Με τα ευρήματα της ανασκαφής στο λόφο της Τούμπας, όπου αποκαλύφθηκε αρχαίος οικισμός, να παραμένουν ακόμη κρυμμένα κάτω από λαμαρίνες, η ευρύτερη περιοχή της Ανω και Κάτω Τούμπας, η περιοχή δηλαδή της Δ' Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, όπου εκτιμάται ότι καθημερινά ζουν και κινούνται περίπου 200.000 κάτοικοι, αναμένει εδώ και χρόνια την επίλυση σειράς αιτημάτων, που οι εκπρόσωποι των κατοίκων καταθέτουν στη δημοτική αρχή.
Η κατασκευή του Κολυμβητηρίου της Τούμπας, δίπλα από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, άλλαξε την εικόνα της «καρδιάς» αυτής της περιοχής, πλην όμως απομένουν αρκετά ακόμη να γίνουν. Εν αναμονή της έγκρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται πολλοί κάτοικοι του Κρυονερίου που εντάχθηκε μεν στο σχέδιο πόλης μετά τη δημοσίευση στις 29/7/2011 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του από 27/6/2011 Προεδρικού Διατάγματος, αλλά εκκρεμεί ακόμη από την Περιφέρεια η έγκριση για να δοθεί εντολή έναρξης της πράξης εφαρμογής.
Οι κάτοικοι
Το «χάρτη» των χρόνιων διεκδικήσεων αυτής της μεγάλης γωνιάς της Θεσσαλονίκης μεταφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του συμβουλίου της, Δημήτρης Κανάκης. «Διανύω την πέμπτη τετραετία στο συμβούλιο της Δ' Δημοτικής Κοινότητας. Η αλήθεια είναι ότι αιτήματα χρόνων, αυτά που καταθέταμε ως συμβούλιο και στο παρελθόν, παραμένουν αιτήματα, κυρίως στα σοβαρά θέματα. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του λόφου της Τούμπας, η επέκταση των κοιμητηρίων της Μαλακοπής, η καθιέρωση γραμμής λεωφορείου από την περιοχή μας μέχρι τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, για τα οποία σήμερα πρέπει να χρησιμοποιούμε ταξί, αλλά και οι διανοίξεις δρόμων, που είναι “κολλημένες” εδώ και χρόνια, είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα της περιοχής, για τα οποία οι λύσεις εκκρεμούν», λέει και προσθέτει: «Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν η ολοκλήρωση -επιτέλους- της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Κολυμβητηρίου της Τούμπας, η διευθέτηση των θεμάτων με την ΥΦΑΝΕΤ και το πρώην ορφανοτροφείο “Μέγας Αλέξανδρος”, που σήμερα τελούν υπό κατάληψη, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων από ασφαλτοστρώσεις και αποκατάσταση φθορών σε πεζοδρόμια μέχρι ανακατασκευές σε παιδικές χαρές, οι οποίες επιτέλους υλοποιούνται».
Περιοδεία
Αφορμή για το «οδοιπορικό» του «ΑτΚ» στη Δ' Δημοτική Κοινότητα αποτέλεσε η επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα των επικεφαλής των διευθύνσεων της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού στην περιοχή και η πολύωρη συνάντηση με τους κατοίκους, οι οποίοι εξέφρασαν στον αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη και στους διευθυντές του παράπονα, αιτήματα και καταγγελίες. «Αυτή ήταν η πρώτη μιας σειράς επισκέψεων που κάνουμε και φέτος στα δημοτικά διαμερίσματα, με στόχο τη συνέχιση αυτού του γόνιμου και πολύ χρήσιμου διαλόγου με τους κατοίκους των περιοχών. Πέρυσι, είχαμε και πάλι επισκεφτεί τη Δ' Κοινότητα και φέτος επανήλθαμε για να κάνουμε απολογισμό των όσων κάναμε, με τα μέσα που διαθέταμε, αλλά και να καταγράψουμε νέα αιτήματα, προβλήματα ή καταγγελίες», τονίζει στον «ΑτΚ» ο κ. Κουράκης.
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, παρουσιάστηκαν και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει η συγκεκριμένη Αντιδημαρχία στην περιοχή εντός του 2012.
