Από τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας και για 48 ώρες κανένα πλοίο δεν θα λύσει κάβους μιας και  το αδιέξοδο μεταξύ κυβέρνησης και ναυτεργατών είναι πλήρες, κάτι που σημαίνει ότι τινάσσεται στον αέρα το εμπόριο, οι ελπίδες του κόσμου για λίγες ώρες χαλάρωσης στις ημέρες του Πάσχα (όσων οι τσέπες ακόμα αντέχουν)  και φυσικά το εισόδημα των αγροτών. 

 
 Και την στιγμή που όλοι αυτοί οι φορείς είναι στα κάγκελα οι πολιτικοί ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος έχει την ευθύνη. Από την πλευρά της, η αρμόδια υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου ουσιαστικά λειτουργεί σαν να μην ανήκει στην κυβέρνηση, αφού δήλωσε πως ως αρμόδια υπουργός είναι έτοιμη να εφαρμόσει την όποια απόφαση της κυβέρνησης ακόμα και την ύστατη στιγμή. 
 
 Τούτο αναφέρει σε ανακοίνωση της η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου προσπαθώντας έτσι να αποδώσει  την  ευθύνη με τον τρόπο της σε όποια απόφαση και αν παρθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Λες και η ίδια δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης αυτής. Ακόμη και χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός την είχε καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον ενημερώσει για το θέμα γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Για να πάρουν μια απόφαση μαζί. Όμως την Μεγάλη Δευτέρα με ανακοίνωση της προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών και των αποφάσεων που θα παρθούν κυρίως σε ότι αφορά την επιστράτευση.
 Μάλιστα με την ανακοίνωση της προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Η υπουργός γράφει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας :
 
 «Τα γεγονότα και οι συμπεριφορές που προηγήθηκαν οδηγούν και ερμηνεύουν την απόφαση της ΠΝΟ να επιμείνει στην προαναγγελθείσα απεργία της. Και αυτό γιατί ,όπως φάνηκε εδώ και μία εβδομάδα, επρόκειτο για μία προειλημμένη, προαποφασισμένη κίνηση που υπαγορεύτηκε, κυρίως, από τις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ.»
 Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιρρίπτει το φταίξιμο στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας πως «υπάρχουν κι άλλα κόμματα και μεταξύ αυτών κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει τον τόπο και μάλιστα αυτοδύναμα και αντί να πάρει σαφή υπεύθυνη στάση και το πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται, δείχνει μια αντιφατική συμπεριφορά που ενθαρρύνει την απεργία και οδηγεί στο αδιέξοδο».
 
 Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε για «ύστατη φορά» όλα τα μέρη να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους, «να σταματήσουν αυτό το παιχνίδι στις πλάτες της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και να δώσουν δείγματα υπευθυνότητας, να σκεφτούν με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και επιτέλους με όρους εθνικούς και όχι κομματικού ή συνδικαλιστικού ή προσωπικού συμφέροντος». 
 
 Την ίδια ώρα, για τους εμπόρους, τους αγρότες και τους εκδρομείς του Πάσχα αυτά ηχούν σαν θόρυβος στα αυτιά τους, καθώς βλέπουν τους πολιτικούς να μην αναλαμβάνουν καμία ευθύνη, αλλά και τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να τους εκδικούνται για τα δικά τους αιτήματα. Και μάλιστα αυτό είναι πιο προκλητικό, όταν αποκαλύπτονται πως ορισμένοι συνδικαλιστές της ΠΝΟ έχουν μηνιαίο μισθό 9.000 ευρώ.