1955 – Στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το οργανωμένο πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων (που πήρε την ονομασία «Σεπτεμβριανά» επειδή συνέβη τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου), με αφορμή την βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια τη τουρκική κυβέρνηση. Επί εννέα ώρες ο καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών (πλην όμως Τούρκων υπηκόων) καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες. Το σχέδιο είχε αρτιότατα οργανωθεί, αφού μέρες ή και εβδομάδες πριν στρατολογήθηκαν (εκτός των Κωνσταντινουπολιτών Τούρκων και) άτομα από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη τα οποία μεταφέρθηκαν με σιδηροδρόμους, ταξί, λεωφορεία και πλοία, εφοδιάστηκαν με ρόπαλα, αξίνες, λοστούς, βενζίνη, δυναμίτιδα, ενώ παρεσχέθη στους επίδοξους ταραχοποιούς τροφή και κατάλυμα για μία ή δύο ημέρες. Ακόμη συντάχθηκαν οι κατάλογοι των επικείμενων στόχων σε κάθε συνοικία και σημαδεύτηκαν την κατάλληλη στιγμή τα ελληνικά κτήρια. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν οι αστυνομικοί και στρατιώτες με πολιτικά που θα ελάμβαναν μέρος στη λεηλασία και θα κατηύθυναν το πλήθος, ενώ αργότερα θα έπαιζαν τον ρόλο των ειρηνοποιών...Μέσα σε Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.
Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια. Τα «Σεπτεμβριανά» αποτελούν ένα μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά αλλοθρήσκων μειονοτήτων από την εποχή των Νεοτούρκων και ύστερα. Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Καταστράφηκαν 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες, 37 σχολεία ενώ σε 2.000 περίπου υπολογίζονται από τους κύκλους της ομογενείας οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200, για ευνόητους λόγους. Ιδιαίτερο μίσος επεδείχθη κατά των ιερωμένων, αφού πολλοί απ’ αυτούς ξυλοκοπήθηκαν αγριότατα, άλλοι γυμνώθηκαν και διαπομπεύθηκαν, εξαναγκαζόμενοι να φωνάζουν: «Η Κύπρος είναι τουρκική», ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου!. Η αντίδραση της Ελληνικής Κυβερνήσεως στα γεγονότα της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου 1955 υπήρξε από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός Στρατάρχης Αλ. Παπάγος νοσούσε βαρύτατα και ουσιαστικώς η κυβέρνηση ήταν ακέφαλη. Από την άλλη, υπήρξαν έντονες συμμαχικές πιέσεις, ιδίως από τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών Τζων Φόστερ Ντάλλες, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμφιλιωθούν. Η πρωτοφανής αγριότητα των οργανωμένων ανθελληνικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη όρισε την αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της.
.
1860 – Γεννιέται στην Ιθάκη (έχοντας Ισπανική καταγωγή) ο λυρικός ποιητής και σκακιστής Λορέντζος Μαβίλης. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο πρώτος Έλληνας συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων με διεθνή φήμη. Ολιγογράφος ως ποιητής, διέπρεψε στο απαιτητικό είδος του σονέτου. Ανήκει στην παράδοση της Επτανησιακής σχολής, όπως διαμορφώθηκε από τον Διονύσιο Σολωμό. Τα σονέτα του Μαβίλη είχαν άρτια μορφή και εξαίρετο περιεχόμενο, το οποίο πάντως χαρακτηρίζεται από ολοφάνερη απαισιοδοξία. Τα σονέτα του, με ενδεκασύλλαβους στίχους, είναι πολύ πιο επεξεργασμένα και περίτεχνα από των συγχρόνων του, και εισάγουν νέα στοιχεία, όπως το να αρχίζει η πρόταση στην μέση του στίχου, να υπάρχει διάλογος κλπ. Γνώστης πολλών γλωσσών, μετέφρασε μεταξύ άλλων στα ελληνικά το ινδικό έπος της «Μαχαμπχαράτα». Ο Μαβίλης δεν ήταν