• About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact
MySalonika
  • Συνεντευξεις
  • Κοινωνικα
  • Θεατρο
  • Σχεσεις
  • Events
  • Υγεια
  • Ομορφια
  • Ζωα
  • Τεχνολογια
  • Παραξενα
  • Συνταγες
No Result
View All Result
  • Συνεντευξεις
  • Κοινωνικα
  • Θεατρο
  • Σχεσεις
  • Events
  • Υγεια
  • Ομορφια
  • Ζωα
  • Τεχνολογια
  • Παραξενα
  • Συνταγες
No Result
View All Result
MySalonika
No Result
View All Result
Home Mysalonika

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ γεγονότα από ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ πρωταγωνιστές, σαν σήμερα 19 Ιουνίου

Jun 19, 2012
in Mysalonika, Κοινωνικά
Share on FacebookShare on Twitter

1894 – Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο σπουδαίος γελοιογράφος, Φωκίων Δημητριάδης, που διακρίθηκε κυρίως στην πολιτική γελοιογραφία. Το 1915 ήλθε στην Ελλάδα και δούλεψε για 5 χρόνια στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Θεσσαλονίκη. Από το 1922 αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη γελοιογραφία, δουλεύοντας στις εφημερίδες «Ελεύθερο Βήμα»(μετέπειτα «Το Βήμα») και «Αθηναϊκά Νέα» (μετέπειτα «Τα Νέα»). Από το 1945 έως το 1960 ήταν η περίοδος της μεγάλης του ακμής, όταν τα σκίτσα του ασκούσαν μεγάλη επιρροή και λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη από τους πολιτικούς. Στο διάστημα αυτό, αλλά και αργότερα, εξέδωσε πολλές γελοιογραφικές σειρές, ανάμεσά τους και τη διασκευή της ομηρικής «Οδύσσειας». Το 1961 τιμήθηκε με το Α' Βραβείο του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Πολιτικής Γελοιογραφίας στο Λος Άντζελες και το 1969 με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών.Ο Φωκίων (Φώκος για τους φίλους του), συνέχισε τη χιουμοριστική παράδοση του Θέμου Άννινου. Οι φιγούρες του δεν είναι στατικές, αλλά έχουν παλμό, ζωντάνια και κίνηση, απεικονίζοντας ταυτόχρονα ψυχικές καταστάσεις.Τα σκίτσα του διακρίνονται για την εικονογραφική τους πληρότητα, τη σημασία στη λεπτομέρεια και τον υψηλό τόνο της σάτιρας. Πολλά από αυτά ήταν τόσο εύστοχα που παραμένουν διαχρονικά!. Όπως αυτό του 1959, που φιλοξενούμε σήμερα στα 'Γεγονότα', με τους Ιερείς να βγαίνουν από την αυλή μιας εκκλησίας στη σειρά με ευλαβικό ύφος περνώντας έξω από μια εφορία: η εκκλησία ως γνωστόν φοροδιαφεύγει έως σήμερα… Ο Φ. Δημητριάδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, την ίδια μέρα που γεννήθηκε, στις 19 Ιουνίου 1977.

 

 

 

1911 – Γεννιέται στο Ρέθυμνο της Κρήτης ο μουσικός και συνθέτης Στέλιος Φουσταλιεράκης Φουσταλιέρης, δεξιοτέχνης του έγχορδου μουσικού οργάνου μπουλγαρί και ερμηνευτής των περισσοτέρων “καθιστικών σκοπών” της κρητικής μουσικής. Το μπουλγαρί είναι ένα τρίχορδο νηκτό ασυγκέραστο όργανο, μέλος της μεγάλης οικογένειας των Ταμπουράδων, με αρχαιότατες καταβολές. Κατά το Μεσοπόλεμο, εμφανίζεται και στη δισκογραφία με ερμηνευτή το Στέλιο Φουσταλιεράκη, αλλά χωρίς συνοδεία. Η χρήση του γενικότερα αυτή την περίοδο διαδόθηκε στα ταμπαχανιώτικα τραγούδια της κρητικής μουσικής, τα οποία συνδυάζουν στοιχεία από την τοπική παράδοση, τα παραδοσιακά μικρασιάτικα και το ρεμπέτικο. Μεταπολεμικά, το συνοδευτικό του ρόλο στη λύρα τον παραδίδει περισσότερο στο λαούτο. Σήμερα η χρήση του είναι λιγότερο διαδεδομένη.

