Σε συμφωνία επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου κατέληξαν ΗΠΑ και Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ από τη Γενεύη.
 
Το σχέδιο θέτει στη Δαμασκό ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, απαιτώντας την παράδοση «μίας λεπτομερούς λίστας» στοιχείων αναφορικά με το μέγεθος του χημικού της οπλοστασίου, εντός μίας εβδομάδας.
 
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δήλωσε ο Κέρι.
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την απειλή χρήσης βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ωστόσο ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Ο κ. Κέρι δήλωσε εξάλλου ότι η συμφωνία του Σαββάτου «δεν αφήνει περιθώριο για παιχνίδια».
 
Νωρίτερα, πάντως, ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε δηλώσει ότι η έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού θα δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.
 
Μάλιστα ο επικεφαλής του ΟΗΕ έκανε μια γκάφα ολκής καθώς δεν συνειδητοποίησε ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοικτά και οι δηλώσεις του “έπαιζαν” στην τηλεόραση, όταν δήλωνε πως ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ευθύνεται για «πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»!
 
Aπορρίπτει τη συμφωνία για τα χημικά ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός
 
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέρριψε σήμερα την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο λέγοντας ότι αυτή δεν θα επιλύσει τη συριακή κρίση και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να μάχεται για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.
 
“Η ρωσο-αμερικανική πρωτοβουλία δεν μας αφορά. Το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο”, δήλωσε ο ηγέτης του Στρατού, ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς.
 
“Αδιαφορούμε πλήρως για αυτή την πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να ανατρέψουμε το καθεστώς”, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
 
Λίγο νωρίτερα, ο στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, είπε ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μεταφέρουν τις τελευταίες ημέρες τμήμα του συριακού χημικού οπλοστασίου στο Λίβανο και το Ιράκ.
 
Ο Ιντρίς, είπε ότι οι Σύροι αντάρτες θεωρούν την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για τον έλεγχο και στη συνέχεια την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου πλήγμα για την εξέγερσή τους που μαίνεται εδώ και δυόμιση χρόνια και στοχέυει στην απομάκρυνση του προέδρου Άσαντ από την εξουσία.

NO COMMENTS

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.