Νεωτερικά, με στόχο την προσαρμογή και το συγχρονισμό στους καιρούς που αλλάζουν, τα φετινά 51α “Δημήτρια” που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, έρχονται να …ταράξουν τα λιμνάζοντα -και στον πολιτισμό- “νερά” της πόλης και της χώρας. Παίζουν με τις λέξεις άστυ και φεστιβάλ, παρουσιάζοντας μια λέξη/δόκιμο νεολογισμό που συνθέτει την πόλη και τον πολιτισμό εις δράση μία και αδιαίρετη! Θέατρο, μουσική, λόγος, εικαστικά συμβάντα, χορός, performance, workshops και έρευνα συνθέτουν και συνομολογούν το περιεχόμενο της. Αστυβάλ!
Για άλλο ένα φθινόπωρο, σε πείσμα της εσωστρέφειας και του μελαγχολικού των καιρών, προσκαλούν και προκαλούν τη Θεσσαλονίκη να συνδεθεί ευθέως μαζί του. Ζήσε το! Εμπειρία, επιστήμη, τεχνολογία και καλές τέχνες, με φόντο τους δρόμους, τις λέξεις, τις εικόνες, τα σώματα, τα κτίρια και τα σημεία εκείνα του αστικού χάρτη, όπου θα παραχθούν ενέργεια και επικοινωνία, θα ανοίξουν συναρπαστικοί ορίζοντες και θα καταγραφούν «στιγμές» μέσα από πολλαπλές αφηγήσεις και ποικιλία απόψεων.
Εικαστικός, σκηνοθέτης, performer, ακτιβίστρια και multimedia διαδραστική καλλιτέχνις, η Yoko Ono αποτελεί το πιο βαρύ χαρτί των φετινών Δημητρίων, καθώς για ένα μήνα θα “καταλάβει” το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η αιώνια σύντροφος του Τζον Λέννον παραμένει ανήσυχη, απείθαρχη, αταξινόμητη, αυτόνομη και με μια ολόδικη της γλώσσα, που, σταθερά κινούμενη γύρω από το avant guarde και το εννοιολογικό, άπτεται και υπερίπταται μεταξύ ονειροφαντασίας και ρεαλισμού. Με την εγκατάσταση Ex-it –σχόλιο για τη ζωή, το θάνατο, την επιστροφή και την μετενσάρκωση– να εξάπτει τη φαντασία του κοινού, αλλά και με το περίφημο διαδραστικό πρότζεκτ Skyladders, όπως και πλήθος από performances, η μούσα του Λέννον θα συνταράξει τα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, πολλώ δε τη Θεσσαλονίκη, ονειρικά και αναθεωρητικά. Γιατί Yoko Ono θα πει …ανατινάξτε τις συμβάσεις, απελευθερώστε την ενέργεια.
Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η εγκατάσταση της, Mend Peace (Mirrors), ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την περφόμανς Sky Piece to Jesus Christ (1965/2016) με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Ελλήνων περφόρμερς. Ο dj Γιάννης Τσουκαλάς, εμπνευσμένος από το πολύχρονο έργο της ανατρεπτικής Yoko Ono θα ντύσει μουσικά το πάρτι των εγκαινίων, με είσοδο ελεύθερη.
Performance
IMAGINE ALL THE PEOPLE! WISH TREE
Φαντάσου ένα δένδρο. Θα περιμένει εκεί. Το έφτιαξε η Yoko. Συμπυκνώνει εντός του τη ζωή και τον κόσμο. Μέσα του κρύβεται το μέλλον. Πώς θα είναι; Τι θα συμβεί; Μην αναρωτιέσαι, δράσε και σπεύσε! Στόλισε το, γράφοντας τη δική σου ευχή. Κι όπως συνεχίζουν οι στίχοι του Imagine…, you may say I’m a dreamer, but «we’re» not the only one!
8/10, Πεζόδρομος της Αγ. Σοφίας, 13:00-15:00
10/10, Δημαρχιακό Μεγαρο, 15:00-17:00
Είσοδος Ελεύθερη
.
Τα αχαρτογράφητα όρια μεταξύ της καθημερινής ζωής και της τέχνης, ψηλαφούν οι θεατρικές παραστάσεις που εντάσσονται στα φετινά Δημήτρια (πέραν των συμμετοχών του ΚΘΒΕ και ελληνικών θεατρικών ομάδων, με ενδιαφέρον αναμένονται προτάσεις θεάτρου -ντοκουμέντο όπως αυτή της Βερολινέζικης Σάουμπίνε, στις 5/10, στην ΕΜΣ, αλλά και η διαδραστική performance της αυστριακής ομάδας God’s Entertainment, που θα …στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 8/10, για να μετρήσει με ειδικό τεστ τις …τιμές ξενοφοβίας των περαστικών που θα τολμήσουν να συμμετάσχουν).
ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (πατήστε στους ιστοσυνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες)
1,2,3/10: Ο Αδαής και ο Παράφρων, του Τ. Μπέρνχαρτ
από την Ομάδα Θεάτρου Χ-αίρεται σε σκηνοθεσία Γ. Περλέγκα
Θέατρο Αυλαία
Πόσο ενδιαφέρον είναι για μια ντίβα της όπερας να τραγουδήσει στο «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ για 222 φόρα; Πόσο να αντέξει την πειθαρχία και τις σκληρές πρόβες, αλλά και την επαναλαμβανόμενη έκθεση της στην κρίση του κοινού; Ο Μπέρνχαρντ βάζει την πρωταγωνίστρια του να ματαιώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της και να αποσυρθεί με τον τυφλό πατέρα της στην εξοχή. Εκείνος όμως, αλκοολικός και φιλοχρήματος, έχει εναποθέσει όλη του τη ζωή στην καριέρα της κόρης του. Ανάμεσα τους και ένας ιατροδικαστής, παθιασμένος με την ανθρώπινη ανατομία, αλλά μάλλον αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη…
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
2/10-30/11: Νικόλαος Γύζης – Τα σχέδια
Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca)

Η έκθεση σχεδίων του Νικολάου Γύζη από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης-δωρεάς της οικογενείας Γύζη έρχεται να συμπληρώσει πτυχές από το έργο και την προσωπικότητα ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων. Σε συνδυασμό με τη μόνιμη έκθεση των έργων του καλλιτέχνη στον ίδιο χώρο, η ενότητα αυτή ολοκληρώνει την εικόνα του δυναμικού της Πινακοθήκης και εστιάζει στον πλούτο των θεμάτων, στην αρτιότητα της τεχνικής του καλλιτέχνη, στη συνθετική αξία και το σπάνιο χαρακτήρα της έκφρασης του, που ταυτοποιείται από την εναλλαγή φωτός και σκιάς και την παλμική κίνηση. Σκίτσα, σχέδια και σημειώσεις, τα έργα πριν και μέσα στο έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Μια έκθεση -την επιμέλεια της οποίας υπογράφει ο ιστορικός τέχνης, Κωνσταντίνος Διδασκάλου- που παρουσιάζει τα σχέδια του Νικολάου Γύζη, που γοητεύουν με το δυναμισμό της γραφής και το ρυθμό της σύνθεσης τους.
Ελεύθερη Είσοδος
Σταύρος Γασπαράτος – Expanded Piano
2 Οκτωβρίου (Σεμινάριο – Δημοτικό Κέντρο Μουσικής & Χορού Θεσσαλονίκης)
3 Οκτωβρίου (Συναυλία – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Αίθουσα Μ2)

Φανταστείτε ένα πιάνο να παίρνει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών και κάθε ένας από τους ακροατές να βιώνει το έργο ως εάν να βρίσκεται εντός του οργάνου. Γίνεται ένα μουσικό έργο να προσομοιώσει για τον ακροατή την ακουστική εμπειρία του να βρίσκεται μέσα στο πιάνο; Την απάντηση δίνει ο βραβευμένος συνθέτης της νεότερης γενιάς με σημαντική παρουσία στους χώρους του θεάτρου και του κινηματογράφου, Σταύρος Γασπαράτος με το «Expanded Piano».
Αυτή η εγκατάσταση–μουσικό έργο είναι εμπνευσμένη απ’ την ιδέα του “Prepared Piano” (προετοιμασμένο πιάνο). Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την ιδέα ενός μηχανικά αλλοιωμένου πιάνου που έγινε διάσημη από τις συνθέσεις του John Cage και άλλων, οι οποίοι τοποθετούσαν βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα στις χορδές του πιάνου αλλοιώνοντας τον ήχο του.
4/10: Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου (Cameristi Del Teatro Alla Scala)
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μ1)
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δραστήριες Ορχήστρες Δωματίου, αυτή του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου δίνουν το «παρών» στα φετινά Δημήτρια. Οι γνωστοί και ως Cameristi della Scala θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Βιβάλντι και Μπαχ.
Συμμετέχουν οι σολίστ Francesco Manara (βιολί), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο), Massimo Polidori (βιολοντσέλο) και Massimo Mercelli (φλάουτο), ενώ στη διάρκεια της συναυλίας – συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- η Ορχήστρα Δωματίου της Scala συναντά τη MOYSA του ΜΜΘ (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ), καθώς θα συμπράξουν σ’ ένα από τα έργα του προγράμματος.
4-23/10: Έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ
Αλατζά Ιμαρέτ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων ανοίγει το βεστιάριο του και υπενθυμίζει σημαντικές στιγμές από τη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. Στην έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ, θα φιλοξενηθούν δημιουργίες από εμβληματικές παραστάσεις που ανέβασε η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας. Κοστούμια εντυπωσιακά από πολυτελή υλικά, άλλα πρωτοποριακά από πιο απροσδόκητες και ευφάνταστες πρώτες ύλες έρχονται να υπογραμμίσουν για άλλη μια φορά τη σημασία του… «φαίνεσθαι». Πρόκειται για μια προσπάθεια του ΚΘΒΕ να φέρει στο φως κρυμμένους θησαυρούς του και να αναδείξει το παρελθόν του, στο σήμερα. Μια έκθεση που αφορά στην πολιτιστική διαχρονικότητα. Τον σχεδιασμό και την επιμέλειά της έκθεσης υπογράφει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.