 

 

1930 – Γεννιέται στο Madison του  Wisconsin η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζίνα Ρόουλαντς (Virginia Cathryn Rowlands). Σύζυγος του Ελληνο-Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη John Cassavetes, απέκτησε 3 παιδιά μαζί του (όλα έγινα ηθοποιοί ή σκηνοθέτες). Έχει κερδίσει 4 τηλεοπτικά βραβεία Emmy, 2 Χρυσές Σφαίρες για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως το Broken English, Περσέπολις, Paris, je t'aime, Το αντικλείδι κ.ά. Επίσης προτάθηκε 2 φορές για βραβείο Όσκαρ καλύτερου γυναικείου ρόλου για τις ταινίες Gloria και A Woman Under the Influence.

 

 

1947 – Γεννιέται στη Βομβάη ο Άγγλος συγγραφέας, Ινδικής καταγωγής, Σαλμάν Ρουσντι (Sir Ahmed Salman Rushdie). Τον Σεπτέμβριο του 1988 είχε κυκλοφορήσει το τέταρτο βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», ένα μυθιστόρημα με πολλές θρησκευτικές αναφορές για τον Προφήτη και το Κοράνι το οποίο προκάλεσε σάλο στις τάξεις των μουσουλμάνων, επειδή θεώρησαν το βιβλίο βλάσφημο για τον Μωάμεθ. Αμέσως απαγορεύτηκε σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες, ενώ αντίτυπα του κάηκαν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 1989 μάλιστα, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε «φετφά», δηλαδή ένα δεσμευτικό διάταγμα, με το οποίο κάθε καλός μουσουλμάνος έχει το ιερό καθήκον να σκοτώσει όχι μόνο τον βλάσφημο συγγραφέα, αλλά και όποιον ενεπλάκη στην έκδοση των «Σατανικών Στίχων». Η θανατική διαταγή συνοδεύτηκε και από επικήρυξη 3 εκατομμυρίων δολαρίων, που προσέφερε ένας Ιρανός επιχειρηματίας. Από εκείνη τη στιγμή, ο Ράσντι ζώντας με το φάσμα του θανάτου εξαφανίστηκε από προσώπου γης για να αποφύγει τους διώκτες του, που σκοτώνουν, εν τω μεταξύ, τον Ιάπωνα μεταφραστή του βιβλίου και τραυματίζουν σοβαρά τον Νορβηγό εκδότη και τον Ιταλό μεταφραστή. Τον Ιούνιο του 1993, 27 άτομα σκοτώνονται στη Σεβάστεια της Τουρκίας, όταν φανατικοί ισλαμιστές βάζουν φωτιά σ' ένα ξενοδοχείο, όπου βρίσκεται ο μεταφραστής των «Σατανικών Στίχων» Αζίζ Νεσίν, γνωστός συγγραφέας και στη χώρα μας και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 1998 ο Ρούσντι αποκαθιστά εν μέρει τους ρυθμούς της ζωής του, όταν η Ιρανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για τη μη εφαρμογή του φετφά, κατόπιν διεθνών πιέσεων. Όμως, δεν μπορεί να τον καταργήσει γιατί ο Χομεϊνί είχε πάει να βρει τον Αλλάχ του στο μεταξύ…Παρά τη δραματική αλλαγή στη ζωή του από έναν απαράδεκτο θρησκευτικό φονταμενταλισμό, ο Ρούσντι συνεχίζει (ευτυχώς) να γράφει μυθιστορήματα και δοκίμια. 

 

 

1950 – Γεννιέται στο San Diego της Καλιφόρνια η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Άνν Ουίλσον (Ann Dustin Wilson). Περισσότερο γνωστή ως τραγουδίστρια του Αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος Heart.

 

 

 

1954 – Γεννιέται στο Springfield του Missouri η Αμερικανίδα ηθοποιός (Mary) Kathleen Turner. Περισσότερο γνωστή για την συμμετοχή της σε ταινίες του Hollywood (κυρίως της δεκαετίας του '80) όπως Body Heat, Peggy Sue Got Married, Romancing the Stone, The War of the Roses, Who Framed Roger Rabbit,Serial Mom και Prizzi's Honor. 

