1837 – Γεννιέται στο Radebeul της Σαξωνίας ο Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνστ Τσίλλερ (Ernst Moritz Theodor Ziller), ο οποίος απέκτησε αργότερα την ελληνική υπηκοότητα. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1868 και υπήρξε καθηγητής του Πολυτεχνείου της Αθήνας μεταξύ 1872-82. Ασχολήθηκε εντατικά με την αρχαιολογία και ανακάλυψε πρώτος τη μη-γεωμετρική κατασκευή του Παρθενώνα. Ανακάλυψε το Παναθηναϊκό Στάδιο και παρακάλεσε τον βασιλιά για την χρηματοδότηση τον ανασκαφών, αργότερα ανέλαβε και την ανακατασκευή του. Είναι αναμφισβήτητα ο αρχιτέκτονας που σφράγισε την αρχιτεκτονική της περιόδου του Βασιλέως Γεωργίου Α΄, επηρεάζοντας με το έργο του την εποχή. Ο Τσίλλερ συνέβαλε και στην δημιουργία μιας χαρακτηριστικής ελληνικής αρχιτεκτονικής, που ήταν πιο αυστηρή και απλή από την ιστοριστική ευρωπαϊκή. Εάν και λόγω ηλικίας δεν ήταν πρωτοπόρος του 20ου αιώνα, συνέβαλε επίσης με το έργο του στην δημιουργία μιας Ελληνικής πρωτοπορίας του λειτουργισμού. Προς το τέλος του 19ου αιώνα ήταν πλέον ένας διάσημος αρχιτέκτονας στη χώρα μας (σε Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Ερμούπολη, Πύργο, Ολυμπία, Αίγιο, Τρίπολη, Μήλο, Θεσσαλονίκη, Γύθειο, Βέλο Κορινθίας, Βίλια Αττικής και Άργος), έχοντας σχεδιάζει περισσότερα από 900 κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής.
1906 – Γεννιέται στη Sucha Beskidzka της (σημερινής) Πολωνίας ο Αυστροαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, καλλιτέχνης, και δημοσιογράφος Μπίλι Γουάιλντερ (πραγματικό όνομα:Samuel Wilder), του οποίου η καριέρα διήρκεσε περισσότερο από 50 χρόνια. Θεωρείται ως ένας από τους πιο ιδιοφυείς σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ, λόγω της ευρείας γκάμας ταινιών που σκηνοθέτησε (Η Γκαρσονιέρα, Sunset Boulevard, The Seven Year Itch, Some Like It Hot,Sabrina κ.ά.).
1910 – Γεννιέται στο Βερολίνο ο Γερμανός μηχανικός και πρωτοπόρος των υπολογιστών Konrad Zuse. Το μεγαλύτερό του επίτευγμα ήταν η ολοκλήρωση του πρώτου λειτουργικού προγραμματιζόμενου υπολογιστή, του Z3, το 1941, με τη βοήθεια μερικών φίλων και με χρήση πεταμένων ανταλλακτικών μέσα στο σαλόνι του πατρικού του σπιτιού. Παρόλο που δεν διέθετε την εντολή διακλάδωσης υπό συνθήκη, πληρούσε τα κριτήρια ορισμού ενός υπολογιστή Turing complete. Ο Τσούζε, γνωρίζοντας ότι η μηχανή του μπορούσε να κάνει τους υπολογισμούς που ένα ολόκληρο τμήμα υπολογισμών εργοστασίου χρειαζόταν μια εβδομάδα για να ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ώρες και μη όντας μέλος του Ναζιστικού Κόμματος, παρέμεινε σιωπηλός και αφανής, ακόμη και όταν κατασκεύασε τον Ζ4, βελτιωμένη έκδοση του Z3 προς το τέλος του πολέμου. Τον έκρυψε σε ένα στάβλο στο Allgäu, όπου παρέμεινε και ο ίδιος κρυμμένος. Μόνο το 1949 μετέφερε την κατασκευή του στη Ζυρίχη, όπου και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά του στον δημιουργούμενο κόσμο των υπολογιστών. Από πολλούς μελετητές του αποδόθηκε ο τίτλος του “εφευρέτη του υπολογιστή”, ο ίδιος όμως έλεγε ότι συνέβαλαν πολλοί για να δημιουργηθεί ο υπολογιστής και ο τίτλος δεν μπορούσε να ανήκει μόνο σε αυτόν. Ο αυθεντικός Z3 καταστράφηκε μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα το 1943, κατά τη διάρκεια συμμαχικού βομβαρδισμού στο Βερολίνο. Ένα πλήρες λειτουργικό αντίγραφο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960 από την εταιρία του Konrad Zuse και εκτίθεται σήμερα σε Τεχνολογικό Μουσείο του Βερολίνου.
1941 – Έναν χρόνο πριν, η ΕΣΣΔ και η Γερμανία (Γ' Ράιχ) είχαν συνυπογράψει το Σύμφωνο Μολότοβ – Ρίμπεντροπ, με το οποίο δεσμεύονταν να μην επιτεθούν η μία στην άλλη και επιπλέον μοιράζονταν τις μεταξύ τους χώρες. Όμως ήταν σαφές ότι μετά την κατάκτηση της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων θα ερχόταν η σειρά της Σοβιετικής Ένωσης. Η ανάγκη υποταγής της ΕΣΣΔ είχε και ιδεολογικό υπόβαθρο για τον Χίτλερ, αφού θεωρούσε τους Σλάβους ως κατώτερη φυλή και μισούσε θανάσιμα τον κομμουνισμό. Επιπλέον, θεωρούσε ότι έτσι εξασφάλιζε τον απαιτούμενο για τους Γερμανούς «ζωτικό χώρο» , ενώ παράλληλα προσδοκούσε ότι η Βρετανία, έχοντας χάσει το ηπειρωτικό της στήριγμα, θα ζητούσε συνθηκολόγηση μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Τα χαράματα της 22ας Ιουνίου 1941, παραβιάζοντας το Σύμφωνο Μη Επίθεσης, ο Χίτλερ διέταξε τις δυνάμεις του να εφορμήσουν αστραπιαία εναντίον της ΕΣΣΔ κινητοποιώντας την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη που είχε ως τότε γνωρίσει η ανθρωπότητα σε μία μόνη επιθετική επιχείρηση: 3.000.000 άνδρες, 3.580 άρματα μάχης, 7.184 πυροβόλα, 2.830 αεροπλάνα και 750.000 άλογα, κατανεμημένες σε τρεις ομάδες: τις Ομάδες Στρατιών Βορρά, Κέντρου και Νότου. Ο Κόκκινος Στρατός (για πολλούς λόγους) έδειξε απόλυτη αδυναμία να απωθήσει τον εισβολέα και η άμυνά του κατέρρευσε εξίσου αστραπιαία σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Το οριστικό σχέδιο ενέργειας, υπό την κωδική ονομασία «Μπαρμπαρόσα», αποτέλεσε έμπνευση του ίδιου του Χίτλερ. Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όλα τα σοβιετικά εδάφη δυτικά της γραμμής Αζόφ – Λάντογκα ήταν κατεχόμενα. Ελεύθερες έμεναν οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της ΕΣΣΔ, η Μόσχα και το Λένινγκραντ, που τελικά κρατήθηκαν με λυσσαλέα αντίσταση.
1948 – Γεννιέται στο Upper Darby της Pennsylvania ο μουσικός, στιχουργός και παραγωγός Todd Rundgren. Στις δεκαετίες 1980 και 1990 ήταν μέλος του συγκροτήματος Utopia και θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους παραγωγούς γιατί είχε εργαστεί μ' αυτήν την ιδιότητα σε άλμπουμ που γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία όπως τα: Straight Up των Badfinger, Stage Fright των The Band, We're an American Band των Grand Funk Railroad, Bat Out of Hell του Meat Loaf και Skylarking των XTC. Στην προσωπική του καριέρα γνώρισαν επίσης μεγάλη επιτυχία στο Αμερικάνικο κοινό τα τραγούδια του “Hello It's Me”, “I Saw the Light”, “Bang the Drum All Day” και “Couldn't I Just Tell You”. Θεωρούνταν μέχρι το 1991 ως ο πατέρας της γνωστής ηθοποιού Liv Tyler η οποία ονομαζόταν Liv Rundgren μέχρι που έμαθε στα 9 της ότι ήταν κόρη του τραγουδιστή των Aerosmith, Steven Tyler και αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της. Φέτος το καλοκαίρι θα περιοδέψει με τον ντράμερ των Beatles Ringo Starr και την All-Starr Band για τρίτη φορά στην καριέρα του αλλά και για πρώτη που θα ξανασυνεργαστεί με τον Ringo μετά από 13 χρόνια.
