Με την απονομή των βραβείων πέφτει το Σάββατο η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ανθρώπινες ιστορίες, οικονομική κρίση, περιβάλλον υπήρξαν ορισμένες από τις θεματικές του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ δεν είναι διαγωνιστικό. Τα βραβεία που δίνονται είναι βραβεία κοινού (δύο –ένα σε ελληνική και ένα σε ξένη ταινία- για ντοκιμαντέρ άνω των 45 λεπτών και άλλα δύο –σε ελληνική και ξένη ταινία- για ντοκιμαντέρ κάτω των 45 λεπτών), βραβεία σε συνεργασία με την ΕΡΤ, την ΕΤ3, τη Διεθνή Αμνηστεία και το WWF.
Ιδιαίτερα θετικά σχόλια έχει αποσπάσει ο απολαυστικός «Πρέσβης» του Δανού Μαντς Μπρίγκερ, το οποίο δεν αποκλείεται να αποσπάσει κάποιο βραβείο. Η ταινία παρακολουθεί έναν Ευρωπαίο δημοσιογράφο (ο ίδιος ο Μ.Μπρίγκερ), ο οποίος αγοράζει έναν τίτλο και γίνεται διπλωμάτης σε μια αφρικανική χώρα. Αυτό που ακολουθεί είναι μια τρελή ματιά στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και τη διαφθορά πολιτικών χωρών της Αφρικής, εικόνες όπου το τζιν τόνικ ρέει άφθονο και προσπάθειες των Δυτικών να αποσπάσουν αφρικανικά διαμάντια.
Μία άλλη ταινία που εντυπωσίασε στη διάρκεια του Φεστιβάλ ήταν και το «Νοσταλγώντας το Φως». Η ταινία ξεκινά από μία πρωτότυπη ιδέα. Η ματιά των αστρονόμων προς το αχανές σύμπαν έχει πολλές ομοιότητες με το δύσκολο έργο γυναικών που αναζητούν τα απομεινάρια των πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας Πινοσέτ σε μια τεράστια έρημο στη Χιλή.
Εικόνες απίστευτης ομορφιάς, μια –σχεδόν ερωτική- προσέγγιση της αναζήτησης από τον Πατρίσιο Γκουσμάν που μας δείχνει ότι το πιο απομακρυσμένο αστέρι, μπορεί να έχει σχέση με το πιο μικρό λείψανο που βρίσκεται θαμμένο κάτω από την επιφάνεια της γης.
Ένα ακόμα ντοκιμαντέρ που έχει συζητηθεί είναι το «Ιταλία: αγάπα την ή παράτα την» για δύο άνδρες που πρέπει να επιλέξουν εάν θα μείνουν στη χώρα ή εάν θα φύγουν. Αποφασίζουν να μπουν στο παλιό τους Φίατ Τσικουετσέντο και να λύσουν συναισθηματικά το ζήτημα.
Όσον αφορά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το «Directing Hell» του Χρήστου Χουλιάρα για τον Νίκο Νικολαΐδη.
Συζητήσεις προκάλεσε και η «Ολιγαρχία» του Στέλιου Κούλογλου, ενώ από τα ντοκιμαντέρ «της κρίσης» για τα περισσότερα ακούστηκε ότι δεν εμβάθυναν στο φαινόμενο και ότι απλά παρουσίαζαν εικόνες των διαδηλώσεων.
Πηγή: ta nea .gr