Πεζοδρομήσεις
Η ένταξη προς χρηματοδότηση στο «Πράσινο ταμείο» (ΥΠΕΚΑ) του έργου της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στο Κολυμβητήριο της Τούμπας χαροποίησε τους κατοίκους, αν και η όλη διαδικασία της διάθεσης του απαιτούμενου ποσού (περίπου 1 εκατ. ευρώ) καθυστερεί λόγω των εκλογών.
Παράλληλα, μια σειρά μελετών για διαμορφώσεις πεζοδρόμων, κατόπιν αιτημάτων της ίδιας της Κοινότητας, έχουν ήδη εκπονηθεί και προτείνουν διευθέτηση δικτύων οργανισμών κοινής ωφελείας, δαπεδοστρώσεις, φύτευση όπου είναι δυνατόν και ανανέωση του αστικού εξοπλισμού. Μελετήθηκαν, συγκεκριμένα, η ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων ανάμεσα στις οδούς Καλλιπόλεως – Δορυλαίου – Βιζύης και Καισαρείας, η ανάπλαση των πεζοδρόμων ανάμεσα στις οδούς Χίου και Κανάρη, αυτών μεταξύ των οδών Παλιγγενεσίας και Αδάνων, καθώς και η ανάπλαση του πεζοδρόμου της οδού Πεισάνδρου.
Για τα σχολεία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση των 20ού και 84ου νηπιαγωγείων και προετοιμάζεται η υποβολή του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη – υποδομές στον τομέα της εκπαίδευσης», με προϋπολογισμό περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.
Μια ακόμη μελέτη υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη». Αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του 101ου δημοτικού σχολείου στην οδό Αμμοχώστου, στο οποίο σε γενικές γραμμές θα γίνουν εργασίες θερμομόνωσης και στεγάνωσης στέγης, αντικατάστασης κουφωμάτων, εγκατάστασης αυτοματισμών στην κεντρική θέρμανση, φύτευση στον αύλειο χώρο κ.ά. Παράλληλα, σε προτεραιότητα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος «Ευκλείδη». Ανακατασκευές και επιδιορθώσεις προγραμματίζονται άλλωστε σε σχολεία σε όλες τις περιοχές του δήμου.
Διανοίξεις οδών
Δύο κτίσματα που «ξεφυτρώνουν» καταμεσής των δρόμων εμποδίζουν τη διέλευση αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να είναι αναγκασμένοι να κάνουν κύκλους. Ετσι, εντός του 2012 πρόκειται να κατεδαφιστούν δύο ρυμοτομούμενα κτίσματα, το ένα στη συμβολή των οδών Παρμενίδου – Καβείρων και ρέμα Πολυγνώτου και το άλλο στην οδό Μήλου 1 στο ρέμα Δόξης. Παράλληλα, τρία ετοιμόρροπα κτίσματα θα κατεδαφιστούν. Πρόκειται για αυτά που βρίσκονται στην οδό Ανδριώτη 40 με Τυρολόης 75, στην οδό Φαιάκων 30-32 και στην οδό Καππαδοκίας 8.
Παιδικές χαρές
«Λίφτινγκ» σε μεγάλο αριθμό παιδικών χαρών θα πραγματοποιήσει η Αντιδημαρχία εντός του 2012, αφού μέχρι το τέλος του έτους αυτές θα πρέπει να πιστοποιηθούν. Ηδη ξεκίνησαν έργα στην οδό Τσιαπάνου – Τσάμη, όπου θα τοποθετηθούν νέα δάπεδα ειδικών προδιαγραφών, νέα παιχνίδια πιστοποιημένα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ και κυρίως διαχωρισμένα σε δύο ηλικιακές ομάδες. Εργα ξεκινούν επίσης στις παιδικές χαρές της Ανατολικής Θράκης με Τραϊανού και Καλλιπόλεως – Καισαρείας – Βοσπόρου.
Αμέσως μετά, παρεμβάσεις θα γίνουν στην παιδική χαρά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ισιδώρου και Ιριδος, σε αυτήν της οδού Βιάνδρου, στην παιδική χαρά της Τσέλιου και στην παιδική χαρά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βοσπόρου και Αμφίσσης.
Μελέτες εκπονούνται για ανακατασκευή των παιδικών χαρών στη συμβολή Τυδέως με Εμπεδοκλέους, Αμφιπόλεως με Δημητσάνας και Ανδρου με Σιδηροκάστρου.
Πηγή: agelioforos.gr