1949 – Γεννιέται στο Σάμιτ του Νιου Τζέρσεϊ η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ (Mary Louise Streep), μία από τις πιο χαρισματικές και ταλαντούχες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1971 στο έργο The Playboy of Seville και στην τηλεόραση το 1977 με την τηλεταινία The Deadliest Season. Την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία Τζούλια. Γρήγορα σημείωσε με το υποκριτικό της ταλέντο σημαντικές καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες. Είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Φέτος κέρδισε το τρίτο της Όσκαρ (τα προηγούμενα δυο τα είχε κερδίσει για τις ταινίες Κράμερ εναντίον Κράμερ το 1979 και Η Εκλογή της Σόφι το 1982) για την ταινία Η Σιδηρά Κυρία στην οποία υποδύονταν την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Στριπ έχει λάβει συνολικά 17 υποψηφιότητες για Όσκαρ και 26 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας οκτώ.
1958 – Γεννιέται στο Queens της Νέας Υόρκης η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια και ηθοποιός Σίντυ Λόπερ (Cynthia Ann Stephanie Lauper). Στη δεκαετία του '80 κατάφερε να γίνει πολύ γνωστή με τα τραγούδια “Girls Just Wanna Have Fun”, “Time After Time”, “She Bop”, “All Through the Night”, “True Colors”, “Change of Heart” και “I Drove All Night”. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε 7 άλμπουμ (Hat Full of Stars-1993, Sisters of Avalon-1996, Shine-2001, At Last-2003, The Body Acoustic-2005, Bring Ya to the Brink-2008) με τα οποία δεν κατάφερε να επαναλάβει την αντίστοιχη επιτυχία που γνώρισε στη δεκαετία του '80. Αυτό άλλαξε όμως με το 11ο (12ο με ένα Χριστουγεννιάτικο που είχε κυκλοφορήσει το 1998) στούντιο άλμπουμ της με τίτλο Memphis Blues που κυκλοφόρησε το 2010 και περιλάμβανε κυρίως blues διασκευές. Έμεινε στο Νο.1 των Blues άλμπουμ του Billboard Chart για 13 συνεχόμενες εβδομάδες και κυκλοφόρησαν 5 singles από αυτό (“Just Your Fool”, “Crossroads”, “How Blue Can You Get?”, “Rollin' and Tumblin'” και “Early in the Mornin”). Μέχρι το 2011 έχουν πουληθεί πάνω από 50 εκατομμύρια δικοί της δίσκοι παγκοσμίως, 1 εκατομμύριο DVDs και 20 εκατομμύρια singles, γεγονός που την τοποθετηθεί ανάμεσα στις εμπορικότερες τραγουδίστριες όλων των εποχών. Είναι γνωστή επίσης για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη της σε ομάδες που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα συμμετέχοντας και η ίδια στις εκδηλώσεις τους.
1961 – Γεννιέται στη Γλασκώβη ο Σκωτσέζος τραγουδιστής και συνθέτης Τζίμυ Σόμερβιλ (James William Somerville). Γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του '80 με το χαρακτηριστικό φαλτσέτο της φωνής του και με συγκροτήματα όπως οι Bronski Beat και οι Communards τα μέλη των οποίων (όπως και ο Τζίμυ) δήλωναν ανοικτά την ομοφυλοφιλική τους κατεύθυνση και πρωτοστατούσαν σε αγώνες αναγνώρισης αντίστοιχων δικαιωμάτων. Ο Τζίμυ ακολουθεί προσωπική καριέρα από το 1988 και μέσα στο 2011 κυκλοφόρησε ένα EP με χορευτικά τραγούδια και με τον τίτλο “Bright Thing”.
1962 – Γεννιέται στη Γλασκώβη της Σκωτίας ο Μπόμπι Γκιλέσπι (πραγματικό όνομα: Robert Bernard Andrew Gillespie), ιδρυτικό μέλος και τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Primal Scream. Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας τύμπανα στους Jesus And The Mary Jane.
