Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρχαν δεν υπάρχουν και έτσι όπως πάει η κατάσταση σε αυτή τη χώρα δεν θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα αισθανθούν την ανάγκη να επισκευθούν μια έκθεση τέχνης.
 
Δε λέω οτι έχουν άδικο, ειδικά όταν από τη μεριά τους οι περισσότερες εκθέσεις τέχνης, είναι από δυσνόητες ως αδιάφορες. Είπαμε δε μπορούμε να βάλουμε φρένο στον καλλιτεχνικό οίστρο του άλλου, αλλά δε θα έβλαπτε να υπήρχε ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας μεταξύ του καλλιτέχνη και του θεατή, μια κατανοητή ορολογία βρε αδερφέ μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου.
 
 
 
 
 
 
 
 Ψάχνοντας λοιπόν (σε 0 και 1) με τη βοήθεια του υπολογιστή μου, βρήκα και αποφάσισα να ασχοληθώ με μια παλία μεν (αναφέρομαι σε έκθεση του 2009) διαχρονική δε και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση τέχνης για το «Kitsch». Τι είναι όμως το «Kitsch» και σε τι αναφέρεται;
Θεωρητικά,ο όρος κιτς (γερμανικά: Kitsch), χρησιμοποιείται κυρίως υποτιμητικάγια την περιγραφή έργων τέχνης ή ενγένει αντικειμένωντων οποίων η αισθητική θεωρείται, επιτηδευμένη ή ευτελής, στερούμενη βαθιάς σκέψης, και με αποκλειστικό σκοπό την τέρψη του θεατή για οικονομικό όφελος. Ως κιτς εννοούνται επίσης οι ευτελείς απομιμήσεις αληθινών έργων τέχνης, στη ζωγραφική, στην αρχιτεκτονική, στηλογοτεχνία, στη φωτογραφία, στον κινηματογράφο, στο θέατρο αλλά και στη μόδα. 
 
Αφού λοιπόν θυμηθήκαμε ή μάθαμε τα βασικά και επειδή μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις σταματάω την πάρλα και ειδού κάποια από τα εκθέματα: 
 
 
Να ανησυχήσω εγώ τώρα που χρησιμοποιώ τον O.Σ.Ε στα ταξίδια μου;;Ας ανάψω ένα κεράκι καλού κακού..
 
 
 
Το πρωί εκκλησία το βράδυ night club!
 
 
 
Είπαμε ο γύρος καταναλώνεται ήδη απο τον 19ο αιώνα,
 αλλά όχι και έτσι…(η άχρηστη πληροφορία : ο κίονας αν βλέπω καλά είναι Ιωνικού ρυθμού)
 
 
 
Τα λόγια είναι περιττά. Όποιος ζει στη Θεσσαλονίκη το έχει δει και έχει κλάψει,είτε είναι από τα γέλια είτε από την τραγικότητα.
 
 
 
             Σε περίπτωση που δεν το παρατηρήσατε το CD που δίνουν δώρο με τα χαρτιά υγείας είναι με εκκλησιαστικούς ύμνους.(Αναρωτιέμαι αν βγαίνει και σε karaoke version) Ευλόγησον..
 
 
 
Όποιος έχει γιαγιά που ζει σε χωρίο ξέρω πως με νιώθει αυτή τη στιγμή!
 
 
 
Κάτι ήξερε η «Νίκη της Σαμοθράκης» που έμεινε ακέφαλη..σου λέει “αν δεν έχω κεφάλι δε θα μπορώ να δω που θα καταλήξω” Το δύσμοιρο τον «Παρθενώνα» λυπάμαι!!!
 
 
 
Θεέ και Κύριε….δε βγήκε τυχαία το καλύτερο «Κitsch» στην εν λόγω έκθεση. Και για τους δύσπιστους, το διαμέρισμα με τον φορτωμένο τοίχο βρίσκεται απέναντι απο την εκκλησία της Αναλήψεως. Όσοι πιστοί προσέλθετε…
 
Και τέλος μια δική μου υποψηφιότητα για το «νέο-Kitsch», το εστιατόριο “Τimes”πάνω στην Τσιμισκή που ευτυχώς για το γούστο μας έκλεισε..(κρίμα και αναρωτιόμουν πως να συνδιάσω το άλογο του παππού μου με το φωτιστικό που μου χάλασε)
 
 
Σας φιλώ στη μύτη η ARTσούμπαλη!
 
 

NO COMMENTS

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.