Η 1η Νοεμβρίου είναι η 305η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (306η στα δίσεκτα έτη). Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), ή Βιέστ (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και από σήμερα υπολείπονται ακριβώς 60 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο. Ακόμη και από την εποχή του Ησίοδου η δύση του ανοιχτού αστρικού σμήνους των Πλειάδων (στα νεώτερα χρόνια έγινε γνωστός ως Πούλια) αμέσως μετά την δύση του Ήλιου, που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και «προειδοποιούσε τους γεωργούς να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους να κατηφορίσουν στα χημαδιά». Από τους αστέρες του σμήνους των Πλειάδων. είναι ορατοί με γυμνό μάτι μόνο έξι ή οκτώ, ενώ με το τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ότι το σμήνος αποτελείται από 2.500 περίπου αστέρες μέχρι του 17ου μεγέθους. Οι λαμπρότεροι από αυτούς έχουν ιδιαίτερα ονόματα και είναι οι κόρες κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία του Άτλαντος και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Πλειόνη, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη. Στους ανατολικούς λαούς οι Πλειάδες συνδέθηκαν με την Αστρολατρία, έτσι οι Πέρσες γιόρταζαν κατά το μεσονύκτιο της 17ης Νοεμβρίου τη μεσουράνησή τους. Τότε ο βασιλέας των Περσών δεν αρνιόταν καμία χάρη που ζητούσαν οι υπήκοοι του. Αλλά και οι Αιγύπτιοι από αυτή την ημέρα άρχιζαν τις προς τιμή της Ίσιδος θρησκευτικές εορτές. Άλλοι λαοί συνδύασαν τις Πλειάδες με τα επτά αγαθά πνεύματα των Βέντα και της Ζενταβέστα. Σήμερα ακόμη για πολλές φυλές στην Πολυνησία οι Πλειάδες αποτελούν αντικείμενο λατρείας. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι το σύμπλεγμα θα επιβιώσει για περίπου ένα άλλο 250 εκατομμύρια χρόνια, μετά την πάροδο των οποίων θα διαλυθεί λόγω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με τη γαλαξιακή του γειτονιά. Ένα ιδιαίτερα θεαματικό, πολλές φορές, ουράνιο φαινόμενο συμβαίνει γύρω στις 17 Νοεμβρίου κάθε χρόνου οπότε μια ετήσια «βροχή διαττόντων» στολίζει τον ουρανό. Καθώς η Γη περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τατλ που είναι σχετικά μαζεμένα μαζί σε ομάδες και τέμνουν την τροχιά της Γης. Έτσι καθώς η Γη τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή «πεφταστέρι». Καλό Νοέμβρη να' χουμε!
1512 – Εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό η οροφή της Καπέλα Σιστίνα, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μιχαήλ Άγγελο.
1604 – Πρεμιέρα της τραγωδίας «Οθέλλος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Palace of Whitehall του Λονδίνου. Έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του συγγραφέα στην εποχή του 17ου και 18ου αιώνα. Το Γαλλικό κοινό του 1800 όμως το απέρριψε, αν και ο μεταφραστής του το μετέτρεψε και άλλαξε το τέλος του σε πιο ευχάριστο. Την εποχή του ρομαντισμού όμως, το κοινό κατάλαβε το τραγικό περιεχόμενο και πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από το έργο (Ευγένιος Ντελακρουά, Alexandre-Marie Colin, Robert Alexander Hillingford κ.ά.). Το έργο του Σαίξπηρ μεταφέρθηκε δυο φορές σε όπερα από τους Ροσσίνι (1816) και Βέρντι (1887). Στο ίδιο θέατρο, την ίδια ημερομηνία και κατά το έτος 1611 ανεβαίνει για πρώτη φορά το (κατά πολλούς τελευταίο) έργο του Σαίξπηρ Η Τρικυμία.
