Τρεις συναυλίες, που εντάσσονται στον κύκλο «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών – Μέση Ανατολή» θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της πόλης στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.
Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Εν Χορδαίς».
Σκοπός του τριημέρου είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και τον ιστορικό της ρόλο ως τόπου συνάντησης και διαλόγου ιδεών, θρησκειών και καλλιτεχνικών ρευμάτων ανθρώπων από διαφορετικές εθνότητες.
Το τριήμερο, με τίτλο Μουσική της Ανατολής, επιμελείται ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης.
Κατά τη διάρκειά του, θα παρουσιαστούν έργα επιφανών Αράβων συνθετών και δεξιοτεχνών μουσικών, καθώς και οι κοινοί μουσικοί δρόμοι που συνδέουν τους δύο μεγάλους ιστορικούς πολιτισμούς από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι τις μέρες μας.
Το ούτι και το κανονάκι είναι τα δύο πιο αγαπημένα μουσικά όργανα στον αραβικό κόσμο, κοινά σε χρήση σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου από τους αρχαίους χρόνους.
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011
Η συναυλία με τίτλο Μεγάλοι Άραβες Δεξιοτέχνες (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» – Μ2), δίνει τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει δύο εξαίρετους δεξιοτέχνες των οργάνων αυτών, σημαντικούς εκπροσώπους των σύγχρονων μουσικών τάσεων.
Μερικά βιογραφικά στοιχεία για τους καλλιτέχνες:
Η Imane Homsy θεωρείται σήμερα μία από τις κορυφαίες μουσικούς του Λιβάνου και μία από τις σημαντικότερες του αραβικού κόσμου.
Εξελίσσοντας τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης στο κανονάκι, έχει αναπτύξει μία τεχνική που αξιοποιεί και τα δέκα δάχτυλα. Είναι εδώ και 12 χρόνια μόνιμη στενή συνεργάτης της Fairuz και διδάσκει στο Κονσερβατουάρ της Βηρυτού.
Ο Joseph Tawadros έχει ως έδρα του πλέον το Σύδνεϋ και από εκεί ταξιδεύει στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου, δίνοντας σόλο συναυλίες και συμπράττοντας με τα μεγαλύτερα ονόματα της τζαζ (Jack DeJohnette, John Patitucci, John Abercrombie), με ένα ανανεωτικό πνεύμα όσον αφορά το ούτι και την αραβική τέχνη.
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011
Το κοινό της πόλης θα έχει τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» στους Κήπους της Βαβυλώνας (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» – Μ2).
Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» περιοδεύει εδώ και χρόνια ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας την ελληνική μουσική κληρονομιά και τη δημιουργική της συνέχεια σε σχέση με τις συγγενείς παραδόσεις της Μεσογείου.
Σε μία από τις σπάνιες πλέον εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη συμπράττει με την κορυφαία φωνή της Τυνήσιας Dorsaf Hamdani και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Τρίο των Ιορδανών αδελφών Khoury, που με έδρα το Παρίσι διαπρέπουν στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου.
Στην εκδήλωση, θα αναδειχθούν οι σχέσεις, συνάφειες και αλληλεπιδράσεις της ελληνικής και της αραβικής μουσικής και θα παρουσιαστεί μελοποιημένη αραβική ποίηση σε ελληνική μετάφραση.
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011
Μια μυσταγωγική βραδιά, με τίτλο Αντηχήσεις από τη Χριστιανική Ανατολή, θα κλείσει το τριήμερο αυτό, στις (αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» – Μ2).
Η Σύρια ψάλτρια NomaOmran, η Λιβανέζα τραγουδίστρια Ghada Shbeir (Βραβείο BBC 2007), το μουσικό σχήμα «David» από την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου και η χορωδία του Αγ. Ρωμανού του Μελωδού της Βηρυτού θα ερμηνεύσουν ύμνους και τραγούδια των Χριστιανών του Λιβάνου, της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου.
Συχνά ο αραβικός κόσμος ταυτίζεται λανθασμένα αποκλειστικά με το Ισλάμ. Ωστόσο, σημαντικό κομμάτι των αραβικών κοινωνιών αποτέλεσαν οι Άραβες Χριστιανοί, που έως και σήμερα συνιστούν σημαντική παράμετρο του αραβικού κόσμου.
Ιδιαίτερα από τις Σταυροφορίες και μετά διαμορφώθηκε ένα μωσαϊκό αραβικών χριστιανικών κοινοτήτων, των οποίων οι λατρευτικές μουσικές παραδόσεις συνδυάζουν τις αρχαϊκές καταβολές των πρώτων εκκλησιών με τις μεταγενέστερες επιρροές από Ανατολή και Δύση.
Το μωσαϊκό αυτό θα εξερευνήσουν όσοι παρακολουθήσουν τη συναυλία αυτή.
Τιμές εισιτηρίων: 10€ (μαθητικά-φοιτητικά), 15€
Ώρα έναρξης: 21.00
Πηγή: Aggelioforos.gr