Ως «συμβιβαστική» και «αξιοπρεπή» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία θα «φύγουμε από το πρoβληματικό status quo» και «θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον, μια ευκαιρία που αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια Πλέον μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν, την ταυτότητα μας», είπε ο κ. Ζάεφ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως για πρώτη φορά, πρωθυπουργός της χώρας του απευθύνεται στο Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα στη δική του «μητρική μακεδονική γλώσσα».

Πρόσθεσε δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος των λαών και ως τέτοια πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. «Είναι υπόδειγμα διμερούς συμφωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις υπόλοιπες διμερείς σχέσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

 

 

«Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει η χώρα μας μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», πρόσθεσε ο Ζάεφ, ενώ τόνισε ότι η ενίσχυση της ΕΕ θα πρέπει να συμβαδίζει με την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός που θα βοηθήσει στην σταθερότητα και στην καταπολέμηση των σημερινών προβλημάτων και απειλών. «Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς ισχυρά Βαλκάνια».

«Η ενίσχυση των Βαλκανίων είναι γεωστρατηγική επένδυση», τόνισε ενώ σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν κατά την μεταναστευτική κρίση ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι της Ε.Ε.

 

 

Μιλώντας για το δημοψήφισμα που θα γίνει στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε πως ο λαός της χώρας του βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και «αποτελεί τη δεύτερη ανεξαρτησία μας» ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μίλησε για ιστορική ευκαιρία ώστε το όνειρο της ένταξης στην Ε.Ε. να γίνει πραγματικότητα. «Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην Ένωση. Πάνω από το 75% του πληθυσμού υποστηρίζουν την ένταξη στην Ε.Ε. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές όταν τελείωσε την ομιλία του.

Αποχώρηση πριν την ομιλία Ζάεφ

 

Πριν εμφανιστεί στην αίθουσα του Ευρωκοινουλίου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Ο κ. Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια είπε: «Σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια φιέστα προκειμένου να στηριχθεί η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο Ζάεφ με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου. Καταγγέλλω την παρουσία Ζάεφ στην Ευρωβουλή και δεν πρόκειται με την παρουσία μου να νομιμοποιήσω τις σπονδές στον Ζάεφ και στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών».

 

 

 

 

Πηγές: http://www.kathimerini.gr/984586/gallery/epikairothta/politikh/zaef-sto-eyrwkoinovoylio-h-symfwnia-einai-mia-eykairia-poy-perimenoyme-polla-xronia και https://www.newsit.gr/kosmos/omilia-zaef-me-aproopta-sto-eyrokoinovoulio-tha-eimaste-i-dimokratia-tis-voreias-makedonias/2615380/