1824 – Ο Ανδρέας Μιαούλης καταδιώκοντας τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ, υπό τον Ναύαρχο Ιμπραήμ, τον συναντά έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Η σφοδρότητα της μάχης ήταν μεγάλη και ο Αιγυπτιακός στόλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει έχοντας τεράστιες απώλειες. Στην ναυμαχία που έγινε ο Μιαούλης κυρίευσε 7 φορτηγά που ήταν φορτωμένα με στρατεύματα και αποσκευές. Ο εχθρικός στόλος, με σοβαρές απώλειες, καταδιώχθηκε μέχρι την Κάρπαθο. Ο Παναγιώτης Ι. Καρατζάς γράφει από την Πίζα στον Μιαούλη για την επιτυχία του: «Μόνος ο Μιαούλης είναι ο μη θαυμάζων τον Μιαούλην».
1825 – Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συγκρούεται με το Ντελήμπαση κοντά στις Λάσπες Αιτωλοακαρνανίας. Κατά την νικηφόρα αυτή μάχη οι Έλληνες εξόντωσαν 60 πεζούς και ιππείς του εχθρού και κυρίευσαν πολλά λάφυρα και 500.000 γρόσια της χρηματαποστολής τους. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 2 νεκροί και 2 τραυματίες.
1854 – Ο Βασιλιάς Όθων εκδίδει διάταγμα δημιουργίας Λόχου Πυροσβεστών που απαρτίζεται από 96 άνδρες (3 Αξιωματικούς, 1 ανθυπασπιστή, 14 υπαξιωματικούς και 78 πυροσβέστες). Ο Λόχος Πυροσβεστών εγκαταστάθηκε στην Αθήνα σε κτίριο του περιβόλου της Παλαιάς Βουλής όπου σήμερα είναι το κτίριο του ΟΤΕ επί της Σταδίου. Η δημιουργία του λόχου προκλήθηκε μετά την αποτέφρωση του Εθνικού Τυπογραφείου στις 25 Αυγούστου και κατόπιν εισήγησης του τότε υπουργού Στρατιωτικών Δ. Καλλέργη.
1863 – Γεννιέται στο Shullsburg της πολιτείας Wisconsin των Η.Π.Α. ο Τζορτζ Πάρκερ (George Safford Parker), αμερικανός εφευρέτης, βιομήχανος και ιδρυτής της επώνυμης εταιρίας στυλό. Ξεκίνησε ως τηλεγραφητής και είχε ως χόμπι την επισκευή και πώληση πενών. Δυσαρεστημένος από την αναξιοπιστία των πενών της εποχής, πειραματίστηκε με σκοπό να βρει τρόπους αποφυγής λεκιάσματος από το μελάνι. Το 1888, ίδρυσε την εταιρία Parker Pen Company. Το επόμενο έτος έλαβε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον σημερινό γνωστό στυλό του. Μέχρι το 1908, το εργοστάσιο του φέρεται να ήταν η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στυλό στον κόσμο. Η εταιρία Parker έγινε τελικά ένα από τα καλύτερα επώνυμα σήματα στυλό στον κόσμο, και μια από τις πρώτες μάρκες με παγκόσμια παρουσία.
1894 – Kυκλοφορεί στο Σινσινάτι της πολιτείας Ohio των Η.Π.Α. το πρώτο τεύχος του περιοδικού Billboard Advertising, το γνωστό σήμερα ως εβδομαδιαίο αμερικάνικο μουσικό περιοδικό Billboard. Συντηρεί διεθνώς αναγνωρισμένους καταλόγους τραγουδιών και δίσκων (chart), όπως το Billboard Hot 100 με τα δημοφιλέστερα τραγούδια σε singles και το Billboard 200 με τα εμπορικότερα άλμπουμ στις Ηνωμένες πολιτείες.
1897 – Αποφασίζεται από ομάδα φοιτητών στο Τορίνο η ίδρυση τoυ ποδοσφαιρικού συλλόγου της Γιουβέντους.
