Μια φιλόδοξη παράσταση έρχεται στην πόλη μας! Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι ΄Έμποροι των Εθνών» ανεβαίνει από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 στην  Θεσσαλονίκη. Σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή και συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και της Ομάδας Θεάτρου ΟΠΕRΑ, οι παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία θα διαρκέσουν έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2012. 

 
Ο αφηγηματικός λόγος, η μουσική και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αναμετρώνται με το αξεπέραστο κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, « Οι έμποροι των Εθνών», σε ένα τολμηρό ανέβασμα του σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή, που υποδέχτηκαν θερμά, θεατές και κριτικοί κατά τις εξαιρετικά επιτυχημένες παρουσιάσεις του σε Αθήνα και Καβάλα. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη από τις 25 Ιανουαρίου 2012 και για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία.
 
 Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Έμποροι των Εθνών»(1882), ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα. Μετά από δέκα χρόνια πειραματισμού σε επίπεδο υποκριτικής, η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ ξαναζωντανεύει το λόγο του Παπαδιαμάντη, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη μουσικότητα όλων των στοιχείων της θεατρικής τέχνης χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα της υποκριτικής.
 
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου: Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή. Η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στο θάνατο. Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας το χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα ασυνήθιστη, υπερβατική για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής. Στο μυθιστόρημά του αυτό αμφιβάλλει επίσης για τη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στον πιστό της, θέση που εντυπωσιάζει εάν αναλογιστεί κανείς τη σχέση του συγγραφέα με τη θρησκεία και τον κλήρο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί μελετητές, ο Παπαδιαμάντης με αυτό του το μυθιστόρημα αποστασιοποιείται από το θρησκευτικό πλαίσιο και  δημιουργεί έναν καίριο ανθρώπινο χαρακτήρα για την παράδοση της «φιλογυναικείας» λογοτεχνίας.
 
 
Ταυτότητα της παράστασης:
 
Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
 
Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
 
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
 
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
 
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
 
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
 
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη
 
Ερμηνεύουν: οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη
 
Σαριδάκη και οι μουσικοί Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφία Ευκλείδου.
 
Info:
 
Οι ημέρες και ώρες των παραστάσεων είναι: Τετάρτη: 21:00, Πέμπτη: 21:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00.
 
Εισιτήρια
Εισιτήρια: 15€, 10€ μειωμένο για φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και για ομαδικές κρατήσεις άνω των δέκα ατόμων και 5€ για ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
 
Θέατρο Αυλαία, Διεύθυνση: Πλατεία ΧΑΝΘ, Τηλέφωνο: 2310243066.