Ως μία πόλη φιλική και παραγωγική, η οποία θα επιτρέπει στους πολίτες της να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για να συμβάλλουν την ανάπτυξη της πόλης τους ονειρεύονται τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος οι φοιτητές του Massachussets Institute of Technology (ΜΙΤ).
Ο καθηγητής -αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός- του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Massachussets Institute of Technology (ΜΙΤ), Carlo Ratti, και οι συνεργάτες του, θα παρουσίασουν στο δημαρχείο την ερχόμενη Πέμπτη τις προτάσεις τους για στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η ομάδα των φοιτητών επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2011 με σκοπό την εξερεύνηση της ταυτότητας της πόλης σε συνεργασία με αρχιτέκτονες της περιοχής. Με τα δεδομένα που συνέλεξε διαμόρφωσε τις ακόλουθες προτάσεις:
1. Πολιτιστικός Αξονας της οδού Εγνατία
Η πρόταση εστιάζει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπέργειων βελτιώσεων, συνδυασμένων με συστήματα χρήσης νέων τεχνολογιών, που θα δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης δρομολογίων και πολιτιστικών περιπλανήσεων, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση χρήσης συνδυασμένων μετακινήσεων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από το ΙΧ και τη συνεισφορά στην επίλυση του κυκλοφοριακού, της στάθμευσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
2. Ωρα περιπάτου
Η πρόταση αναβιώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα του ανακτόρου του Γαλερίου, μετατρέποντάς τα σε ένα διαδραστικό ανοιχτό μουσείο, που θα γιορτάζει προβάλλοντας το παρελθόν και τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Ενα σύστημα γυάλινων δαπέδων, φωτεινών ενδείξεων και ήχου θα δημιουργήσουν μοναδικά μονοπάτια που θα οδηγούν τους επισκέπτες μέσα σε μοναδικές προσωπικές διαδρομές.
3. Η πόλη της σποράς
Το αστικό παιχνίδι αποτελεί μια πρωταρχική δράση – θεμέλιο για την προσωπική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα ενός ανθρώπου. Το παιχνίδι είναι μία ενστικτώδης συμπεριφορά: μια αντίδραση στους περιορισμούς, μια στρατηγική για τη δημιουργία μιας εμπειρίας με νόημα, μέσω της εργασίας ενάντια και σε πείσμα των περιορισμών. Η πρόταση αυτή διερευνά το μέλλον της Θεσσαλονίκης μέσω του «αστικού παιχνιδιού».
4. Οι επιζήσαντες
Η πρόταση αυτή επιδιώκει να αναζωογονήσει περιοχές της πόλης, μέσω της διάσωσης ξεχασμένων ιστορικών κτιρίων, στα οποία δίνει νέες παραγωγικές χρήσεις. Η κοινωνία θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τη δυναμική που έχουν οι «επιζήσαντες» και να προτείνει νέες χρήσεις τους.
5. Αστικό θέατρο
Η πρόταση εξετάζει το θαλάσσιο μέτωπο της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης, ως ένα αστικό θέατρο, με όλα τα βασικά στοιχεία του. Κάθε στοιχείο παρουσιάζεται ως σύστημα αστικών προϊόντων για σκηνικά, φωτισμό και ηχητική. Το σύστημα αυτό δημιουργεί νέους χώρους και στηρίζει υφιστάμενες και νέες πολιτισμικές δράσεις, προβάλλοντας τη Θεσσαλονίκη ως χώρο φιλοξενίας τέτοιων γεγονότων.
6. Ψηφιακές τέντες Thessatex
Η πρόταση αυτή συνδυάζει την παράδοση της Θεσσαλονίκης στην κλωστοϋφαντουργία, με τις πανταχού παρούσες υφασμάτινες τέντες και την ψηφιακή/ LED τεχνολογία. Το προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι η χρήση της τοπικής κλωστοϋφαντουργίας για την παραγωγή ενός ψηφιακού υφάσματος που, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα τεντόπανα, θα τονίσει τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
7. Φωτισμός Λαδάδικων
Η πρόταση αυτή εστιάζει στην αναβάθμιση των υποδομών της Θεσσαλονίκης, με τη σύμπραξη ιδιωτών και Δημοσίου, δημιουργώντας ένα σύστημα αστικού οικολογικού φωτισμού, που θα ενθαρρύνει την εμπλοκή της κοινωνίας, τη δημιουργικότητα και την οπτική αρμονία στην περιοχή των Λαδάδικων.
πληροφορίες: agelioforos.gr