1903 – Ξεσπούν στην Αθήνα από την πρώτη μέχρι τις 3 Νοεμβρίου του 1903 τα γνωστά αιματηρά επεισόδια (γνωστά και ως Ορεστειακά) που υποκινήθηκαν μετά την πρεμιέρα της τριλογίας Ορέστειας στο Βασιλικό Θέατρο. Αφορμή στάθηκε η πεζή μετάφραση σε συντηρητική δημοτική του Γεωργίου Σωτηριάδη, η οποία προκάλεσε την μήνη των καθαρολόγων της εποχής, των γλωσσαμυντόρων όπως λέγονταν τότε οι οπαδοί της αττικίζουσας γλώσσας. Κύριος υποκινητής των επεισοδίων αυτών ήταν ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μιστριώτης, φανατικός υπέρμαχος της αρχαΐζουσας γλώσσας, ξεσήκωσε φοιτητές και προσκείμενες εφημερίδες ώστε να συμμετάσχει και ο αθηναϊκός λαός σε συλλαλητήρια (…). Επειδή όμως τότε η Κυβέρνηση Δ. Ράλλη δεν απεδέχθη το αίτημα του Γ. Μιστριώτη, που πρέσβευε οι παραστάσεις των αρχαίων δραμάτων να γίνονται στη γλώσσα που γράφτηκαν, ακολούθησαν συμπλοκές. Το δε βράδυ της 3ης Νοεμβρίου διατάχθηκε ο στρατός να επιβάλει τη τάξη. Κατά τις συμπλοκές που ακολούθησαν στη διάλυση των διαδηλωτών κάποιοι στρατιώτες στο φόβο προσβολής τους πυροβόλησαν κατά του πλήθους με συνέπεια να φονευτούν δύο πολίτες και να τραυματιστούν επτά. Μετά από το γεγονός αυτό οι διαδηλωτές διαλύθηκαν, οι οχλαγωγίες σταμάτησαν και η αναταραχή τερματίσθηκε λόγω ακριβώς της σθεναρής στάσης της Κυβέρνησης. Το αξιοπερίεργο φαινόμενο βίαιων ταραχών με αφορμή γλωσσικά θέματα είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1901, επίσης στην Αθήνα, με τα αποκαλούμενα Ευαγγελικά, που αφορούσαν τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική, γεγονότα που εντάσσονται σε μία ευρύτερη διαμάχη γύρω από το το γλωσσικό ζήτημα και την ιστορία του στην Ελλάδα.
1920 – Διεξάγονται Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων λαμβάνει 50,31% του συνόλου των ψήφων αλλά νικήθηκε από την ενωμένη αντιπολίτευση που είχε λάβει το 49,36% λόγω του εκλογικού νόμου, που οδήγησε τις περισσότερες έδρες στην αντιβενιζελική παράταξη. Το αποτέλεσμα φανερώνει πόσο διχασμένος ήταν τότε ο λαός. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρά το μεγάλο ποσοστό του κόμματός του, δεν εξελέγη καν βουλευτής. Τη μεθεπομένη σχημάτισε κυβέρνηση ο Δημήτριος Ράλλης, παραιτήθηκε ο Κουντουριώτης κι έγινε αντιβασίλισσα η βασιλομήτωρ Όλγα μέχρι να γίνει δημοψήφισμα, το οποίο θα επανέφερε τον εξόριστο Κωνσταντίνο. Στις 4 Νοεμβρίου ο Βενιζέλος αναχώρησε για το Παρίσι, δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική και σκοπεύει να ιδιωτεύσει αλλά αν η χώρα ζητήσει τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό, θα είναι στη διάθεσή της. Σύντομα και μετά το δημοψήφισμα της επιστροφής του, την ουσιαστική εξουσία ανέλαβε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ετέθη επικεφαλής του στρατού και οδήγησε, λόγω της πολιτικής του αδεξιότητας, συνεπικουρούμενος από στελέχη της αντιβενιζελικής παράταξης, τη χώρα στη μικρασιατική καταστροφή…
1922 – Καταργείται η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραιτείται από τα θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, Μωάμεθ ΣΤ΄.
