Το κάμπινγκ για μια εβδομάδα μπορεί να επαναρυθμίσει το βιολογικό ρολόι που καθορίζει το μοτίβο του ύπνου. 
 
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. 
 
Η έρευνα υλοποιήθηκε σε δυο στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι επιστήμονες μελέτησαν μια μικρή ομάδα εθελοντών, οι οποίοι δεν άλλαξαν τίποτα στην καθημερινότητά τους, και κατέγραψαν την έκθεσή τους στο τεχνητό και το φυσικό φως. 
 
Αναλύοντας τα επίπεδα της μελατονίνης στους εθελοντές, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεχνητό φως στο σύγχρονο περιβάλλον καθυστερεί το κιρκαδικό ρολόι κατά δυο ώρες. 
 
Η ορμόνη μελατονίνη αυξάνεται πριν κοιμηθούμε και μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να ξυπνήσουμε. 
 
Στην πρώτη φάση της έρευνας οι εθελοντές έτειναν να πέφτουν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα και να ξυπνούν κατά τις 8 το πρωί. 
 
Ωστόσο, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό τους εξακολουθούσαν να είναι υψηλά για αρκετές ώρες αφότου ξυπνούσαν, κάτι που έδειχνε ότι οι εθελοντές δεν ήταν συγχρονισμένοι με το φυσικό τους ρολόι. 
 
Στο δεύτερο στάδιο της έρευνας οι εθελοντές κατασκήνωσαν στο Κολοράντο για μια εβδομάδα. 
 
Οι φακοί και οι ηλεκτρονικές συσκευές απαγορεύονταν και το μοναδικό φως ήταν η λάμψη από τη φωτιά που άναβαν τη νύχτα οι κατασκηνωτές. 
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες το μοτίβο του ύπνου και των οκτώ εθελοντών συγχρονίστηκε πλήρως με την ανατολή και τη δύση του ηλίου. 
Κατά την παραμονή τους στο κάμπινγκ οι εθελοντές εκτέθηκαν στο φως του ήλιου 400% περισσότερο συγκριτικά με την καθημερινότητά τους. 
Αντίθετα με την πρώτη φάση της έρευνας, τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό τους μειώνονταν πριν ξυπνήσουν, ενώ οι εθελοντές έπεφταν για ύπνο δυο ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, χωρίς ωστόσο να κοιμούνται παραπάνω ώρες. 
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η έρευνα αποδεικνύει ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής διαταράσσει τον ύπνο λόγω της έκθεσης στο τεχνητό φως και της μειωμένης πρόσβασης στο φως του ήλιου. 
 
Ωστόσο το κάμπινγκ, και κυρίως το ελεύθερο, μπορεί να συγχρονίσει το ρολόι του σώματος με την ανατολή και τη δύση του ηλίου. 
 
Σημειώνεται ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν αναπτύξει βιολογικούς ρυθμούς που συμβαδίζουν με την ανατολή και τη δύση. 
 
econews