφοβισμό, στη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα τη μαχαίρωσαν, αλλά τελικά κατάφερε να δραπετεύσει.

Τι είναι το Walk For Freedom; Πώς μπορεί να δηλώσει κάποιος συμμετοχή;

Το Walk for Freedom είναι μια σιωπηλή πορεία, η οποία θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εκπροσώπηση των εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στη σκλαβιά σήμερα. Φέτος το Walk for Freedom θα πραγματοποιηθεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Δράμα και Λάρισα. Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ για την αγορά της σχετικής μπλούζας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής στη σελίδα της “Α21 Greece” στο Facebook ή μέσω e-mail στο info@a21.gr.