«Η κάλπη είναι σαν την γκαστρωμένη γυναίκα: Δεν ξέρει κανείς τι θα βγάλει», έλεγε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, αλλά η κάλπη της 6ης Μαΐου παραήταν γκαστρωμένη! Ήταν πολλά τα κόμματα, το πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο, οι πολίτες δικαίως θυμωμένοι, αγανακτισμένοι προσήλθαν στις κάλπες και με την ψήφο τους, καταδίκασαν τις πολιτικές του μνημονίου. Έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα ανατροπής και ειρηνικής επανάστασης. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε οριστικά. Τέλος εποχής με άγνωστο Χ! Τα δεδομένα είναι πρωτόγνωρα. Υπάρχει μια αρχική αμηχανία στα δύο μεγαλύτερα κόμματα γιατί ο δικομματισμός κατέρρευσε. Συγκεντρώνει τα χαμηλότερα, μεταπολιτευτικά, ποσοστά του. Η ΝΔ ναι μεν είναι πρώτο κόμμα αλλά το ποσοστό της είναι πολύ χαμηλό για τα δεδομένα. Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, στην 3η θέση του εκλογικού σώματος επανερχόμενο, περίπου, στην απήχηση που κατείχε στο ανώριμο, πολιτικά, τοπίο του 1974. Στη 2η θέση της εκλογικής προτίμησης ανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ χάνει ύστερα από πολλά χρόνια την τρίτη θέση, ενώ καινούριες πολιτικές δυνάμεις με θολό προγραμματικό λόγο όπως οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» επιτυγχάνουν δυναμική αποτύπωση στο εκλογικό σώμα. Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη μπαίνει στην Βουλή αλλά δεν συγκεντρώνει τα ποσοστά που τις έδιναν οι δημοσκοπήσεις, ενώ πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μέχρι τώρα, να μπουν στο κοινοβούλιο ΛΑΟΣ, Οικολόγοι και ΔΗΣΥ.
Τέλος, η ψήφος οργής φαίνεται να οδηγεί σημαντικό κομμάτι των εκλογέων στην επιλογή θλιβερών ακροδεξιών νοσταλγών του φασισμού, φαινόμενο που πρέπει να μας προβληματίσει. Κακώς εξισώνεται και η ακροδεξιά συλλήβδην σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος της Χρυσής Αυγής, είναι ξεπερασμένος και δεν ψηφίστηκε λόγω μετανάστευσης, ψηφίστηκε με την λογική του ποιος θα ενοχλήσει το σύστημα περισσότερο. Και είχαμε τέτοιο αποτέλεσμα, διότι υπάρχει κενό εξουσίας. Μερικές περιοχές στην Ελλάδα αντί να καλέσουν την Αστυνομία, φωνάζουν την Χρυσή Αυγή! Αν είναι δυνατόν!
Έντεκα καθοριστικές ημέρες, μέσα στις οποίες θα κριθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, απομένουν μέχρι την σύγκληση της νέας Βουλής καθώς η 17η Μαΐου έχει ορισθεί με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί ως η ημέρα που θα πρέπει να συγκληθεί η νέα Βουλή. Το Σύνταγμα προβλέπει την διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.
Οι δυσκολίες της επόμενης ημέρας θα είναι ανυπέρβλητες! Δεν μπορεί να συγκροτηθεί βιώσιμη κυβέρνηση από την νέα Βουλή αν δεν υπάρξει σύνεση και υπευθυνότητα. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Να κινηθούν όλοι σε πλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας. Επιβάλλεται να γίνει η υπέρβαση από τον κομματισμό στον πατριωτισμό. Η κοινή λογική να επικρατήσει και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να μην μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη και τρέχουμε πάλι στις κάλπες σε λίγες ημέρες, με συνέπεια μια μακρά περίοδο πολιτικής ανωμαλίας εις βάρος όλων μας!