Ελεύθερη Είσοδος
Ultima Vez
4-6/10: Σεμινάριο Χορού
7/10: In Spite Of Wishing And Wanting
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η Ultima Vez Company ιδρύθηκε από τον Wim Vanderkeybus, ο οποίος δημιούργησε μια παράσταση για την αρχέγονη επιθυμία σε έναν κόσμο ανδρών. Μαγευτικά πλάνα χορού υπό την μουσική του David Byrne. Μονόλογοι για τον φόβο, την επιθυμία για ασφάλεια και τη μαγεία του ύπνου.
6,7/10: Το «άλλο» σπίτι
Ομάδα Εν δυνάμει, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου
Σφαγεία

Ποια θέση έχει η φαντασία στον πραγματικό κόσμο; Τι είναι σπίτι; Μπορεί ένα άτομο με αναπηρία να διαμορφώσει ελεύθερα το περιβάλλον στο οποίο ζει; Το σύστημα πρόνοιας έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει την ατομική ανάγκη και επιθυμία; Και ποιος μπορεί να απαντήσει στο βασανιστικό και επίμονο ερώτημα του γονέα: «Τι θα γίνει το παιδί μου, όταν εγώ φύγω;»
Η ανήσυχη ομάδα «Εν δυνάμει», που αποτελείται από άτομα με και χωρίς αναπηρίες, διερευνά την έννοια του χώρου ως αντανάκλαση της ταυτότητας του ατόμου. Στο όριο μεταξύ θεάτρου-ντοκουμέντου και θεάτρου επινόησης, η παράσταση – βασισμένη σε μια ιδέα είναι της καλλιτεχνικής διευθύντριας Ελένης Δημοπούλου- βασίζεται στη συλλογή προσωπικών ιστοριών των μελών της, με θέμα την αναπηρία. Με αφετηρία αυτό το αυθεντικό υλικό, οι «Εν δυνάμει» εκφράζουν χωρίς αναστολές, με ευαισθησία και με απροσδόκητο χιούμορ τις αγωνίες και τα ανομολόγητα μυστικά των ανθρώπων που βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «Άλλου».
6,7,8,9,10/10: Toolkit Designers’ Meeting 2016
AKTO College campus Θεσσαλονίκης / Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Μετά από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις, το «Toolkit Designers’ Meeting» επιστρέφει βελτιωμένο και πιο δημιουργικό. Στις διοργανώσεις των τελευταίων 2 ετών, καθιερωμένοι, έμπειροι επαγγελματίες γραφίστες, ειδικοί του χώρου της οπτικής επικοινωνίας και designers μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε θέματα του κλάδου, όπως οι σχέσεις με τους πελάτες, τα motion graphics, η χρωματική επικοινωνία, οι συνεργίες στον χώρο του design, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το illustration, τα mobile apps, ο σχεδιασμός εντύπου, social design, και πολλά άλλα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει oμιλίες εξειδικευμένα εργαστήρια και εκθέσεις.
Δείτε όλες τις δράσεις εδώ
7-16/10: 7ply Project Festival
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Έκθεση, δράσεις, εργαστήρια, προβολές και πολλά… skateboards περιλαμβάνει το «7Ply project 2016», που διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά η Propaganda Rollin co στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).
Το 7Ply Project είναι μια γιορτή των νέων, μια πλατφόρμα καλλιτεχνών και φίλων της street κουλτούρας και της μουσικής, μια ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή ιδεών,skate κόλπων και έκφρασης με σύγχρονα μέσα στο πλαίσιο της αστικής κουλτούρας. Επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης η ομαδική έκθεση που διοργανώνεται στο ΚΣΤΘ, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα εργαστήρια skate, graffiti performance, διαγωνισμών skate και άλλων events.
8/10: Συναυλία της Ισλανδής τσελίστριας Hildur Gudnadóttir
Με μουσική που μοιάζει να αφουγκράζεται και να αντανακλά απόλυτα το ισλανδικό τοπίο η Hildur Gudnadóttir είναι τσελίστρια, συνθέτης και ερμηνεύτρια που εκφράζεται στο χώρο της πειραματικής ποπ και σύγχρονης μουσικής –συμμετείχε στο μουσικό σχήμα múm. Ως προς τις σόλο δουλειές της αντλεί από μια ευρεία γκάμα ήχων του μουσικού οργάνου της, καταφέρνοντας να κινείται με άνεση από μια μυστικιστική απλότητα σε αχανή ηχητικά τοπία.
Αχώριστος συνεργός της… ο Ómar. Μια εξάχορδη ηλεκτρική παραλλαγή του τσέλου, που θυμίζει μια εκμοντερνισμένη βιόλα ντα γκάμπα (viola da gamba).