1985 – Γεννιέται στο Τίκο του Καμερούν ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Έχει ύψος 2,06 μ. και βάρος 130 κιλά. Ο πατέρας του είναι από την Ελλάδα και η μητέρα του από το Καμερούν. Αγωνίζεται στη θέση του σέντερ. Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Ηρακλής Καβάλας, ενώ η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε τη σεζόν 2000-2001 με τον Ηρακλή, σε ηλικία 16 ετών. Την περίοδο 2003-2004 συμμετείχε στην Ιταλική ομάδα Καντού για ένα χρόνο. Την επόμενη περίοδο επέστρεψε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Άρη, ενώ από τη σεζόν 2005-2006 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες των «ερυθρόλευκων» οπαδών έχοντας μια πολύ καλή χρονιά σε επιδόσεις με μεγάλη βελτίωση αλλά και εξέλιξη στον πληθωρικό πλέον τρόπο παιχνιδιού του. Την περίοδο 2006-2007 μετά από την εντυπωσιακή του απόδοση στο Μουντομπάσκετ επέστρεψε στον Ολυμπιακό δημιουργώντας την προσδοκία ότι θα ήταν πλέον ένας από τους κορυφαίους σέντερ της Ευρώπης, όμως ο Σχορτσιανίτης εμφανίστηκε αδιάφορος για την εξέλιξή του και υπέρβαρος. Αποφάσισε (όχι αμέσως αλλά κατόπιν πιέσεων και δικής του θέλησης) να μεταβεί σε κλινική αδυνατίσματος της Ελβετίας στις αρχές του 2008, οπότε και η διακοπή του συμβολαίου του άρθηκε (εξαιτίας της άρνησής του να μεταβεί στην Ελβετία ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει την διακοπή, τον Δεκέμβριο του 2007) . Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας επέστρεψε τελικά στο ρόστερ του Ολυμπιακού και αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό στον τελευταίο αγώνα της κανονικής σαιζόν του πρωταθλήματος 2007-2008. Έδωσε κανονικά το παρόν και στα playoff, όπου η παρουσία του βοήθησε σημαντικά τον Ολυμπιακό στην πορεία του μέχρι και τους τελικούς. Στις 05 Αυγούστου του 2010 ανακοινώθηκε επίσημα ότι υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την Maccabi Tel Aviv, μία από τις ισχυρότερες ομάδες στις πανευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ της Ελλάδας σε επίσημους αγώνες στο Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία, κι έτσι έγινε ο πρώτος παίκτης με μερική αφρικανική καταγωγή που αγωνίζεται σε αυτήν, κατακτώντας ταυτόχρονα το αργυρό μετάλλιο.
1986 – Στο παιχνίδι Αργεντινή – Αγγλία που διεξήχθη στις 22 Ιουνίου, για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1986, μέσα στο Στάδιο Αζτέκα στην Πόλη του Μεξικού, ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει το γκόλ με το…”Το χέρι του Θεού”. Πιο συγκεκριμένα, στο 51' (6ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου) ύστερα από λανθασμένο γύρισμα του ποδοσφαιριστή της Αγγλίας Steve Hodge, ο Μαραντόνα έτρεξε προς την μπάλα, η οποία κατευθυνόταν ψηλοκρεμαστά προς την μικρή περιοχή. Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Peter Shilton αντέδρασε εγκαίρως με έξοδο, τρέχοντας επίσης προς την μπάλα, με σκοπό να την αποκρούσει. Την καθοριστική στιγμή ωστόσο, ο Μαραντόνα σήκωσε το αριστερό του χέρι και πρόλαβε την μπάλα, χτυπώντας την δυνατά με αυτό και στέλνοντάς την στα δίχτυα. Ο διαιτητής (ο Τυνήσιος Ali Bin Nasser) μη βλέποντας την παράβαση, καταλόγισε το τέρμα ως έγκυρο. Ο Μαραντόνα αργότερα είπε ότι: «Περίμενα τους συμπαίκτες μου να με αγκαλιάσουν, αλλά κανείς δεν ήρθε…Τους είπα: Ελάτε να με αγκαλιάσετε αλλιώς ο διαιτητής δε θα το μετρήσει». Ο διαιτητής όμως δεν είχε διακρίνει καλά την φάση και νόμισε ότι ο Μαραντόνα είχε χτυπήσει την μπάλα με κεφαλιά. Στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα ο Μαραντόνα δήλωσε ότι το γκολ επετεύχθη: «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού» αφήνοντας στην ιστορία το γκολ με αυτό το όνομα. Επίσης, στο 54' (μόλις τρία λεπτά μετά), ο Μαραντόνα σημείωσε το γνωστό ως «Το Γκολ του Αιώνα» όπου σε μία ξέφρενη πορεία, στην οποία έτρεξε 60 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα, περνώντας 5 Άγγλους παίκτες έφτασε στη μικρή περιοχή, πλάσαρε και τον τερματοφύλακα της Αγγλίας και έκανε το 2-0. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα δύο κράτη είχαν πόλεμο 4 χρόνια νωρίτερα για τα νησιά Φώκλαντ. Επιπλέον, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, η έχθρα μεταξύ των δύο χωρών είχε ξεκινήσει από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1966, όταν η Αγγλία είχε αποκλείσει την Αργεντινή στην προημιτελική φάση με 1-0.