Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα «Οι Ποιητές του αιώνα της Θεσσαλονίκης».
Η Γιορτή Ποίησης, που θα γίνει στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι), την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00 μ.μ., πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έτους Εορτασμού «Θεσσαλονίκη 2012 – 100 χρόνια από την Απελευθέρωση» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που είναι ανοικτή στο κοινό, θα αναφερθούν οι μεγάλοι και σημαντικοί ποιητές από την Θεσσαλονίκη του αιώνα που συνδέθηκαν άπαξ και διαπαντός με την πόλη ενώ στο δεύτερο μέρος ποιητές της πόλης μας, μαθητές αλλά και όσοι έχουν την ευαισθησία και το ταλέντο να γράψουν το δικό τους ποίημα ή στίχους, θα τους δοθεί η ευκαιρία να το απαγγείλουν και να το μοιραστούν με το κοινό.
Την εκδήλωση θα διανθίσουν μουσικά φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην αρχή της εκδήλωσης θα παιχτεί το κομμάτι σε δύο μέρη ( En bateau-Cortege) από την “petite Suite” του Claude Debussy για πιάνο( 4 χέρια) και παίζουν οι φοιτήτριες Λαζαρίδου Κωνσταντίνα και Τσιλογιάννογλου Ελπίδα.
Έπειτα φοιτητές θα παίξουν κομμάτια από το σύνολο της ελληνικής μουσικής υπό την επίβλεψη του Λευτέρη Τσικουρίδη, Λέκτορα του ΤΜΕΤ.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, αναφέρει:
«Η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι των Βαλκανίων και πρωτεύουσα των προσφύγων είναι η πόλη των δημιουργών σε κάθε έκφανση με μεγάλη παράδοση στην ποιητική έκφραση. Στην διάρκεια του αιώνα του ελεύθερου βίου σημαντικοί ποιητές άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους με το μοναδικό τους γραπτό λόγο. Και εμείς οι νεότεροι χρωστάμε πολλά στον Γιώργο Θέμελη, στο Γιώργο Βαφόπουλο, το Νϊκο Γαβριήλ –Πετζίκη, τη Ζωή Καρέλλη, το Μανώλη Αναγνωστάκη, τον Γιώργο Ιωάννου, τον Κωστή Μοσκώφ, τον Τάκη Βαρβιτσιώτη καθώς και τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, όπως και σε πολλούς άλλους σεβαστούς δημιουργούς. Και το χρέος αυτό είναι να διαβάζουμε ποίηση, να προσπαθούμε να τη νοιώσουμε και παράλληλα να διαδώσουμε το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Μ’ αυτές τις σκέψεις ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης καλεί όλους τους Θεσσαλονικείς στον όμορφο κόσμο των ποιητών, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, είτε μεγάλωσαν και έζησαν σημαντικό μέρος της ζωής τους εδώ, συνδέθηκαν άπαξ και δια παντός με τα σοκάκια της, τη θάλασσά της, τις γειτονιές της, τον αέρα της….».