Μετά από πολύμηνο κυνηγητό, κρυφτούλι και ανταρτοπόλεμο, γράφτηκε ο επίλογος για τον Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ηγέτη της Λιβύης.

 
Φρικιαστικές εικόνες με τη σορό του και εκατοντάδες πολέμιούς του να τον περικυκλώνουν για να βγουν φωτογραφία (!) με το άψυχο σώμα του το οποίο κείτονταν στο έδαφος.
 
Τι συνέβη όμως πιο πριν; Το Φεβρουάριο 2011 ξέσπασαν πολιτικές ταραχές στη Λιβύη εναντίον της κυβέρνησης του Καντάφι. Οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν στα τέλη του μήνα χάνοντας τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Κατόπιν είχαμε πληθώρα παραιτήσεων συνεργατών του και ο ΟΗΕ επέβαλε στη Λιβύη ζώνη εναέριου αποκλεισμού. Τον Ιούνιο 2011 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καντάφι, κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που τελέστηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
 
Στις 20 Οκτωβρίου 2011 ο Καντάφι σκοτώθηκε αφού προηγουμένως παρακαλούσε για την ζωή του. Παρά το γεγονός του εάν ο Καντάφι ήταν ή οχι καλός ή κακός ηγέτης, εγκληματίας ή όχι, οι εικόνες που κυκλοφόρησαν με τους πανηγυρισμούς γύρω απ'τη σωρό του κάθε άλλο παρά δικαίωση δείχνουν. Προσβολή στον νεκρό, στα ήθη και στα έθιμα αλλά και ιεροσυλία είναι λίγες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν πρωτοείδα αυτές τις εικόνες. Αν τελικά ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι αιτία να πανηγυρίζουμε τοτε λυπάμαι πολύ αλλά κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία μας.
 
Όλοι οι άνθρωποι, έχουν δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Τώρα θα πει κανείς, δίκαιη όσο του Σαντάμ, του Μιλόσεβιτς κτλ; Τουλάχιστον έγινε δίκη! Ο θάνατος και η διαπόμπευση θυμίζουν πρακτικές του μεσαίωνα και του σκοταδισμού και αν νιώθουν κάποιοι δικαίωση με αυτό τότε μάλλον κάτι παει στραβά με τον ψυχισμό τους!
 
Του “Xartogiaka”

NO COMMENTS

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.