1923 – Γεννιέται στη Βαρκελώνη η Καταλανή ερμηνεύτρια του κλασικού τραγουδιού Βικτόρια ντελς Άνχελς (Victoria de los Ángeles López García). Ανήκε σε μια γενιά υψιφώνων γεννημένων κατά το μεσοπόλεμο (Μαρία Κάλλας,Τζόαν Σάδερλαντ, Τζάνετ Μπέικερ, Τίτο Γκόμπι, Τερέζα Μπεργκάνθα κ.ά.) που συντέλεσαν τα μέγιστα στην αναβίωση του μπελ κάντο στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Αποφοίτησε από το ωδείο σε ηλικία μόλις 18 ετών το 1941. Την ίδια χρονιά, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην όπερα ως Μιμή στην Μποέμ στο θέατρο Λισέου στην ιστορική όπερα της Βαρκελόνης Λισέου. Στο Λισέου επέστρεψε το 1945 και αφού είχαν μεσολαβήσει περαιτέρω σπουδές, για να κάνει το ντεμπούτο της ως επαγγελματίας, στο ρόλο της Κόμισσας Ροζίνας στους Γάμους του Φίγκαρο. Ακολούθησε η πρώτη θέση στο φημισμένο Διεθνή Διαγωνισμό της Γενεύης (1947) και η ανάδειξή της σε πριμαντόνα παγκοσμίου βεληνεκούς κατά τη δεκαετία του '50, όταν εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές, όπως το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, η Σκάλα του Μιλάνου, η Μητροπολιτική Όπερα της Υόρκης και η Κρατική Όπερα της Βιέννης. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη δισκογραφική δραστηριότητα, ηχογραφώντας μεγάλο αριθμό από πλήρεις όπερες-κάποιες από αυτές παραπάνω από μία φορά. Σημειωτέον πως, αν και τυπολογικά κατατασσόταν στις λυρικές υψιφώνους, η φωνή της διέθετε αρκετό βάρος και ένταση για να αναλάβει πιο δραματικούς ρόλους. Διόλου τυχαία, ο πιο αναγνωρίσιμος ίσως ρόλος της είναι αυτός της Κάρμεν, γραμμένος για μεσόφωνο. Το 1961, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, αποφάσισε να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στις συναυλίες, εμφανιζόμενη στο εξής μόνο αραιά σε όπερες. Τα ρεσιτάλ της, στα οποία τραγουδούσε από άριες και λιντ μέχρι σύγχρονα ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά τραγούδια, ήταν εξαιρετικά δημοφιλή και συνεχίστηκαν έως τη δεκαετία του '90. Εμφανίστηκε μάλιστα στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών της Βαρκελώνης (1992), όπου συνόδευσε τη σβέση της ολυμπιακής φλόγας με ένα παραδοσιακό τραγούδι της Καταλωνίας. Στις 31 Δεκεμβρίου 2004 εισήχθη σε νοσοκομείο της γενέτειράς της με βρογχίτιδα. Απεβίωσε λίγες εβδομάδες αργότερα.
1937 – Ιδρύεται ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων). Σκοπό είχε την έκδοση και δωρεάν διάθεση διδακτικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου στα δημόσια σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, καθώς και κάποια από τα συγγράμματα των ΑΕΙ μετά το 1985. Καταργήθηκε το 2012 μετά από νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2011 (Νόμος 3966/2011). Τον ρόλο του ΟΕΔΒ ανέλαβε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» (ΙΤΥΕ – Διόφαντος), η Διεύθυνση Εκδόσεων του οποίου ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2011.
1939 – Ένα κουνέλι είναι το πρώτο ζώο που συλλαμβάνεται με τεχνητή γονιμοποίηση στις ΗΠΑ.