8,9,10/10: Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι
Περφόρμανς των Σοφίας Κορώνη και Αγγελικής Παπαθεμελή
Θέατρο Αυλαία

Η Αγγελική Παπαθεμελή και η Σοφία Κορώνη, με αφετηρία την ερώτηση «Περί αλήθειας και ψεύδους υπό εξωηθική έννοια» του Φ. Νίτσε, ταξιδεύουν μέσα απ’ τ’ αφρισμένα «Κύματα» της Β. Γουλφ και ακολουθούν την Αλίκη του Λ. Κάρολ «Μέσα από τον Καθρέφτη», προς μια «Χώρα των Θαυμάτων» όπου οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.
Οι δυο τους ενσαρκώνουν από κοινού μια σύγχρονη Αλίκη και στήνουν ένα ενήλικο παιχνίδι ψηλαφώντας τα όρια της πολλαπλής πραγματικότητας και του ονείρου. Σε μια πορεία αναζήτησης της Αλίκης για την Αλίκη, με μοναδικό σύντροφο και συνομιλητή τον κατακερματισμένο εαυτό, εισχωρούν στο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ όπου η βιωμένη εμπειρία αναπαράγεται στη μόνη έγκυρη πραγματικότητά της: στη συνειδησιακή ροή της, και γίνεται πλέον ποίηση της ζωής.
9/10: Le rebétiko aujourd’hui – société et réalité
Πλήρη ντάξει
Πλατεία Άθωνος
«Συνεχιστές της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης» μέσω της δικιάς τους δημιουργίας αποκαλεί τους “πλήρη ντάξει” το γαλλικής παραγωγής ντοκιμαντέρ “Le grand tour – La Grèce”, όπου αυτοί ερμηνεύουν μεταξύ άλλων και σχολιάζουν το κοινωνικού περιεχομένου τραγούδι τους «Τα δάνεια». Η συμμετοχή αυτή αποτελεί και το ερέθισμα για τη δημιουργία της μουσικής παράστασης «le rebétiko aujourd’hui – société et réalité». Τραγούδια παλιά, αλλά και δικά τους, με κεντρικό θεματικό άξονα την κοινωνική πραγματικότητα (ανθρώπινες σχέσεις, εργασία, κοινωνικός αποκλεισμός, μετανάστευση, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση κ.α.) αποτελούν αυτή τη μοναδική παράσταση. Δυναμισμός στην οργανοπαιξία και ένας λυρισμός φωνών από μια σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη μουσική κομπανία.
Ελεύθερη Είσοδος
10/10: Romain Collin Trio
Συναυλία του τζαζ πιανίστα
Θέατρο Black Box
Ως «ένα συνθέτη οραματιστή, έναν εξαιρετικό τζαζ πιανίστα και ένα πολύ λαμπερό ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο της τζαζ» περιγράφει ο ξένος Τύπος τον Romain Collin. Ειδικότερα για το τρίτο του άλμπουμ «Press Enter» -που κυκλοφόρησε μάλιστα με την ετικέτα της ACT- οι New York Times το χαρακτήρισαν ως ένα «νικηφόρο άλμπουμ», ενώ άλλοι κριτικοί μίλησαν για «το απόλυτο αριστούργημα».
Ο Collin συνεχίζει να εξελίσσει μια μοναδική «φωνή», μια κρυστάλλινη, ξεκάθαρη οπτική αφήνοντας το αποτύπωμα του στην σκηνή της Νέας Υόρκης, αλλά και διεθνώς. Το δίχως άλλο ένας καλλιτέχνης μιας νέας γενιάς τζαζ μουσικών που θα απασχολήσει το κοινό, αφού πετυχαίνει μια προσωπική και σύγχρονη οπτική συνδυάζοντας την παράδοση του αυτοσχεδιασμού, το μοντέρνο σχεδίασμα και τα κλασικά ακούσματα.
11/10: These gentle hearts are like shot birds falling
Φώτης Νικολάου
Σφαγεία
Το «These gentle hearts are like shot birds falling» είναι ένα έργο για την αντρική τρυφερότητα και την ανάγκη για αγάπη και συνύπαρξη. Βασισμένο σε στιγμιαίες συναντήσεις που έρχονται, χάνονται και επανέρχονται, οι τρυφερές καρδιές του έργου βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πάθη τους, τις επιθυμίες τους και τους φόβους τους. Κύριος αντίπαλος τους πάντα, ο εαυτός και η μοναξιά τους.
Ένα σκοτεινό, παγανιστικό και συγχρόνως ποιητικό ταξίδι αναζήτησης της ταυτότητας και της ανάγκης του να ανήκεις κάπου. Σ’ έναν άχρονο τόπο, σε ένα χώρο χωρίς μνήμη οι ήρωες του έργου παλεύουν αθόρυβα αναζητώντας τη συντροφικότητα, την αποδοχή και τη θέση τους στην αγέλη.
