Σε μια χρονιά πολυτάραχη όπως ήταν το 2011, «έφυγαν» από την ζωή πρόσωπα
των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής και του δημόσιου βίου της χώρας μας. Όπως και άνθρωποι με διεθνή ακτινοβολία. Προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στον τομέα που διακρίθηκαν.
Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού μας Θανάση Βέγγου, στις 3 Μαΐου. Ο δημοφιλέστατος καλλιτέχνης έπειτα από πολύμηνη περιπέτεια με την υγεία του, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών. Για τελευταία φορά χειροκροτήσαμε βέβαια και άλλους διακεκριμένους ηθοποιούς μας όπως την Καίτη Λαμπροπούλου (31/1), τον Χρήστο Τσάγκα (17/3), τον Βασίλη Ανδρεόπουλο (16/8) και τον Λυκούργο Καλλέργη (27/8). Η αυλαία έπεσε επίσης για τον κορυφαίο θεατρικό επιχειρηματία Βαγγέλη Λειβαδά (27/11) που εντοπίστηκε νεκρός από φωτιά στο σπίτι του και για τον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα, δημοσιογράφο και στιχουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη (29/3).

Τελευταία κλακέτα για τον ανεπανάληπτο Ελληνοκύπριο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη (25/7), δημιουργό του κλασικού πια «Ζορμπά» και της θρυλικής «Στέλλας», όπως και για τον αξιόλογο κινηματογραφιστή Ντίνο Κατσουρίδη (28/11). Η σκηνοθέτις και παραγωγός Λουκία Ρικάκη απεβίωσε μόλις στα 50 της χρόνια (28/12) και ο σκηνοθέτης της «Παραγγελιάς» και άλλων σημαντικών ταινιών Παύλος Τάσιος πέθανε στα 69 του χρόνια (2/10) λίγες ημέρες μετά τον κινηματογραφικό του ήρωα από την «Παραγγελιά», Νίκο Κοεμτζή πρώην θανατοποινίτη (23/9).

Από τον χώρο της μουσικής, αποχαιρετήσαμε τον μεγάλο στιχουργό, συνθέτη, τραγουδιστή, ποιητή και αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Ρασούλη (13/3), τον δημοφιλή τραγουδοποιό Νίκο Παπάζογλου (17/4), την εξαιρετική στιχουργό Σώτια Τσώτου (10/12), τον Ελληνοκύπριο βαρύτονο Τζον Μοδινό (11/1) τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και τραγουδοποιό Μανώλη Καραμπεσίνη (15/2) αλλά και τον σύγχρονο και σπουδαίο μουσουργό Αργύρη Κουνάδη (22/11).
Στην ιστορία πέρασαν άνθρωποι της πολιτικής ζωής της χώρας όπως ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δήμαρχος της Αθήνας, Μιλτιάδης Έβερτ (9/2), ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος (28/8), ο πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αναστάσιος Πεπονής (8/8), ο πρώην υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντιστασιακός, δικηγόρος και πανεπιστημιακός Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (5/9) και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ντίνος Κοσμόπουλος (12/2).
Θλίψη προκάλεσε ο θάνατος του αντιστασιακού Λάκη Σάντα (30/4) που το 1941 κατέβασε την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και της Βασιλικής Λαμπρίδου ή «Κυράς των Μαρασίων» (20/6) σε ηλικία 107 ετών. Η γυναίκα-σύμβολο των Ελλήνων ακριτών του Έβρου που για περίπου μισό αιώνα ύψωνε καθημερινά την Ελληνική σημαία στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Μαράσια, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και συμπαραστεκόταν στους στρατιώτες σαν μάνα.
Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του ο σχεδιαστής μόδας Τίμης Παρίσης (21/4), ενώ ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής Χρήστος Οικονόμου απεβίωσε (19/4) σε ηλικία 88 ετών. Ο πολιτικός και συγγραφέας Νίκος Θέμελης ηττήθηκε από τον καρκίνο (20/8). Ο θρύλος του ποδοσφαίρου Λεωνίδας Ανδριανόπουλος ή «ερυθρόλευκος» πέθανε (7/10) σε ηλικία 100 ετών, η Ελληνοαμερικανίδα πολυβραβευμένη ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη – Όλντριτζ (21/1) και ο βετεράνος φωτογράφος της μεταπολεμικής Ελλάδας Κώστας Μπαλάφας (10/10).

Τα ωραιότερα μάτια του παγκόσμιου κινηματογράφου έκλεισαν για πάντα. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, πέθανε (23/3) από καρδιακή ανεπάρκεια σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες. «Έφυγαν» επίσης η Γαλλίδα ηθοποιός Ανί Ζιραντό (28/2) και η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Ράσελ (28/2), ο σπουδαίος σκηνοθέτης Σίντνει Λιούμετ (9/4), ο γνωστός «Επιθεωρητής Κολόμπο» Πίτερ Φολκ (23/6), η Γαλλίδα ηθοποιός Μαρί Φρανς Πιζιέ (24/4) και η παρτενέρ του Μάρλον Μπράντο στο «Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι» Μαρία Σνάιντερ (3/2). Ο θάνατος της Βρετανίδας ερμηνεύτριας με την συγκλονιστική φωνή, της Έιμι Γουάινχάουζ (23/7) σε ηλικία μόλις 27 ετών, νικημένη από τα πάθη της, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση αλλά και της τραγουδίστριας από το Πράσινο Ακρωτήρι, της Σεζάρια Εβόρα (17/12) που ήταν γνωστή και ως «Ξυπόλυτη ντίβα». Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος «Thin Lizzy», Γκάρι Μουρ πέθανε (6/2) στα 58 του χρόνια. Ο υπερασπιστής του δικαιώματος της ευθανασίας, ο Αμερικανός γιατρός Τζακ Κεβορκιάν ή «Δρ. Θάνατος» «έφυγε» (3/6) στα 83 του.

O συνιδρυτής της Apple, Αμερικανός Στιβ Τζομπς υπέκυψε (6/10) στην επάρατη νόσο. Ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών, ο Βραζιλιάνος Σόκρατες, πέθανε (4/12) σε ηλικία 57 ετών. Ο τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος της Τσεχίας και φιλέλληνας, ο Βάτσλαβ Χάβελ απεβίωσε (18/12) και ο κομμουνιστής δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ (19/12).
Τραγικό θάνατο βρήκε ο Μουαμάρ Καντάφι (20/10) στα χέρια των αντικαθεστωτικών στην γενέτειρά του Σύρτη, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος μιας σκληρής εποχής για την Λιβύη και νεκρός έπεσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν (2/5) , από τα πυρά Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν, μετά από δέκα χρόνια καταδίωξης.