1943 – Γεννιέται στη μικρή κοινότητα Comiso της Σικελία ο Βελγο-Ιταλός τραγουδιστής και συνθέτης Salvatore Adamo. Τον Φεβρουάριο του 1947, ο πατέρας του πήγε να δουλέψει σε ένα ανθρακωρυχείο στο Βέλγιο. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Ανταμό μαζί με την μητέρα του μετανάστευσαν στο Βέλγιο , στην πόλη Ghlin. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του στη δεκαετία του '50, ο Salvatore ανακάλυψε το πάθος του για το τραγούδι. Ο Salvatore έλαβε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς χωρίς επιτυχία μέχρι τον Δεκέμβριο του 1959, ώσπου το κρατικό ράδιο του Λουξεμβούργου διοργάνωσε έναν μεγάλο διαγωνισμό στο βασιλικό θέατρο. Τραγούδησε ένα από τα τραγούδια του, “J'osais Si“ αλλά δεν πέρασε από τα προκριματικά. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Σύντομα ο Salvatore κυκλοφόρησε το πρώτο του single, χωρίς επιτυχία. Αποθαρρυμένος, ο νεαρός άνδρας επέστρεψε στις σπουδές του. Μαζί με τον πατέρα του , έφυγαν για το Παρίσι, όπου άρχισε να πηγαίνει από εταιρεία σε εταιρεία. Ύστερα από τέσσερα singles που πέρασαν απαρατήρητα ήρθε η πρώτη του επιτυχία το 1963 με το τραγούδι “Τoi mamie“. Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, γνώρισε μια σειρά από επιτυχίες (με τα τραγούδια “La Tombe neige” το 1963, “Vous permettez Monsieur” το 1964, “Les filles du bord de mer” και “Mes sur tes hanches” το 1965 κ.ά.) πουλώντας χιλιάδες δίσκους.O Adamo ταξίδεψε πάρα πολύ και ηχογράφησε το υλικό του σε διάφορες γλώσσες μεταξύτων οποίων η αγγλική, ισπανική, ιταλική, γερμανική και η ολλανδική. Οι μακρόχρονες περιοδείες του στο εξωτερικό σημείωσαν πρωτοφανή επιτυχία, ειδικά στην Ιαπωνία όπου εξακολουθεί ως σήμερα να πραγματοποιεί περιοδείες Ιάπωνες θαυμαστές του. Η δημοτικότητά του άρχισε εκεί να αυξάνεται θεαματικά με την απίστευτη επιτυχία “La Tombe neige“, το οποίο παρέμεινε στην κορυφή των charts για 72 εβδομάδες!. Τα τραγούδια του Adamo δεν ήταν αποκλειστικά ρομαντικά. Όταν άρχισε ο πόλεμος των έξι ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου το 1967, έγραψε ένα σχετικό τραγούδι για αυτόν τον πόλεμο που αποτέλεσε την σήμα κατατεθέν παγκόσμια επιτυχία του: το “Inch Allah“. Συχνά κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έγραφε τραγούδια για αμφισβητούμενα θέματα (για την Σοβιετική Ένωση, την Ισπανία υπό το καθεστώς Franco, το Λίβανο, τη Βοσνία, κ.λπ.). Στο τέλος της δεκαετίας του '60, Adamo παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Nicole και απέκτησαν μαζί έναν γιο το 1969. Είχε ήδη γνωρίσει μάλιστα επιτυχία και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τραγουδώντας αρκετές φορές στην αίθουσα Carnegie της Νέας Υόρκης. Το 1971 έκανε το ντεμπούτο ως παραγωγός με τον τραγουδιστή Gilbert Montagné με το τραγούδι “The fool “. Αργότερα, το 1975,το “C'est la vie“, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Montagné, γράφτηκε επίσης από τον Adamo. Στην αρχή της δεκαετίας του '80,απέκτησε ακόμα δύο παιδιά και συνέχισε να δουλεύει με αμείωτους ρυθμούς. Δυστυχώς, ο έντονος ρυθμός εργασίας του τραγουδιστή του κόστισε τελικά ακριβά: τον Μάιο του 1984, υπέστη μια σοβαρή καρδιακή προσβολή και τον Ιούλιο του ίδιου έτους υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που τον ανάγκασε για να σταματήσει τη δουλειά για αρκετούς μήνες. Μετά από τα προβλήματα υγείας ο Adamo επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της γαλλικής μουσικής σκηνής στο τέλος της δεκαετίας του '80, με ένα cd λεύκωμα των μεγαλύτερων επιτυχιών του, το οποίο και έγινε χρυσό (100.000 πωλήσεις). Το’ 92, κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Rêveur de fond” και