 

                                         

 

 

1962 – Γεννιέται στο San Fernando της Καλιφόρνια η Paula Abdul. Αμερικανίδα τραγουδίστρια (με πολλές επιτυχίες στα τέλη του '80 με αρχές του'90), χορογράφος (για τις cheerleaders της ομάδας του ΝΒΑ L.A.Lakers και τους Jacksons, Janet Jackson, Prince, George Michael, Duran Duran κ.ά.), ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια στο Αμερικάνικο X-Factor, Live to Dance και American Idol).

 

 

 

1970 – Γεννιέται στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας ο Έλληνας τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος. Έμεινε στη Γερμανία μέχρι τα 10 του χρόνια και από το 1980 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του. Από τα 15 του ζούσε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου και τελείωσε το λύκειο, με την ειδικότητα του υδραυλικού. Στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική κι έμαθε μόνος του να παίζει κιθάρα. Για αρκετά χρόνια εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα της συμπρωτεύουσας, έχοντας συνεργαστεί και με την Δέσποινα Βανδή την εποχή που οι μόνοι που τους γνώριζαν ήταν το κοινό της πόλης. Μετέπειτα αναγνώρισαν την φωνητική του αξία η Μαρινέλα και ο Γιάννης Πάριος, που τον έπεισαν να κατέβει στην Αθήνα να κάνει καριέρα. Μετά από πετυχημένες παραστάσεις σε διάφορα κέντρα (ξεκινώντας από το Χάραμα) υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία SONY Music το 1996. Ο πρώτος του (άτιτλος) δίσκος περιλάμβανε και τις ραδιοφωνικές επιτυχίες «Τι ήμουνα για σένα», «Το κέρμα», «Μην απορείς». Στη συνέχεια ηχογράφησε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους εν ζωή Έλληνες συνθέτες (Σπανός, Χατζής, Πάριος, Πλέσσας) με αποκορύφωμα τον Μίκη Θοδωράκη σε μία (και μοναδική) συναυλία. Είχε την τύχη να έχει σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με τον φίλο του Γιώργο Θεοφάνους μέσω της οποίας, συνθέτης και τραγουδιστής, είδαν τριπλούς πλατινένιους δίσκους και την φήμη τους να απογειώνεται. Τον Ιούλιο του 2007 ο Α.Ρέμος έγινε πρόεδρος της διοίκησης του ποδοσφαιρικού συλλόγου του Ηρακλή. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους κυκλοφόρησε η τελευταία δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Κλειστά τα στόματα».

 
 
 
 

1978 – Γεννιέται στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας ο καλαθοσφαιριστής Ντιρκ Νοβίτσκι (Dirk Werner Nowitzki). Θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος Γερμανός καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ένας από τους κορυφαίους αθλητές που ασχολήθηκαν ποτέ με το μπάσκετ. Έχει ύψος 2.13 μέτρα και αγωνίζεται στη θέση του πάουερ-φόργουορντ και σε άλλες θέσεις. Πέρσι κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στο NBA με εξέχουσα παρουσία κυρίως στους τελικούς και βραβεύτηκε ως ο πολυτιμότερος παίχτης των τελικών (ο δεύτερος Ευρωπαίος που πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του ΝΒΑ μετά τον Τόνι Πάρκερ το 2007).

 

 

1978 – O αραχτός και όχι…light γάτος Garfield, δημιούργημα του σκιτσογράφου Jim Davis, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε εφημερίδες των Η.Π.Α.

 

 

Κοινοποίησε το

  • Tweet
Previous Post

Πως να αντιμετωπίσετε τα καλοκαιρινά τσιμπήματα!

