Ο τύπος δέρματος καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, που συμπεριλαμβάνουν: την κληρονομικότητα, τον τρόπο διατροφής, την χρήση καλλυντικών προϊόντων, τις ορμονικές διαταραχές, την αλλαγή του κλίματος, την γεωγραφική περιοχή, το άγχος και την ηλικία. Με την γήρανση για παράδειγμα η επιδερμίδα λεπταίνει και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων σε προχωρημένη ηλικία έχουν ξηρό δέρμα.
 

Κανονικό δέρμα

Το κανονικό δέρμα είναι καθαρό, ομαλό και έχει σωστή κυκλοφορία του αίματος, με λεπτούς πόρους και χωρίς λιπαρές και ξηρές περιοχές.

Ξηρό δέρμα

Στο ξηρό δέρμα οι σμηγματογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετή ποσότητα βλέννης και το δέρμα δεν έχει την απαραίτητη ενυδάτωση, επειδή η επιδερμίδα δεν προστατεύεται σωστά. Το ξηρό δέρμα εύκολα ερεθίζεται, είναι πιο ευαίσθητο και πιο γρήγορα γερνά.

Ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα αντιδρά εύκολα σε εξωτερικές και εσωτερικές αλλαγές, επίσης μπορεί να αντιδράσει ακόμα και κατά την χρήση των ακαταλλήλων και υπερβολικών έντονων καλλυντικών προϊόντων. Το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να είναι λιπαρό ή ξηρό. Εύκολα κοκκινίζει και έχει ορατά τριχοειδή αγγεία.

 

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται  από υπερβολική λιπαρότητα και γυαλάδα λόγω της υπερβολικής έκκρισης σμήγματος. Το λιπαρό δέρμα είναι πολύ συχνό στους εφήβους. Αυτός ο τύπος δέρµατος χαρακτηρίζεται από διευρυμένους πόρους, ακμή και λιπαρές περιοχές, που βρίσκονται  κυρίως στην µύτη, στο  πηγούνι, στο µέτωπο. Η ακμή αποτελεί ένα από τα προβλήματα του λιπαρού δέρματος. Για αυτό το λόγο η σωστή διατροφή, οι ασκήσεις και η καλή υγιεινή  είναι οι βασικοί παράγοντες για την φροντίδα αυτού του είδους δέρματος.

 

Μικτό δέρμα

Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος δέρματος, που χαρακτηρίζεται με λιπαρό, κανονικό και ξηρό δέρμα. Οι λιπαρές περιοχές στο μεικτό δέρμα υπάρχουν στην μύτη, στο μέτωπο και στο πηγούνι, δηλαδή στο «Τ» του προσώπου, με ορατή ακμή και πόρους, καθώς και ξηρότερες στα μάγουλα, στα μήλα των παριών γύρω από τα μάτια.

ΠΗΓΗ: omorfia,gr