το 1993, έγινε πρεσβευτής της UNICEF. Δύο χρόνια αργότερα, ηχογράφησε ένα ντουέτο με τον Βέλγο Maurane, για την ενίσχυση του διεθνούς οργανισμού φιλανθρωπίας των παιδιών. Το’ 95 δημοσίευσε μια συλλογή των ποιημάτων, “Les mots de l'âme“. Τον Οκτώβριο του 1995, ηχογράφησε στις Βρυξέλλες και το Μιλάνο το album “La vie comme elle passe”, στο οποίο κάνει μια ανάδρομη στα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του. Από τις 12 μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γιόρτασε τριάντα χρόνια σταδιοδρομίας τραγουδώντας στο περίφημο Olympia του Παρισιού. Η περιοδία που ακολούθησε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και περιελάμβανε εμφανίσεις στην Ιαπωνία και στην αίθουσα Carnegie στη Νέα Υόρκη. Το 1998 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Regards” και το φθινόπωρο '99, γιόρτασε τις 80 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Στη δεκαετία του 2000 κυκλοφόρησε τρία στούντιο άλμπουμ καθώς και το “Le bal des gens bien” (2008), ένα άλμπουμ με ντούετα του ίδιου σε διασκευές γνωστών τραγουδιών του.
1946 – Γεννιέται στο Βελιγράδι η Σερβικής καταγωγής εικαστική καλλιτέχνης Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Οι γονείς της ήταν παρτιζάνοι κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, με τον πατέρα της Βότζα να θεωρείται ήρωας μετά τον πόλεμο, ενώ η μητέρα της διατέλεσε διευθύντρια του Μουσείου Επανάστασης και Τεχνών στο Βελιγράδι. Ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 70 στο Βελιγράδι (όπου λίγο-πολύ θεωρήθηκε θεότρελη…) και συνέχισε την περιήγησή της στον κόσμο της περφόρμανς στο Αμστερνταμ. Εκεί, μαζί με τον Δυτικογερμανό σύντροφό της Ουλάι συνεργάστηκαν για περίπου μια δεκαετία, σχηματίζοντας ένα καλλιτεχνικό δίδυμο γνωστό με το όνομα «το άλλο», συμπεριφερόμενοι ως «ένα σώμα με δύο κεφάλια». Στις παραστάσεις τους μελετούσαν ακραίες καταστάσεις και τις σχέσεις των σωμάτων τους με τον χώρο. Από τις πιο γνωστές τους παραστάσεις, αλλά και ταυτόχρονα η τελευταία τους ήταν αυτή το 1988, όταν οι δύο τους αποφάσισαν να διασχίσουν το Σινικό Τείχος. Ο Ulay ξεκίνησε από την περιοχή της ερήμου Γκόμπι ενώ η Αμπράμοβιτς από την περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας και όταν μετά από 2500 χιλιόμετρα συναντήθηκαν είπαν «αντίο» και χώρισαν. Σήμερα εργάζεται κατά κύριο λόγο στη Νέα Υόρκη. Δραστηριοποιείται στην Performance Art, σε μια ακροβατική του σώματος και της ψυχής, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Είναι γνωστή για τις παραστάσεις της οι οποίες ερευνούν την σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, σε μια προσπάθεια να «ελευθερωθούν» και οι δύο, μα κυρίως για την έκθεσή της χωρίς όρια σε κινδύνους χάριν της τέχνης που εκπροσωπεί. Για παράδειγμα, το 1974 στην παράσταση της παράσταση Rhythm 0 στη Γερμανία είχε ξαπλώσει σε ένα τραπέζι έχοντας αφήσει τοποθετημένα δίπλα της αντικείμενα όπως ένα πιστόλι, προφυλακτικά, υπνωτικά χάπια, σχοινιά κλπ. και δίπλα υπήρχε αναρτημένη πινακίδα όπου αναγραφόταν πως οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούσαν να της κάνουν οτιδήποτε με τα αντικείμενα αυτά, χωρίς να επωμισθούν καμία ευθύνη. Κάποιος προσπάθησε να την πυροβολήσει στο κεφάλι, άλλος προσπάθησε να τη βιάσει (και στις δύο περιπτώσεις τους σταμάτησε τελικά κάποιος από το πλήθος), της έδωσαν υπνωτικά χάπια, της έσκισαν το πουκάμισο, τα μαλλιά κλπ. Για την ίδια, η performance art είναι η μεταφορά της αλήθειας επί σκηνής και όχι μια παράσταση θεατρικού τύπου. Έχοντας αναδείξει ως τέχνη την απελευθέρωση από τα όριά τους, του σώματος και της ψυχής, εκπαιδεύει σήμερα ομάδες που θα συνεχίσουν την τέχνη αυτή.