11/10: The more you dance the more you get
11-19/10: Ο συντελεστής Gini (Gini Coefficient)
Λυδία Δαμπασίνα
Γενί Τζαμί
Εγκαταστάσεις με ζυγαριές και βαλσαμωμένα ζώα, φωτογραφίες και βίντεο ορίζουν μια νέα μεγάλη ενότητα δουλειάς των τελευταίων πέντε χρόνων (2011-2016) της Λυδίας Δαμπασίνα. Πρόκειται για έργα, που συγκροτούν μια ολοκληρωμένη κατάθεση και μορφοποίηση, ένα ενιαίο, διαδραστικό περιβάλλον, πρωτότυπο και ευρηματικό, καθηλωτικό και υπαινικτικό, και, ταυτόχρονα, πλούσιο και μεστό σε περιεχόμενο, συνδηλώσεις και πολλαπλές αναγνώσεις.
Η Λυδία Δαμπασίνα διερευνά τις αντιφάσεις, τα τραύματα και την πολυπλοκότητα ενός κατακερματισμένου κόσμου που έχει χάσει τις σταθερές και τα σημεία αναφοράς του, μιας μεταβατικής και αβέβαιης εποχής. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο ιστορικός Tέχνης και επιμελητής του ΚΜΣΤ, Γιάννης Μπόλης.
12/10: Arve Henriksen & Jan Bang Duo
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μ2)
Ο Νορβηγός Arve Henriksen είναι πιθανόν ένας από τους πιο πολύπλευρους μουσικούς της γενιάς του. Τον ανατρεπτικό αυτό τρομπετίστα συναρπάζει ο ήχος του γιαπωνέζικου φλάουτο shakuhachi με την μινιμαλιστική εκφραστική ποιότητα του, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην παράδοση των Βουδιστών. Αλλά τα ενδιαφέροντα του δε σταματούν εδώ. Έχει εμπνευστεί από κάθε είδους παραδοσιακής μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της νορβηγικής, ενώ τώρα διερευνά πιο σύγχρονα είδη, πιο ηλεκτρονικές προσεγγίσεις και διαφορετικούς χειρισμούς στην τρομπέτα. Κάπως έτσι προκύπτει και η συνεργασία με τον Jan Bang. Ο Bang από επιτυχημένος ποπ παραγωγός των ’90ς εξαιτίας της πρωτοποριακής δουλειάς του σε live remix- και ηλεκτρονικούς αυτοσχεδιασμούς βρίσκεται σε διαρκή ζήτηση και όχι μόνο ως παραγωγός, ακόμα και από πιο συμβατικούς καλλιτέχνες.
13,14/10: Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί
του Ντέιβιντ Άιβς
Ομάδα Ατονάλ
Σφαγεία

Ο Τρότσκι με ένα τσεκούρι καρφωμένο στο κεφάλι πεθαίνει σε… παραλλαγές. Τρεις πίθηκοι γράφουν τον… Άμλετ. Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί και ένα ζευγάρι ερωτεύεται, προσπερνώντας τις λάθος ατάκες, κάθε φορά που ο ήχος ενός κουδουνιού επαναλαμβάνει τη μεταξύ τους συνάντηση.
Πρόκειται για την παράσταση που ανεβάζει η ομάδα “ΑΤΟΝΑΛ” σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη σε συμπαραγωγή με το Θέατρο 104, και την οποία απαρτίζουν τέσσερα μονόπρακτα του σύγχρονου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς: «Κανένα πρόβλημα», «Παραλλαγές στο θάνατο του Τρότσκι», «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί» και «Λόγια, λόγια, λόγια».
14,15,16/10: Μιράντα
Βασισμένο στην «Τρικυμία» του Σέξπηρ
Θέατρο Άνετον
Κάπως σαν παραμύθι για ενήλικες με τη δίψα για εξουσία και τις ατέρμονες, παράλογες μάχες για την κατάκτηση της, μοιάζει η παράσταση “Μιράντα” που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Όσκαρα Κορσουνόβα. Βασισμένη στην σεξπιρική “Τρικυμία” η ανάγνωση του έργου μας επιτρέπει να δούμε τα μυθωδώς διαδραματιζόμενα πάνω στο νησί του Πρόσπερου ως μια «επανάληψη της ιστορίας του κόσμου» και μάλιστα από τη φαρσική της πλευρά.
Η “Μιράντα” μας ταξιδεύει λίγο πριν το τέλος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, όταν ένας πατέρας ζει αποκλεισμένος, «εξόριστος» στο ίδιο του το διαμέρισμά, συντροφιά με την κόρη του. Η “Τρικυμία” του Σαίξπηρ είναι για κείνους μια ψυχαγωγία, μια διασκέδαση, μια συνήθεια, ταυτόχρονα, όμως, γίνεται μια εξομολόγηση, μια τυραννία, και τελικά μια λύτρωση.
15/10: Hior Chronik
Piano Music/Ambient/Electronic
Παλλάς
O Hior Chronik αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε να δουλεύει ως παραγωγός στον Jazz Fm και ως συντάκτης σε διάφορα μουσικά περιοδικά. Με τη δημιουργία της μουσικής ξεκίνησε να πειραματίζεται πριν 7 χρόνια εστιάζοντας περισσότερο στον κινηματογραφικό ήχο. Η μουσική του στηρίζεται στο πιάνο και τα μακρόσυρτα μελαγχολικά ηχοτοπία που διαμορφώνουν έναν ήχο πέρα από εκφραστικές δεσμεύσεις. Η πρώτη του κυκλοφορία «I’m a Tree» κυκλοφόρησε από την καναδική εταιρεία Les Enregistrements Variables. Η νέα προσωπική του δουλειά κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο επίσης από την Kitchen.Label με τον τίτλο «Taking the Veil» με πολλές συνεργασίες ( Field Rotation, Sophie Huchings, Familiar Trees, Yoshida Yashusi), καθώς και η συνεργασία του με τον Arovane (Strange Isolate Places) τον Ιούλιο με το άλμπουμ «In Between» και τον Μιχάλη Δέλτα λίγο αργότερα (Sun Sea Sky Records). Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το 4ο προσωπικό άλμπουμ του.
15,17,19/10: Aida
του Giuseppe Verdi
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1)
Τα 51α Δημήτρια σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη Skull of Yorick Productions παρουσιάζουν τη δημοφιλή όπερα σε τέσσερις πράξεις του Βέρντι (σε λιμπρέτο του Antonio Ghislanzoni) σε σκηνοθεσία Zamira Pasceri. Τη μουσική διεύθυνση έχουν οι Dariusz Mikulski / Χάρης Ηλιάδης, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Αθανάσιου Κολαλά και οι φωτισμοί της Ελένης Γκότση. Παίζουν οι Σοφία Μητροπούλου (Αΐντα ), Κασσάνδρα Δημοπούλου (Άμνερις ), Φίλιππος Μοδινός (Ρανταμές ), Armando Puklavec (Αμονάσρο ), Χριστίνα Μαβίνη (Αρχιέρεια ). Συμμετέχουν επίσης η Χορωδία Θεσσαλονίκης “Μαίρης Κωνσταντινίδου” (Διδασκαλία Χορωδίας Μαίρη Κωνσταντινίδου) & η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν, αλλά και μέλη της MOYSA – Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων ΜΜΘ).
Ελληνικοί υπέρτιτλοι
16/10: Γιάννης Παπατριανταφύλλου Quintet
Συναυλία τζαζ
Παλλάς
17-22/10: Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος
Ό,τι καλύτερο από το χώρο της κινούμενης εικόνας φέρνει για ακόμα μια χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (Thessaloniki International Short Film Festival) υπό την καθοδήγηση του ακούραστου οραματιστή του Γιάννη Ζαχόπουλου.
To 10o επετειακό TiSFF περιλαμβάνει εκτενές αφιέρωμα στα καλύτερα ελληνικά και ξένα τής 10ετίας, αφιέρωμα στον Αχιλλέα Κυριακίδη και τις μμ ταινίες του, 10 ταινίες πού θα παρουσιάσει ο ίδιος, αλλά και μάστερ-κλάς και Q&A. Και ας μην ξεχνάμε ότι το TISSF έχει συμπεριληφθεί στα 44 καλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους τού πλανήτη, εκ των οποίων τα 28 είναι ευρωπαϊκά όπως Κάννες, Βερολίνο, Κλαιρμόν-Φεράν, κ.ά. Σημειωτέον επίσης, ότι είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ μικρού μήκους στην λίστα και στα 3 καλύτερα όλων των βαλκανικών χωρών.
18/10: Ελευθερία: η πιο ακριβή καπιταλιστική λέξη
Θέατρο ντοκουμέντο με εικόνες- όψεις της βορειοκορεάτικης κοινωνίας των Πάγια Πέλεβιτς και Όλγα Ντιμιτρίεβιτς Bitef Theatre (Σερβία)
Σφαγεία
Οι δύο νεαρές συγγραφείς από τη Σερβία ρίσκαραν ένα «επικίνδυνο» και «περίεργο» ταξίδι στη Βόρεια Κορέα, μια χώρα που βρίσκεται πολιτικά και οικονομικά πέρα από τα όρια του Δυτικού Πολιτισμού και άρα πέρα από τη δυνατότητά του να τη γνωρίσει και να την κατανοήσει κανείς. Η Πάγια Πέλεβιτς και η Όλγα Ντιμιτρίεβιτς αποδεικνύονται ιδιαίτερα τολμηρές. Αφού σ’ αυτήν την πειραματική performance με όχημα την τεχνική του θεάτρου-ντοκουμέντο, μας αφηγούνται την εμπειρία τους, ανάμεικτη με προσωπικές προκαταλήψεις, αλλά και σκληρές όσο και πολύ αποκαλυπτικές εικόνες όψεων της βορειοκορεάτικης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, όπου δεν έχει πρόσβαση το δυτικό βλέμμα.
