«Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» αναδείχθηκε η Θεσσαλονίκη το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου στη Μπράγκα της Πορτογαλίας. Τον τίτλο διεκδικούσε το δικό μας Ηράκλειο αλλά και το Ιβάνοφο της Ρωσίας που  ήταν ο πιο δυνατός αντίπαλος.

 
 
 
 
 
 
 
Η επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας αξιολογώντας τις προτάσεις των τριών υποψήφιων πόλεων, του Ιβάνοφο, του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκης έδωσε τελικά τον τίτλο στη Θεσσαλονίκη. “Η κατάκτηση του τίτλου αποτελεί δικαίωση του αγώνα που έκαναν οι εθελοντές μαζί με το δήμο Θεσσαλονίκης, έστω κι αν είχαν πολύ λιγότερο χρόνο για την προετοιμασία της υποψηφιότητας σε σύγκριση με τις άλλες δύο υποψήφιες πόλεις”, τόνισε η αντιδήμαρχος νεότητας, αθλητισμού και εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου, μέλος της αντιπροσωπείας που μετέβη στη Μπράγκα της Πορτογαλίας για την παρουσίαση της τελικής πρότασης. Η αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης επιστρέφει νικήτρια σήμερα στη πόλη. 
 
 
Μεγάλη γιορτή για την κατάκτηση στις 22 Νοεμβρίου
 
Στις 22 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί μεγάλη γιορτή για τη νίκη της Θεσσαλονίκης, στο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου. Μία τεράστια τούρτα, δημιουργία, αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων της πόλης, υποστηρικτών και χορηγών της προσπάθειας θα περιμένει όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη γιορτή.
 
Το Δεκέμβριο θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών πόλεων που είχαν τα προηγούμενα χρόνια τον τίτλο της “Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014” διήμερο συνέδριο με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, όπως ανακοίνωσε η κ. Πασχαλίδου. Το συνέδριο οργανώνει η Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία νέας Γενιάς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ευρωβουλευτή Χρυσούλα Παλιαδέλη. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα είναι ανοιχτές και θα μπορούν να συμμετάσχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές.
 
Ο θεσμός της “Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας” ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα και τους τομείς που αφορούν τους νέους και τις νέες στην Ευρώπη. 
 
«Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» 2010 αναδείχθηκε το Τορίνο της Ιταλίας και φέτος τον τίτλο φέρει η Αμβέρσα, στο Βέλγιο. Το 2012 το τίτλο θα έχει η Μπράγκα της Πορτογαλίας και το 2013 το Μάριμπορ της Σλοβενίας.