Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν αυξημένοι ατμοσφαιρικοί ρύπο στη Θεσσαλονίκη λόγω της αυξημένης χρήσης αυτοκινήτων αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατου δημοτικού συμβουλίου ο δημάρχος Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το φαινόμενο αυτό που παρατηρήθηκε από τις 16 Νοεμβρίου ήταν πιο έντονο ,αρχικά, στις περιοχές Λαγκαδά, Εγνατία και Μαρτίου. Ωστόσο κατά το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε μείωση του φαινομένου λόγω της μικρότερης χρήσης Ι.Χ.
Την ευθύνη για την λήψη έκτακτων μέτρων λόγω της αυξημένης ρύπανσης οφείλει να αναλάβει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε περίπτωση που οι ρύποι ξεπεράσου για πέντε συνεχόμενες ημέρες τα 110 μικρογραμμάρια. Ο Μάξιμος Πετρακάκης, προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης δήλωσε σχετικά : « «Συνιστούμε στους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα ΙΧ αυτοκίνητα και να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πνευμονολογικά και αναπνευστικά να αποφεύγουν να κατεβαίνουν χωρίς λόγο στο κέντρο της πόλης».
Έκτακτα μέτρα στις 22 και 23 Νοεμβρίου
Χθές Τρίτη(22/11) και σήμερα Τετάρτη(23/11), κρίθηκε απαραίτητη η λήψη έκτακτων μέτρων για την μείωση των ρύπων.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων, τροχονόμοι ρυθμίζουν κατά τις δύο μέρες την κυκλοφορία στην Θεσσαλονίκη ώστε να μην υπάρχει μποτιλιάρισμα και βεβαιώνουν παραβάσεις για διπλοπαρκαρίσματα . Παράλληλα, οι δήμοι θα μεριμνήσουν για τον νυχτερινό καθαρισμό των δρόμων, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να φροντίσουν για τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων τους ενώ οι βιομηχανίες καλούνται να μην αυξήσουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα την παραγωγή τους. Τέλος, συνιστάται στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια στιγμή θα αυξηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό ανοιχτών εστιών καύσης, κυρίως ελαστικών, και ο Οργανισμός Λιμένος θα πρέπει να απαγορεύσει για λίγες μέρες τον εκκαπνισμό των πλοίων.
Τα παραπάνω μέτρα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, 22 Νοεμβρίου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, αστυνομικών αρχών και των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη. Ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δεν είχε λάβει μέχρι στιγμής έκτακτα μέτρα, παρά την συνέχιση του φαινομένου για πέντε ημέρες, καθώς αναμενόταν βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες παρέμειναν ως είχαν και κρίθηκε μείζονος ανάγκης η λήψη μέτρων. Σταδιακή αποκλιμάκωση των αυξημένων ρύπων αναμένεται από το μεσημέρι της Πέμπτης.
Πιθανό κλείσιμο σχολείων και μικρός δακτύλιος
Ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ακόμα ότι σε περίπτωση που οι τιμές των ρύπων παραμείνουν για πολλές μέρες στα 170 μικρογραμμάρια ανα κυβικό μέτρο ( όπως εκτιμώνται αυτές τις μέρες), θα κριθεί αναγκαίο το κλείσιμο σχολείων αλλά και μικρός δακτύλιος στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Ολυμπιάδος, Ηφαιστίωνος, Αγίου Δημητρίου, Δραγουμάνου, Καλού, Ταντάλου, 26ης Οκτωβρίου, Κουντουριώτου και τη Λεωφόρο Νίκης.
Αναμένουμε για την εξέλιξη του έντονου φαινομένου.