μόνο άνθρωπος του πνεύματος, αλλά και της δράσης. Το 1896 συμμετείχε στην επανάσταση της Κρήτης, πολεμώντας μαζί με τους αντάρτες στα κρητικά βουνά. Το 1897, κατά τον άτυχο ελληνοτουρκικό πόλεμο συγκέντρωσε εβδομήντα Κερκυραίους εθελοντές με τους οποίους πολέμησε στην Ήπειρο, όπου και τραυματίστηκε στο χέρι. Τα έξοδα της εκστρατείας των εθελοντών τα κάλυπτε ο ίδιος. Το 1909 γίνεται ο ενθουσιώδης κήρυκας του ξεσηκωμού και το 1910 εκλέγεται ως βουλευτής της Κέρκυρας. Το 1911, υπερασπιζόμενος τη δημοτική γλώσσα ως αντιπρόσωπος της Κέρκυρας μέσα στην Ελληνική Βουλή είπε απευθυνόμενος στους καθαρευουσιάνους την παροιμιώδη φράση: “Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι, και υπάρχουσι πολλοί χυδαίοι άνθρωποι ομιλούντες την καθαρεύουσαν“. Η υπέρτατη θυσία του προς την πατρίδα θα έρθει στις 28 Νοεμβρίου του 1912, κατά τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, γίνεται επικεφαλής του λόχου των εθελοντών και σκοτώνεται ηρωικά στη Μάχη του Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα. Ήταν μόλις 52 ετών.
1861 – Ο Γουστάβος Κλάους ιδρύει στην Πάτρα την οινοποιητική εταιρεία Αχάϊα Κλάους (Achaia Clauss Wine Company Ltd.). Στην αρχή διαχειριζόταν το κτήμα του με την εταιρεία “Γιάκομπ Κλίπφελ”. Τα πρώτα χρόνια της Αχάϊα Κλάους ήταν πραγματικά δύσκολα αφού οι επιθέσεις των συμμοριών της περιοχής ήταν καθημερινό φαινόμενο. Παρόλα αυτά κατάφερε να επιβιώσει και να εδραιωθεί στην περιοχή χάρη στους δεσμούς του με την κεντρική εξουσία. Το 1872 οι ιδιοκτήτες της Φελς και Σια, ο Θεόδωρος Χάρμπουργκερ και ο Γουσταύος Κλάους αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία “Αχάϊα Ανώνυμη Εταιρεία Οινοποιΐας”.
1943 – Γεννιέται στο Great Bookham της Αγγλικής κομητείας Surrey ο μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ακτιβιστής Ρότζερ Γουώτερς (George Roger Waters), περισσότερο γνωστός ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd συμμετείχε στο συγκρότημα ως μπασίστας και στα κύρια φωνητικά (μαζί με τον D.Gilmour) από το 1965 έως το 1985. Ήταν επίσης υπεύθυνος για τους περισσότερους στίχους και για την οπτική και καλλιτεχνική παρουσίαση των επικών συναυλιών τους. H τεράστια επιτυχία των συναυλιών για το άλμπουμ “The Wall” με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάδοση των τραγουδιών άρχισε να δημιουργεί προβλήματα με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ και να οδηγεί σε προστριβές μεταξύ τους. Το άλμπουμ “The Final Cut” ήταν φτιαγμένο σχεδόν εξολοκλήρου από τον Γουώτερς, με τα υπόλοιπα μέλη να έχουν περιθωριακό ρόλο και να μην είναι ικανοποιημένα από το γεγονός αυτό. Ολα αυτά οδήγησαν στην αποχώρηση του Γουώτερς το 1985 από τους Floyd και σε μια εκδικητική απόπειρα να αποκτήσει τα εμπορικά δικαιώματα του ονόματος, που όμως απέτυχε γρήγορα. Μετά το 1985 ξεκίνησε προσωπική καριέρα με όχι πολύ θεαματικά εμπορικά αποτελέσματα, τουλάχιστον όμως με καλές κριτικές. Στις 2 Ιουλίου του 2005 ενώθηκε ξανά με την υπόλοιπη μπάντα για την φιλανθρωπική συναυλία του Live 8 στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2006 στη Μαλακάσα, για μια ζωντανή παρουσίαση του “The Dark Side of the Μoon” και τραγουδιών από την σόλο καριέρα του. Αλησμόνητη όμως θα μείνει η ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ “The Wall” στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο της Αθήνας (OAKA) σε όσους είχαν την τύχη πέρσι να βρεθούν εκεί στις 8,9 και 12 Ιουλίου. Οι δύο πρώτες ημέρες μάλιστα μαγνητοσκοπήθηκαν και μέρη της αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο ειδικό DVD “The Wall Live“.