1950 – Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου (κατάχρηση 7,5 δισ. δρχ στον ΟΛΠ).
1962 – Γεννιέται στο Grand Rapids του Michigan ο Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Anthony Kiedis, περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής του συγκροτήματος Red Hot Chili Peppers. Ο Anthony και ο μπασίστας Flea είναι τα μόνα σταθερά μέλη του συγκροτήματος από ιδρύσεως του. Εμφανίστηκε περιστασιακά ως ηθοποιός, στις ταινίες FIST, Break Point και The Chase. Το 2004 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο Scar Tissue. Ο Kiedis πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην πολιτεία Μίσιγκαν με τη μητέρα του λίγο πριν γίνει δώδεκα χρονιά οπότε και μετακόμισε στο Χόλιγουντ για να ζήσει με τον πατέρα του. Στο γυμνάσιο του Fairfax γνώρισε τους μετέπειτα μουσικούς συνεργάτες του Flea και Hillel Slovak, οι οποίοι εκείνο το διάστημα ήταν μέλη μιας μπάντας με το όνομα Anthym. Κατά τη διάρκεια φοίτησης του στο πανεπιστήμιο UCLA αποφάσισε να ιδρύσει ένα συγκρότημα μαζί με τους Flea στο μπάσο, τον Slovak στην κιθάρα και τον ντράμερ Jack Irons. Μετά από μια συναυλία τους στο πανεπιστήμιο με το όνομα “Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem“ το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Red Hot Chili Peppers. Mαζί τους έχει ηχογραφήσει ως τώρα δέκα άλμπουμ στούντιο με τους Red Hot Chili Peppers με πιο πρόσφατο το “I'm with You” που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2011. Στις αρχές του φετεινού Σεπτέμβρη πολλοί είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν και ζωντανά, στη συναυλία των RHCP στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Οι στίχοι του KIedis στα τραγούδια των πρώτων άλμπουμ του συγκροτήματος είχαν ως κύριο θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και τη ζωή στο Λος Άντζελες, ενώ αργότερα οι στίχοι του στα τραγούδια επικεντρώθηκαν σε θέματα αγάπης, εθισμού και απώλειας. Επιπλέον, το συχνά λυρικό φωνητικό ύφος του εξελίχθηκε από τη συνήθη ραπ τεχνική του παρελθόντος σε πιο μελωδικές φόρμες. Έχει αγωνιστεί για την απεξάρτηση του από τα ναρκωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δηλώνει πως απέχει από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ήδη από το 2000.
1968 – Κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο σόλο άλμπουμ του βασικού κιθαρίστα των Beatles, George Harrison με τίτλο “Wonderwall Music” το οποιο αποτελεί και το πρώτο σόλο άλμπουμ που κυκλοφόρησε μέλος των Beatles. Είναι επίσης το soundtrack της ταινίας Wonderwall του Joe Massot. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν τοn Δεκέμβριο του 1967 στο Λονδίνο και τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς στη Μουμπάι της Ινδίας. Δεδομένης της αγάπης και της εμμονής του βρετανικού συγκροτήματος Oasis όσο αφορά την μουσική των Beatles είναι πολύ πιθανό η μεγάλη επιτυχία τους “Wonderwall” στη δεκαετία του 1990 να έχει κάποια σχέση με το ομότιτλο άλμπουμ του Harrison.