Next Post

Καιρός να συνεργαστούμε

Next Post

Καιρός να συνεργαστούμε

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Trending
  • Comments
  • Latest
Θεσσαλονίκη: Τα 10 βενζινάδικα που έχουν αμόλυβδη κάτω από 2 ευρώ το λίτρο

Θεσσαλονίκη: Τα 10 βενζινάδικα που έχουν αμόλυβδη κάτω από 2 ευρώ το λίτρο

Mar 14, 2022
Πέτρος Φιλιππίδης: Επιδεινώθηκε η υγεία του – Η κατάθεση “βόμβα” από γυναικολόγο στη δίκη

Πέτρος Φιλιππίδης: Επιδεινώθηκε η υγεία του – Η κατάθεση “βόμβα” από γυναικολόγο στη δίκη

Mar 16, 2022

Κολπική μυκητίαση και ομοιοπαθητική θεραπεία

Sep 28, 2013
Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία – Γιορτή για 17 ημέρες

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία – Γιορτή για 17 ημέρες

May 26, 2022
Άλη: Η πρώτη μικροζυθοποιία της Θεσσαλονίκης με 4 «μόνιμες» μπύρες!

Άλη: Η πρώτη μικροζυθοποιία της Θεσσαλονίκης με 4 «μόνιμες» μπύρες!

8657
Πρωταθλήτρια Κόσμου η Άννα Κορακάκη στην Κορέα / Πήρε και την πρόκριση για το Τόκιο

Πρωταθλήτρια Κόσμου η Άννα Κορακάκη στην Κορέα / Πήρε και την πρόκριση για το Τόκιο

619

Προτάσεις για τις εξόδους σας το Σαββατοκύριακο 10-11 Οκτωβρίου 2015

358
Το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών από σήμερα στον Δήμο Δέλτα

Το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών από σήμερα στον Δήμο Δέλτα

263
Alexandria Ocasio – Cortez: Η δυνατότητα άμβλωσης ήταν η μόνη ανακούφισή της όταν είχε βιαστεί

Alexandria Ocasio – Cortez: Η δυνατότητα άμβλωσης ήταν η μόνη ανακούφισή της όταν είχε βιαστεί

Jun 29, 2022
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ

Jun 29, 2022
Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Jun 29, 2022
Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε στο κεφάλι 22χρονη – Έπεσαν σοβάδες ενώ διέσχιζε την Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε στο κεφάλι 22χρονη – Έπεσαν σοβάδες ενώ διέσχιζε την Αριστοτέλους

Jun 29, 2022

Recent News

Alexandria Ocasio – Cortez: Η δυνατότητα άμβλωσης ήταν η μόνη ανακούφισή της όταν είχε βιαστεί

Alexandria Ocasio – Cortez: Η δυνατότητα άμβλωσης ήταν η μόνη ανακούφισή της όταν είχε βιαστεί

Jun 29, 2022
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ

Jun 29, 2022
Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Jun 29, 2022
Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε στο κεφάλι 22χρονη – Έπεσαν σοβάδες ενώ διέσχιζε την Αριστοτέλους

Θεσσαλονίκη: Τραυματίστηκε στο κεφάλι 22χρονη – Έπεσαν σοβάδες ενώ διέσχιζε την Αριστοτέλους

Jun 29, 2022
MySalonika

Browse by Category

  • Events
  • Gossip
  • Mysalonika
  • Uncategorized
  • Αθλητικά
  • Αυτοκίνητο
  • Βιβλία
  • Γυναικοκτονία
  • Διαγωνισμοί
  • Εκπαίδευση
  • Επιστήμη
  • Εργασία
  • Ζώα
  • Θέατρο
  • Ιστορία
  • Κινηματογράφος
  • Κοινωνικά
  • Μουσική
  • Οικονομικά
  • Ομορφιά
  • Παράξενα
  • Πολιτικά
  • Πολιτισμός
  • Σπίτι
  • Συνεντεύξεις
  • Συνταγές
  • Σχέσεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χορός

Recent News

Alexandria Ocasio – Cortez: Η δυνατότητα άμβλωσης ήταν η μόνη ανακούφισή της όταν είχε βιαστεί

Alexandria Ocasio – Cortez: Η δυνατότητα άμβλωσης ήταν η μόνη ανακούφισή της όταν είχε βιαστεί

Jun 29, 2022
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ

Jun 29, 2022
  • About
  • Advertise
  • Privacy & Policy
  • Contact

© 2022 Mysalonika.gr - Created with love by Unibox.

No Result
View All Result

© 2022 Mysalonika.gr - Created with love by Unibox.