Η ποικιλοτρόπως «επικίνδυνη» και για πολλούς αμφιλεγόμενη performance από τη Σερβία, είχε την παγκόσμια πρεμιέρα της πριν από λίγες μέρες στο φεστιβάλ του BITEF. Δίχως αμφιβολία μια παράσταση που γεννά τον προβληματισμό και την αμφισβήτηση σε παγιωμένες, κυρίαρχες αντιλήψεις της «φιλελεύθερης» δυτικής κοινωνίας, που προσκαλεί το θεατή να γυρίσει το νόμισμα και από την άλλη πλευρά του.
Ελληνικοί υπέρτιτλοι.
18/10, 8:00-9:00 μ.μ.: From light to darkness / From orange to Black
Modified dog, Πολυμεσική performance / installation
Black Box
Μια performance / installation με σκοπό ένα ταξίδι προς το τέλος της ημέρας, την πορεία από το φως στο σκοτάδι, από το ορατό στο μη ορατό, και τη μετάβαση από το πραγματικό στο ονειρικό έχει ετοιμάσει το μουσικό σχήμα «Modified dog». Πρόκειται για μια πρωτότυπη μουσική και ταυτόχρονα φωτιστική / 3D video mapping σύνθεση με στόχο μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία.
Η παράσταση ξεκινάει με έντονο φως, χωρίς ήχο και ολοκληρώνεται στο απόλυτο σκοτάδι μέσα σε ένα πλήρες ηχητικό / μουσικό περιβάλλον. Σημαντικό μέρος της αφήγησης αποτελούν αποσπάσματα της ποίησης του Jack Kerouac και κειμένων του William S. Burroughs που ακούγονται στην παράσταση από ηχογραφήσεις των ίδιων των δημιουργών. Το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «στροφές στροφάλων» ακούγεται στο τελικό μέρος της παράστασης ωθώντας το ταξίδι μέσα σ’ ένα ατέρμονο όνειρο, το οποίο γίνεται η κινητήρια δύναμη για την συνέχεια προς την επόμενη μέρα.
18-19/10: Hotel
της Γιώτας Αργυροπούλου, από τη θεατρική ομάδα Blindspot Theatre Group
Θέατρο Άνετον
Ένας άντρας κατεβαίνει τα σκαλιά του «HOTEL». Κουρασμένος από την χρόνια αϋπνία του είναι έτοιμος να κάνει check-in στην υπηρεσία ύπνου που θα τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα ώστε απόψε να καταφέρει να κοιμηθεί.
Το «HOTEL» είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ μυθοπλασίας, όπου η δράση παίρνει θεατρική και συνάμα κινηματογραφική υπόσταση και διαδραματίζεται σ’ ένα νυχτερινό θέρετρο αφιερωμένο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου. Στο «HOTEL» ο Άντρας έχει άλλη μία ευκαιρία: να ξαναζήσει στιγμές που του λείπουν, να δει αγαπημένα πρόσωπα, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Ποιο είναι, όμως, το μυστικό που κρύβει ο Άντρας;
18-21/10: Jan Fabre Company – Workshop
Εργαστήρι με το βοηθό του ανατρεπτικού καλλιτέχνη, Σεντρίξ Σαρόν
Σφαγεία
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου το σώμα γίνεται ένα όργανο, που εξετάζει τη μετάβαση από τη φάση της δράσης στην υποκριτική. Η φαντασία και η συνείδηση της φυσικής οντότητας του ατόμου σταδιακά αυξάνονται και ο performer καλείται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση να γεφυρώσει το κενό μέχρι μια κατάσταση φυσικής μεταμόρφωσης.
Στην περίπτωση του Cédric Charron -γεννημένος στη Βρετάνη της Γαλλίας- έχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι ο ίδιος δεν επιλέγει εξ αρχής το χορό. Πρώτα ολοκληρώνει το MA του στα οικονομικά και στις πολιτικές επιστήμες και είναι το 1997, που αποφασίζει να σπουδάσει performance και χορό στο P.A.R.T.S in Brussels. Ο Charron ξεκίνησε να δουλεύει με τον Jan Fabre το 1999 για την παραγωγή «As Long As The World Needs a Warrior’s Soul». Αργότερα συνεργάστηκε και στις παραγωγές του Fabre «Je suis sang», «Tannhäuser», «The Crying Body», «History of Tears», «Orgy of Tolerance» και «Prometheus landscape II». Επίσης, συνεργάστηκε στο «Preparatio Mortis» ένα σόλο για την Annabelle Chambon και χόρεψε στην ταινία του Pierre Coulibeuf «Les Guerriers de la beauté». Συμμετέχει, ακόμα, στο 24ωρο project του Jan Fabre «Mount Olympus», που παρουσιάστηκε στα περσινά «Δημήτρια».
Παράλληλα με τη δουλειά του με τον Fabre, ίδρυσε και το σχήμα «Cedana» μαζί με την Annabelle Chambon και μέσω αυτού έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως οι Boris Charmatz, William Forsythe, Thierry de Mey, Michèle Anne de Mey, Fatou Traoré και Filip Sangdor. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και απόφοιτους από Ανώτερες Σχολές Χορού.