1974 – Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, του Νικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.
1990 – Εγκαινιάζεται η τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (ΕΤ – ΡΙΚ).
1993 – Αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη – μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.
1994 – Kυκλοφορεί το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ των Nirvana με τίτλο “MTV Unplugged in New York“. Ήταν η πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος μετά τον θάνατο του τραγουδιστή/κιθαρίστα Kurt Cobain τον Απρίλιο του 1994. Ηχογραφήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1993 στα στούντιο της Sony Music στη Νέα Υόρκη για τις ανάγκες του τηλεοπτικού δικτύου ΜTV και πιο συγκεκριμένα για την τηλεοπτική σειρά του, MTV Unplugged. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στο καλωδιακό δίκτυο του MTV στις 14 Δεκεμβρίου 1993. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή πρακτική της σειράς, οι Nirvana έπαιξαν ένα setlist που αποτελούνταν κυρίως από λιγότερο γνωστά τραγούδια τους και έξι διασκευές τραγουδιών των Τhe Vaselines, David Bowie, Lead Belly και Meat Puppets. Δύο μέλη μάλιστα του συγκροτήματος της alternative rock Meat Puppets ήταν παρόντα στο unplugged show και συμμετείχαν επί σκηνής στην εκτέλεση τριών δικών τους τραγουδιών (“Plateau“, “Oh, Me“, και “Lake of Fire“). O παραγωγός της συγκεκριμένης σειράς και πολλών εκπομπών το MTV Alex Coletti θυμάται ότι το κανάλι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένο με την επιλογή των συγκεκριμένων καλεσμένων καθώς “θα προτιμούσαν τον Eddie Vedder, την Tori Amos ή ποιος ξέρει τι άλλο” όπως επίσης και για την απουσία μεγάλων επιτυχιών των Nirvana από το playlist. Επίσης παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του MTV και του συγκροτήματος όπως το ότι χρησιμοποιήθηκαν ενισχυτές και εφέ – κάτι εξ ορισμού ανεπιθύμητο για το συγκεκριμένο unplugged μορφής live – θέματα διακόσμησης του χώρου (ο Cobain ήθελε να μοιάζει ο χώρος όσο το δυνατόν περισσότερο σε τελετή κηδείας…), άρνηση για encore στο τέλος και άλλων μη σημαντικών ή αρκετά σημαντικών προβλημάτων όπως για παράδειγμα η νευρική, παγερή (υπό την επήρεια ναρκωτικών και βαρειάς κατάθλιψης) και γενικώς αντιεπικοινωνιακή εμφάνιση του Cobain. Είναι εμφανές αυτό στα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα αλλά και μετέπειτα μαρτυρίες των παρευρισκόμενων ανέφεραν ότι δεν είχε διάθεση ούτε για χαμόγελα, ούτε για αστεία ή για οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας με το κοινό αφήνοντας το δυσαρεστημένο και απογοητευμένο. Το άλμπουμ βέβαια γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα του Billboard 200, και έγινε η πιο επιτυχημένη κυκλοφορία του συγκροτήματος μετά τον θάνατο του τραγουδιστή τους, πουλώντας μόνο στις Η.Π.Α. πέντε εκατομμύρια αντίτυπα το 1997. Επίσης κέρδισε το βραβείο Grammy ως το “Καλύτερο άλμπουμ Alternative μουσικής” το 1996. Η παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD το 2007.
–
1998 – Θεσμοθετείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συλλογή γεγονότων, έρευνα και παρουσίαση: Νίκος Βασάρας
(https://www.facebook.com/nicosvasaras)
Ως βάση πληροφοριών χρησιμοποιούνται λήμματα από τη Βικιπαίδεια όχι όμως αυτούσια, κατά κανόνα. Αναδημοσίευση του άρθρου ή μέρους χωρίς την αναγραφή της πηγής ή παραπομπής σ' αυτήν, θα έχει ως αποτέλεσμα ο/η δράστης με σύντομες νομικές διαδικασίες να κάνει παρέα στη Σταμάτη…