1971 – Γεννιέται στην πόλη Limerick η Ιρλανδή τραγουδίστρια, μουσικός και τραγουδοποιός Dolores (Mary Eileen) O'Riordan, περισσότερο γνωστή για τη συμμετοχή της στο ροκ συγκρότημα των The Cranberries με τους οποίους γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Η χαρακτηριστική φωνή της, με μια ιδιαίτερη Ιρλανδική προφορά, είναι εντυπωσιακά εκφραστική και ικανή να αγγίζει πολύ υψηλές συχνότητες. Αποτέλεσε το βασικό στοιχείο των τραγουδιών τους και, μοιραία, την κύρια αιτία για την τεράστια επιτυχία τους. Το 2003 και αφού το συγκρότημα είχε διαλυθεί, κυκλοφόρησε το πρώτο της σόλο άλμπουμ με τίτλο “Are You Listening?“. Έβγαλε δυο πολύ πετυχημένα singles, τα τραγούδια “Ordinary Day” και “When We Were Young“ τα οποία ακούσαμε την ίδια χρονιά εκτός από πολλές φορές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και ζωντανά, κατά την εμφάνιση της Ντολόρες στη Μονή Λαζαριστών. Το 2009, κατά την διάρκεια της περιοδείας της για την προώθηση του δεύτερου άλμπουμ της “No Baggage” ανακοίνωσε την επανένωση του συγκροτήματος. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή της: “Zombie”, “Dreams”, “Linger”, “Animal Instict”, “Just My Imagination”, “I can't be with you”, “Promises” κ.ά.
1972 – Γεννιέται στην πόλη Boyarka, κοντά στο Κίεβο, ο Ουκρανός τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός και DJ Eugene Hütz (πραγματικό όνομα: Yevheniy Aleksandrovich Nikolayev-Simonov) περισσότερο γνωστός ως ηγετική φυσιογνωμία της Νεουρκέζικης μπάντας των Gogol Bordello. Οι Ρουμάνοι γονείς του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Eugene, όταν ήταν έφηβος εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ. Για χρόνια περιπλανιόταν στην ανατολική Ευρώπη, μένοντας σε προσφυγικές κατασκηνώσεις και τροχόσπιτα, πριν φτάσει στο Βερμόντ της βορειοανατολικής Αμερικής, ως πολιτικός πρόσφυγας. Τελικά, κατέληξε στη Νέα Υόρκη, εγκαταστάθηκε μόνιμα και άρχισε να ασχολείται με τα καλλιτεχνικά ως μουσικός και ζωγράφος, ενώ έπαιζε σταθερά μουσική στο βουλγάρικο μπαρ Mehanata. Εκεί, κανόνιζε να εμφανίζονται ένα σωρό τσιγγάνικα γκρουπ από τη Ρουμανία που περιόδευαν στην Αμερική, κάνοντας το μέρος «το πιο hot μαγαζί για το τσιγγάνικο πανκ». Στην ουσία, τα αρχικά μέλη των Gogol Bordello γνωρίστηκαν σε έναν ρώσικο γάμο στο Βερμόντ και γρήγορα έγιναν μια χαρακτηριστική ορχήστρα μεταναστών που δεν ήταν εύκολο να βρει μέρος να παίξει, γιατί οι μουσικοί της παραήταν εκκεντρικοί. Οι πιο πολλές εμφανίσεις τους μέχρι να βγει και ο δεύτερος δίσκος απαγορεύονταν, ενώ χρειάστηκε μια τεράστια περιοδεία από τη Μόσχα μέχρι το Βανκούβερ με λεωφορείο για να αρχίσει να ασχολείται μαζί τους ο mainstream Τύπος. Περίπου εκείνη την εποχή άρχισε να πηγαίνει η Mαντόνα στα live τους, και λίγο πριν ολοκληρωθεί το τρίτο άλμπουμ τους τούς άφησε ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή: «Τηλεφωνώ απ' το Λονδίνο, επικοινωνήστε, έχω μερικά για εσάς σχέδια στο μυαλό μου». Τα σχέδια αυτά περιλάμβαναν μια εμφάνιση του Hutz στη μικρού μήκους ταινία της Filth and Wisdom και την περιβόητη συνεργασία τους επί σκηνής στο «La Isla Bonita» στο κονσέρτο για το Live Earth. Από τότε η φήμη των Gogol Bordello έχει εκτιναχθεί και κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στη σύγχρονη μουσική, με ζωντανά σετ που κρατάνε δύο και τρεις ώρες και ήχο πολυφυλετικό, όπως και η καταγωγή των μελών τους. Οι Gogol Bordello έχουν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, την οποία έχουν επισκεφθεί για συναυλίες πολλές φορές στο παρελθόν. Τους απολαύσαμε μάλιστα και σ' ένα εκρηκτικό live που ξεσήκωσε τους πάντες στο Principal Theater της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2009.
1974 – Γεννιέται στην πόλη Örebro η Σουηδέζα τραγουδίστρια και στιχουργός Νίνα Πέρσον (Nina Elisabet Persson), περισσότερο γνωστή για τη συμμετοχή της στο ποπ συγκρότημα των The Cardigans. Παράλληλα έχει κυκλοφορήσει δυο προσωπικούς δίσκους και έχει συνεργαστεί με το ροκ γκρούπ Sparklehorse και τους Ιρλανδούς The Cake Sale. Συμμετείχε επίσης στην Σουηδική ταινία “Om Gud vill ” η οποία κυκλοφόρησε το 2006. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία την επόμενη χρονιά σε ένα ντουέτο που είχε για το τραγούδι “Your Love Alone Is Not Enough” με τον James Dean Bradfield για το άλμπουμ του συγκροτήματος του Manic Street Preachers. Φέτος οι Cranberries ενώθηκαν ξανά, έχουν ήδη δώσει 5 συναυλίες και πραγματοποιούν πρόβες και ηχογραφήσεις με σκοπό την κυκλοφορία ενός καινούργιου άλμπουμ.
1979 – Στο βρεγμένο δρόμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, ένα Citroen μεταφέρει τρεις ποδοσφαιριστές της Λάρισας στην Αθήνα, βιαστικούς για να προλάβουν την προπόνηση με την Εθνική ομάδα των Ελπίδων. Στο 111ο χιλιόμετρο συγκρούονται μετωπικά με ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λαμίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακαριαία τόσο ο οδηγός του αυτοκινήτου Δημήτρης Μουσιάρης, όσο και ο Δημήτρης Κοκολίτσιος που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα. Ο Γιάννης Βαλαώρας που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού γλύτωσε ως εκ θαύματος με θλάση στον αυχένα και εκδορές. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του είχαν κρύψει την αλήθεια. Ένας επισκέπτης όμως του θαλάμου όπου νοσηλευόταν είχε μαζί του μια εφημερίδα. Του την έδειξε και του είπε: “Άγιο είχες” … ο Βαλαώρας έπαθε σοκ και όπως ήταν φυσικό έκανε μέρες να συνέλθει. Χαρακτηριστική έμεινε μάλιστα από τότε η συνοδευτική φράση “Ήρθε η ώρα του Γιάνη Βαλαώρα” όταν επρόκειτο για την ανακοίνωση αποκαλύψεων. Περίπου μια δεκαετία μετά, κι όταν το ατύχημα είχε πια λησμονηθεί, χρησιμοποιήθηκε ως ιστορικό σύνθημα στις ιστορικές μάχες του εν λόγω ποδοσφαιριστή με τελικό προορισμό την ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΛ το 1988, ομάδα στην οποία ο ίδιος ήταν αρχηγός.
