Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα μελομακάρονα δεν πρέπει να λοίπουν από κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι,λάδι και μέλι.Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των Χριστουγέννων.Το μελομακάρονο στην αγγλική λέγεται “small honey cake”.Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι ζάχαρη,ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού,κονιάκ,κανέλα και άλλα αρωματικά,λάδι,μέλι και νερό.
Υλικά:
7-8 κούπες αλεύρι
1 κούπα λάδι
1 κούπα βούτυρο
2 κούπες ζάχαρη
μισή κούπα κονιάκ(προαιρετικά)
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
1 κουταλία κανέλλα σε σκόνη
1 κουταλία γαρύφαλλο σε σκόνη
2 κουταλίες βούτυρο
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη ζυμώμτος.Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι,το βούτυρο,τη ζάχαρη,το κονιάκ,τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.Αδειάζουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνοντας το λίγο λίγο και ανακατεύοντας καλά.Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε δίνοντας τους μακρόστενο σχήμα.Τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.Βουτυρώνουμε το ταψί μας και βάζουμε τα μελομακάορνα.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς,για περίπου 35 λεπτά.Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και το περιχύνουμε στα μελομακάρονα,ενώ είναι ακόμα ζεστά.Πασπλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι.