Το κρουαζιερόπλοιο Balmoral ξεκίνησε την Κυριακή από το Σαουθάμπτον με συγγενείς επιβατών του ναυαγίου, ιστορικούς και συγγραφείς. Πολλοί ανέβηκαν στο πλοίο με ρούχα από την εποχή του 1912. Της ίδιας περιόδου θα είναι η μουσική και τα φαγητά.

 
Τα ιστορικά χνάρια του Τιτανικού θα ακολουθήσει το κρουαζιερόπλοιο Balmoral, το οποίο ξεκίνησε χθες από το λιμάνι του Σαουθάμπτον, ακριβώς 100 χρόνια μετά την πρόσκρουση του «αβύθιστου πλοίου» σε ένα παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό.
 
Το Balmoral θα διαγράψει ακριβώς την ίδια ρότα με τον Τιτανικό, που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι έναν αιώνα πριν, ενώ σε αυτό θα επιβαίνουν πολλοί συγγενείς επιζώντων και επιβατών του ιστορικού ναυαγίου, θαυμαστές της ιστορίας του πλοίου, ιστορικοί και συγγραφείς.
 
Η κρουαζιέρα θα διαρκέσει συνολικά 12 νύχτες και κατά τη διάρκειά της οι 1.309 ταξιδιώτες (όσοι ακριβώς βρίσκονταν στον Τιτανικό τη στιγμή της βύθισής του) θα συμμετέχουν σε αρκετές δραστηριότητες που σχετίζονται με το δυστύχημα, που ακόμα εξάπτει τη φαντασία πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.
 
 Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι επιβάτες, πολλοί από τους οποίους ανέβηκαν στο πλοίο φορώντας ρούχα από την εποχή του 1912, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα πιάτα που προσφέρονταν στο ταξίδι του Τιτανικού υπό τους ήχους τραγουδιών των αρχών του προηγούμενου αιώνα, που θα παίζει μια μπάντα στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου έπαιζε η μπάντα τη νύχτα του ιστορικού ναυαγίου.
 
 Επίσης, θα γίνουν διαλέξεις για το δυστύχημα του Τιτανικού και τι αυτό σηματοδότησε για την εποχή εκείνη. Τα εισιτήρια κόστισαν στον κάθε επιβάτη από 4.445 δολάρια έως 9.520 δολάρια για την πρώτη θέση.
 
 Αυτό που αναμένεται, όμως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλεί το βράδυ της 14ης Απριλίου στο σημείο όπου πριν από 100 χρόνια το παγόβουνο τσάκισε το κέλυφος του Τιτανικού και τελικά βυθίστηκε το θηριώδες κρουαζιερόπλοιο.
 
Όπως έγινε γνωστό, κάποιοι συγγενείς σχεδιάζουν να ρίξουν στεφάνια, λουλούδια και οικογενειακά κειμήλια στη θάλασσα, στο σημείο του ναυαγίου, από το κατάστρωμα όπου θα έχουν συγκεντρωθεί στις 23:40 εκείνο το βράδυ, ενώ μια δεύτερη επιμνημόσυνη δέηση θα πραγματοποιηθεί στις 02:20 το πρωί της 15ης Απριλίου, την ώρα της βύθισης του Τιτανικού.
 
Τις ίδιες ώρες της 14ης και της 15ης Απριλίου στο σημείο θα φτάσει και ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο για να συμμετέχει στις επιμνημόσυνες δεήσεις, το οποίο όμως ακολουθεί την ανάποδη ρότα με τον Τιτανικό, δηλαδή με αφετηρία τη Νέα Υόρκη και τέρμα το Σαουθάμπτον.
 
Οι επιβάτες του Balmoral προέρχονται από 28 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ενώ στις διαλέξεις για την ιστορία του Τιτανικού θα συμμετέχουν συγγενείς των επιζώντων, όπως είναι ο εγγονός του επιζήσαντα Αλεξάντερ Τζέιμς Λίτλτζον, Φίλιπ Λίτλτζον.
 
Ο Φίλιπ, μιλώντας για το ταξίδι αυτό και για την ιστορική αξία της επιστροφής στο σημείο του ναυαγίου 100 χρόνια μετά, τόνισε: «Είμαι σίγουρος ότι ο παππούς μου, μέλος του πληρώματος της Α' θέσης, θα είναι υπερήφανος που θα ξέρει ότι την ιστορία του θα τη μοιραστούν οι επιβάτες αυτής της ιστορικής κρουαζιέρας. Θα είναι μια στιγμή έντονης συναισθηματικής φόρτισης όταν θα βρεθούμε στο σημείο του ναυαγίου, όπου βούτηξα το 2001 και όπου ο παππούς μου άφησε τον Τιτανικό κωπηλατώντας τη σωστική λέμβο νούμερο 13».
 
Πηγή: ΕΘΝΟΣ