Σκεφτείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε – αρκεί δυο από τις τρεις προϋποθέσεις καθεμιάς υποκατηγορίας να σας αφορά:
 
Εάν σας πάει περισσότερο:
 
κάτασπρο χρώμα, μαύρο, ασημένια/λευκόχρυσα κοσμήματα – εσείς ανήκετε στους κρύους τόνους (χειμώνα ή καλοκαίρι)
γκρι-άσπρο, μπεζ, κοσμήματα με κίτρινο χρώμα – εσείς ανήκετε στους ζεστούς τόνους (φθινόπωρο ή άνοιξη)
 
Εάν δεν ανήκω σε καμιά από τις κατηγορίες αυτές;
Το σημαντικότερο είναι να προσέξετε τον τόνο τους δέρματός σας και ύστερα των ματιών και των μαλλιών. Υπάρχει πιθανότητα να ανήκετε και σε δυο από τις κατηγορίες ή υποκατηγορίες, αλλά σε κάθε περίπτωση ένας τύπος χρώματος θα είναι κύριος για σας.
 
Υπάρχει πιθανότητα να ανήκω στον ουδέτερο τόνο;
Ναι, ακόμα και σπάνια υπάρχει πιθανότητα. Ουδέτερος τόνος σημαίνει, ότι ούτε τα ζεστά, ούτε τα κρύα χρώματα δεν είναι βασικά όσον αφορά το δέρμα ή τα μαλλιά σας. Σ’αυτή την περίπτωση οι μοναδικές αποχρώσεις, που πρέπει να αποφεύγετε είναι τους σκοτεινότερους τόνους χρωμάτων.
 
Μπορώ να φοράω και τα χρώματα των άλλων  τύπων χρωμάτων;
Ναι, αλλά πρέπει να τα συνδυάσετε κατάλληλα. Το σημαντικότερο είναι το χρώμα, που θα βρίσκεται πιο κοντά στο πρόσωπό σας να είναι από τον δικό σας τύπο χρώματος. Γενικά, το πάνω μέρος του σώματός σας πρέπει να είναι ντυμένο με τα δικά σας χρώματα, ενώ στο κάτω μέρος μπορείτε να φοράτε αποχρώσεις, διαφορετικές από τον δικό σας τύπο χρώματος.
 
 
Πώς να φοράω τα κλασσικά χρώματα άσπρο ή μαύρο;
Το μαύρο και το άσπρο ταιριάζουν πάρα πολύ με τα κρύα και σκούρα χρώματα. Το μαύρο ταιριάζει με το σκούρο φθινόπωρο και με όλες τις κατηγορίες τον χειμώνα, ενώ το κάτασπρο με τον τύπο χρώματος του χειμώνα και του καλοκαιριού. Για αυτό το λόγο εάν ανήκετε στα ζεστά χρώματα, συμπληρώστε την τουαλέτα σας  με μακιγιάζ, κοσμήματα, κασκόλ και άλλα αξεσουάρ με κάποιο κατάλληλο χρώμα.
 
Πώς να καταλάβουμε εάν κάποιο συγκεκριμένο χρώμα είναι ζεστό ή κρύο;
Με τον καιρό θα μπορείτε να ξεχωρίσετε για παράδειγμα ποια απόχρωση του κόκκινου είναι ζεστή και ποια κρύα. Θα σας δώσουμε μερικές πληροφορίες τι χαρακτηριστικά περιέχει ένα χρώμα:
 
Ονομασία: – κόκκινο, πράσινο, μπλε…
Ένταση χρώματος – εάν η απόχρωση είναι έντονη ή απλή
Κορεσμός  – εάν το χρώμα είναι ανοιχτό, μεσαίο ή σκούρο
Θερμοκρασία – εξαρτάται από το βασικό τόνο του χρώματος, εάν αντιλαμβάνεται ως κρύο, ζεστό ή ουδέτερο. Αυτά που έχουν ως βάση το κίτρινο χρώμα είναι ζεστά, το μπλε και το ροζ – είναι κρύα.
Για παράδειγμα:

ΠΗΓΗ: omorfia.gr