1985 – Ο Κωστής Στεφανόπουλος ιδρύει την Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗ.ΑΝΑ.) , έχοντας προηγουμένως αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία καθώς είχε αποτύχει να εκλεγεί αρχηγός της το 1984 (εξελέγη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης). Στο νέο κόμμα προσχώρησαν ακόμα εννέα βουλευτές της Ν.Δ. Θεωρούνταν κόμμα της κεντροδεξιάς και ήταν προσωποπαγές. Κατέβηκε στις εκλογές του Ιουνίου 1989 λαμβάνοντας ποσοστό 1,01% και μία έδρα για τον πρόεδρο της στην Α' Αθήνας, καθώς και στις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την ίδια μέρα (ποσοστό 1,36% και μία έδρα για τον Δημήτρη Νιάνια), ενώ απείχε λίγους μήνες αργότερα από τις εκλογές του Νοεμβρίου 1989. Στις εκλογές του 1990 το κόμμα κατήλθε εκ νέου (ποσοστό 0,67%) εξασφαλίζοντας μία έδρα στην περιφέρεια του υπολοίπου Αττικής, για τον Θεόδωρο Κατσίκη (ο οποίος εκλέχθηκε με 406 σταυρούς προτίμησης). Καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν είχε εξασφαλίσει αυτοδυναμία έχοντας 150 έδρες, κατόπιν συμφωνίας Στεφανόπουλου – Μητσοτάκη, ο Θεόδωρος Κατσίκης στήριξε τη δημιουργία της μονοκομματικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια όμως προσχώρησε σ' αυτήν, αφήνοντας τη Δημοκρατική Ανανέωση χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις ευρωεκλογές του 1994 η Δημοκρατική Ανανέωση παρ' ότι υπερδιπλασίασε το ποσοστό της (2,79%, το υψηλότερο που έλαβε ποτέ), απέτυχε να συγκεντρώσει ποσοστό 3% που στο μεταξύ είχε καθιερωθεί σαν πλαφόν για να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε ο πρόεδρός της λίγες μέρες αργότερα σε συμφωνία με τα κομματικά όργανα κήρυξε τη διάλυσή της και αποσύρθηκε από την πολιτική. Το κόμμα συνέχισε για λίγο την παρουσία του με άλλα στελέχη, μέχρι τον Αύγουστο του 1996, οπότε προσχώρησε στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Είχε προηγηθεί το 1995 η εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας με πρόταση της Πολιτικής Άνοιξης και στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
1991 – Η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των τριών βαλτικών χωρών, Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας.
1997 – Στο Διαγωνισμό ομορφιάς στο Κίεβο, η 19χρονη Ελληνίδα Ισαβέλα Δάρα κερδίζει τον τίτλο της «Μις Ευρώπη» (τέταρτη φορά στο σύνολο για την Ελλάδα). Τα τελευταία χρόνια η Ισαβέλα δραστηριοποιείται στο χώρο της μουσικής και της υποκριτικής. Απέκτησε με άριστα το πτυχίο πιάνου από το Ωδείο Αθηνών και συνθέτει μουσική.
Συλλογή γεγονότων και επιμέλεια: Νίκος Βασάρας
(https://www.facebook.com/nicosvasaras)
Αναδημοσίευση των κειμένων, χωρίς την αναγραφή της πηγής ή παραπομπής σ' αυτήν, θα έχει ως αποτέλεσμα ο/η δράστης με σύντομες νομικές διαδικασίες να κάνει παρέα στη Σταμάτη…