Την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Δημόσιας Σχολής Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des hautes etudes en sciences sociales) με έδρα το Παρίσι, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Ιουνίου 2012, με θέμα τη διοργάνωση θερινών σεμιναρίων για τον Βυζαντινό Πολιτισμό. Την σύμβαση από μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης θα υπογράψει ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
«Η σημασία του προγράμματος αυτού που προσελκύει το ενδιαφέρον νέων ερευνητών όλων των χωρών για τον Ελληνικό Πολιτισμό είναι προφανής. Οι συμμετέχοντες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι οι μελλοντικοί καθηγητές και ερευνητές που θα προωθήσουν τις Βυζαντινές μελέτες.
Για το 2012 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν κύκλοι σεμιναρίων αφιερωμένοι στις βυζαντινές σπουδές στους οποίους και μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή φοιτητές ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από όλα τα κράτη και στους οποίους προσκαλούνται ως εισηγητές διακεκριμένοι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι σταθερά σημαντικός αρωγός στις προσπάθειες που γίνονται για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της πόλης και την παγκόσμια πολιτιστική προβολή της», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des hautes etudes en sciences sociales) με έδρα το Παρίσι διοργανώνει από το 2008 μέχρι και το 2011 σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ., θερινά σεμινάρια μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου με ιδιαίτερη επιτυχία.
Στόχος προγραμματικής Σύμβασης για τη διαργάνωση των σεμιναρίων είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικής Μητρόπολης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και ως κέντρου μελέτης του Βυζαντινού Πολιτισμού και Ιστορίας.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως «οικοδέσποινας» βασίζεται στη μοναδική της θέση στον χάρτη ως φυσικό λιμάνι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την βαθιά παράδοσή της ως σηματικής βυζαντινής πόλης, στην πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της, αποτέλεσμα συνάντησης και γόνιμης ζύμωσης ποικίλων πολιτισμικών στοιχείων.