Μια μαγική, όμορφη βραδιά υπό το φως του φεγγαριού και με ένα γλυκό δροσερό αεράκι, πέρασα στο κατάμεστο Θέατρο Δάσους, όπου παρακολούθησα την πρεμιέρα του θρυλικού θεατρικού έργου «Το μεγάλο μας τσίρκο». Από πού να πρωταρχίσω!
Ο Τάσος Νούσιας, τι εκπληκτικός ηθοποιός! Με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα! Από πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του που τον θυμόμαστε οι περισσότεροι, όπως στο «Νησί» σε δραματικό ρόλο, στην «Κλινική περίπτωση» ως ένας φευγάτος τύπος αλλά και τώρα στο θεατρικό «Μεγάλο μας τσίρκο», συνδυάζοντας κωμικά και δραματικά στοιχεία άψογα, περνώντας από τον ένα χαρακτήρα στον άλλον με άνεση, εξαιρετικός επίσης perfomer και χορευτής!
Για τον Γιώργο Αρμένη, τι να πει κανείς! Από τις μεγαλύτερες αξίες του θεάτρου μας! Με τον τρόπο που έλεγε την πρώτη ατάκα κιόλας, σε κέρδιζε! Στο σημείο ειδικά που παρίστανε τον Κολοκοτρώνη ως άγαλμα που μιλάει, ήταν ξεκαρδιστικός! Ένας σπάνιος, ξεχωριστός καλλιτέχνης, με ποιότητα και ήθος, μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές στο θέατρο και χαίρεσαι πάντα να τον βλέπεις!
Πολύ συμπαθής η Μαρίνα Ασλάνογλου που μαζί με τον Τάσο Νούσια ήταν οι βασικοί ηθοποιοί σε όλη την διάρκεια του έργου μιας και μας εξιστορούσαν την κάθε εποχή με τα γεγονότα της. Η Μαρίνα Ασλάνογλου αεικίνητη, αλώνιζε την σκηνή ακατάπαυστα, με ζωντάνια, πολύ καλή ειδικά στις δραματικές στιγμές του έργου Αρκετά χαριτωμένη στις κωμικές σκηνές.
Ένας πολυπληθής θίασος με αξιόλογες ερμηνείες και από τους υπόλοιπους ηθοποιούς, με αυτήν του Μιχάλη Γούναρη να ξεχωρίζει.
Στο αριστερό μέρος της σκηνής, η ζωντανή ορχήστρα με τον Σταύρο Ξαρχάκο επί σκηνής να διευθύνει, έδωσε στην παράσταση έναν τόνο συγκίνησης και νοσταλγίας.
Ο Ζαχαρίας Καρούνης που ερμήνευσε τα σπουδαία τραγούδια της παράστασης, δεν με έπεισε. Καλή η φωνή του, αλλά προσπάθησε νομίζω να μιμηθεί άθελά του ή να πατήσει ερμηνευτικά πάνω στον πρώτο ερμηνευτή των τραγουδιών, τον αξεπέραστο Νίκο Ξυλούρη. Συγκινητική μάλιστα η στιγμή που ακούστηκε για λίγα λεπτά η φωνή του Ξυλούρη στο κλασικό κομμάτι «Φίλοι κι αδέρφια», με τους θεατές να σιγοτραγουδούν.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια πετυχημένα, μας μετέφεραν πιστά στην κάθε εποχή που διαδραματίζονταν οι ιστορίες. Οι χορογραφίες πολύ καλές, με ρυθμό, έδιναν το στίγμα τους στην κάθε σκηνή.

Έξοχη η σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Υπήρχε ροή σε όλη την διάρκεια του έργου, με πολλές εναλλαγές, από την πρόζα, στο τραγούδι και μετά στις χορογραφίες, ώστε ο θεατής να μην πλήττει.
Μια παράσταση-πανόραμα –επίκαιρη όσο ποτέ και ας μην εκληφθεί ως κλισέ- στις μεγάλες στιγμές της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, με διαχρονικά μηνύματα, όπου θίγονται μέσα από τα κείμενα του Καμπανέλλη καταστάσεις και ήθη που πάντοτε υπήρχαν στην χώρα μας και αξίζει να δει ο καθένας συνειδητοποιώντας για άλλη μια φορά πως κάποια πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν και θα το διαπιστώσει κατά την διάρκεια της παράστασης. Μια πολυπληθής και προσεγμένη παραγωγή.
Λίγα λόγια για το έργο: «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ελληνική ιστορία. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνική ιστορίας: η Τουρκοκρατία, η επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.
«Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ο Νίκος Ξυλούρης. Η μαζική προσέλευση και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο ανέβασμα του έργου ενόχλησε το δικτατορικό καθεστώς, που επέβαλε τη διακοπή των παραστάσεων. Μετά την πτώση της δικτατορίας η παράσταση ανέβηκε εκ νέου στο Θέατρο Ακροπόλ.
39 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση το έργο ανεβαίνει ξανά από το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον κορυφαίο συνθέτη που οι μουσικές του χαρακτήρισαν εκείνη τη πρώτη παράσταση του ΄73, να είναι ο ίδιος παρών στη σκηνή διευθύνοντας την 9μελή του ορχήστρα ενώ το κοινό θα παρακολουθεί τους τωρινούς πρωταγωνιστές: τους Γιώργο Αρμένη, Τάσο Νούσια, Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Ζαχαρία Καρούνη στο τραγούδι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη
Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αναστασία Χαρμούση, Ευαγγελία Κοτρίδου
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου
Τραγουδιστής: Ζαχαρίας Καρούνης
Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Μαρίνα Ασλάνογλου (Ρωμιάκι, Πυθία), Τάσος Νούσιας (Ρωμιός, Καπετάνιος, Κλέφτης), Κική Μπάκα (Πιερότος, Πιτσιρίκος, Κολλητήρι), Δημήτρης Μορφακίδης (Α΄ Μακεδόνας, Ζητιάνος, Γραμματέας, Νεόκλητος, Τρελός, Βοηθός πωλητή), Γιάννης Καραμφίλης (Β΄ Μακεδόνας, Όθωνας, Καπετάνιος, Αριστοκράτης, Χωρικός, Σταύρακας), Αλέξανδρος Τσακίρης (Ιερέας, Ζητιάνος, Άγγλος Πρέσβης, Αυλικός, Χωρικός, Χατζηαβάτης, Ζωγράφος), Χρήστος Νίνης (Αρχιερέας, Ρώσος Πρέσβης, Καπετάνιος, Χωρικός, Βεληγκέκας, Ήρωας του ’21), Γιώργος Αρμένης (Ζητιάνος, Κολοκοτρώνης, Καραγκιόζης, Βενιζέλος), Μιχάλης Γούναρης (Μοναχός, Α΄ Καπετάνιος, Χωρικός, Ήρωας του ’21, Μπαρμπα-Γιώργος, Πλανόδιος Πωλητής), Νίκος Καπέλιος (Μοναχός, Γάλλος Πρέσβης, Αυλικός, Ανδρίκος, Απεσταλμένος, Ράφτης), Γιάννης Χαρίσης (Μοναχός, Αυστριακός Πρέσβης, Αυλικός, Λέων, Απεσταλμένος), Νίκος Μαγδαληνός ( Μοναχός, Βαυαρός, Πρόεδρος, Ασημάκης), Marlene Kaminsky (Ιέρεια, Αριστοκράτισσα, Ερατώ, Χωρική), Χρύσα Ζαφειριάδου (Ιέρεια, Αριστοκράτισσα, Αριάδνη, Χωρική, Μοδίστρα, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού), Ευανθία Σωφρονίδου (Αριστοκράτισσα, Χωρική, Παιδί, Νιόνιος), Αμαλία-Ελευθερία Ταταρέα (Αριστοκράτισσα, Χωρική, Μορφονιός), Λίλιαν Παλάντζα (Χωρική, Αριστοκράτισσα, Αγλαΐα, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού), Πολυξένη Σπυροπούλου (Μοναχός, Χωρική, Αριστοκράτισσα, Φρόσω), Στέλλα Ράπτη (Μοναχός, Χωρική, Αριστοκράτισσα, Καπελού, Γυναίκα Ερυθρού Σταυρού).
Λαός: Ο θίασος
Χορευτές: Παναγιώτα Αλεξίου, Αφροδίτη Γεωργιάδου, Κώστας Καφαντάρης, Αλέξης Τσιάμογλου
Στην ορχήστρα, την οποία διευθύνει επί σκηνής ο Σταύρος Ξαρχάκος, συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Νίκος Σαμπαζιώτης (κιθάρα), Διαμαντής Σιδερίδης (τζουράς), Γιάννης Χατζής (κρουστά), Νίνο Κιτάνι (φλάουτο, κλαρίνο, φλογέρα).
Info:
Πρόγραμμα Περιοδείας ΙΟΥΝΙΟΥ- ΙΟΥΛΙΟΥ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
29 Παρασκευή ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών
30 Σάββατο ΤΡΙΚΑΛΑ, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο (Φρούριο)
ΙΟΥΛΙΟΣ 2012
2 Δευτέρα ΒΕΡΟΙΑ, Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»-ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
3 Τρίτη ΚΟΖΑΝΗ, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο- Ο.Π.Α.Ν. ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
4 & 5 Τετάρτη-Πέμπτη ΚΕΡΚΥΡΑ, Θέατρο Μον Ρεπό
9 &10 Δευτέρα-Τρίτη ΠΑΤΡΑ, Ρωμαϊκό Ωδείο, «31ο Φεστιβάλ Πάτρας 2012» – ΟΚΠΕ Οργανισμός Καλ/κών Πολ/κών Εκδηλώσεων
11 Τετάρτη ΉΛΙΔΑ, Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας, «22ο Φεστιβάλ Αρχαίας ΄Ηλιδας»
13 Παρασκευή ΖΑΚΥΝΘΟΣ, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο
15 Κυριακή ΤΡΙΠΟΛΗ, Θέατρο Άλσους Αγ.Γεωργίου
18 Τετάρτη ΝΙΚΑΙΑ, Κατράκειο Θέατρο
19 Πέμπτη ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, Θέατρο Άλσους «Δ.Κιντής»
20 Παρασκευή ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, «Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας»
21 Σάββατο ΛΑΥΡΙΟ, Τεχνολογικό & Πολ/κό Πάρκο Λαυρίου
22 Κυριακή ΆΡΓΟΣ, Αρχαίο Θέατρο Άργους
24 Τρίτη ΔΕΛΦΟΙ, Θέατρο «Φρύνιχος Ε.Π.Κε.Δ
25 Τετάρτη ΔΙΟΝ, «41ο Φεστιβάλ Ολύμπου», Αρχαίο Θέατρο Δίου
26 Πέμπτη ΣΕΡΡΕΣ, Ανοιχτό Θέατρο ΤΕΙ Σερρών
29 Κυριακή ΒΟΛΟΣ, Θερινό Δημοτικό Θέατρο
30 Δευτέρα ΛΑΡΙΣΑ, Θέατρο Αλκαζάρ
31 Τρίτη ΒΥΡΩΝΑΣ, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»