20/10: Η Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, του Μπ. Μπρεχτ
από το ΚΘΒΕ
Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

Το ανέβασμα του επίκαιρου αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, γραμμένο το 1939, όταν ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από τη μια ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα. Από την άλλη η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο. Η Άννα Φίρλινγκ, γνωστή ως Μάνα Κουράγιο, είναι η αντι-ηρωίδα του Μπρεχτ. Μάνα τριών παιδιών από διαφορετικούς πατέρες, είναι μια δαιμόνια εμπόρισσα που κατά τη διάρκεια του τριακονταετούς πολέμου (1618-1648) αγωνίζεται να επιβιώσει η ίδια και τα παιδιά της επιστρατεύοντας κάθε μέσο.
20/10: Αλέξανδρος Πλωμαρίτης
οπτικοακουστικό performance
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
O Aλέξανδρος Πλωμαρίτης, μέσα από μία αυτοβιογραφική περφόρμανς, αναζητά τις ρίζες του και ένα είδος ταυτότητας μέσα από τον οικογενειακό περίγυρο, αλλά και μέσα από την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Με οπτικοακουστικά μέσα (βίντεο), όπου αξιοποιούνται ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, εντοπίζει τα σημεία που τον συνδέουν τόσο με τον παππού του, όσο και με την πόλη, στην οποία ο πρόγονός του εγκαταστάθηκε και έζησε. Στην ίδια πόλη, την οποία και ο ίδιος ο καλλιτέχνης σήμερα έχει ως έδρα ζωής και δημιουργίας.
Ελεύθερη Είσοδος
22/10: Wot? Not Fish
Bread & Circuses
θεατρική παράσταση βασισμένη σε ντοκουμέντα ζωής
Θέατρο Άνετον

Σκεφτείτε περίπου 55 χρόνια έγγαμου βίου αποτυπωμένα σε περισσότερα από 3.000… ερωτικά ραβασάκια. Από το καμάρι για τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, τα ερωτικά ακροβατικά μιας πλούσιας ερωτικής ζωής, και τον εγκλεισμό του έτερου αυτιστικού γιου τους και το θάνατό του, μέχρι τις βόμβες που έπεφταν στο Λονδίνο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τη συζυγική γκρίνια επειδή η μεν ήθελε να αγοράσει γούνα και επειδή ο δε ήταν πάντα ασουλούπωτος.
Όλα ξεκίνησαν το 1926 όταν ο υποδηματοποιός Αμπ Σόλομονς ζωγράφισε ασυναίσθητα ένα σχέδιο στον καφέ φάκελο με το βδομαδιάτικο που έδινε στη γυναίκα του, Σέλι. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους μέχρι το 1982, ο Αμπ εξέλιξε την τέχνη του, σχεδιάζοντας μια εικόνα στο φάκελο κάθε εβδομάδας για τη Σέλι. Αυτές οι εικόνες –εβδομαδιαία εικαστικά ντοκουμέντα αγάπης- καταγράφουν την οικογενειακή ζωή των Αμπ και Σέλι και τα σκαμπανεβάσματα της, με σπουδαίο πνεύμα και ζεστασιά και μια ευτυχή ειλικρίνεια.
22/10: The nest-one route to freedom’/Trial 0ne
Ομάδα vita activa, παράσταση χοροθεάτρου σε σκηνοθεσία Δ.Καπουλίτσα
Σφαγεία

Ένα τρισδιάστατο κόμικ με διάθεση φουτουριστική που αγγίζει την αισθητική των κόμικς manga. Το σώμα γίνεται το μολύβι του σκιτσογράφου και σχεδιάζει σε πραγματικό χρόνο την ατμόσφαιρα των καρέ. Η ηρωίδα Jiyū μέσα από ένα κόσμο εσωτερικών συγκρούσεων, αναζητά την ταυτότητά της για μια νέα επανεκκίνηση. Tαξιδεύει και αναρωτιέται πού να έχει φωλιάξει η ελευθερία της και την αναζητά σε μία δαιδαλώδη διαδρομή. Πρόκειται για μια παράσταση σε χορογραφία της Δέσποινας Καπουλίτσα –χορεύουν η ίδια και η Ευανθία Σωφρονίδου- με χρήση σκηνικών αντκειμένων που πραγματεύεται την έννοια της ελευθερίας. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ελίζας Μοσχοπούλου και η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Δημήτρη Δαλέζη.
Διάρκεια:37′
22/10: Παύλος Παυλίδης και οι BMovies
Συναυλία του δημοφιλούς τραγουδοποιού
Principal

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο συναυλίες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό ο Παύλος Παυλίδης & οι B-movies επιστρέφουν στην αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη. Έχοντας στις αποσκευές τους το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο «Μια Πυρκαγιά Σ’ Ένα Σπιρτόκουτο», που κυκλοφόρησε στις αρχές Απριλίου (Inner Εar), θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε όλη την μουσική πορεία του αγαπημένου τραγουδοποιού από τα «Ξύλινα Σπαθιά» μέχρι και το σήμερα
22-23/10: Athens Video Dance Project (AVDP)
Σφαγεία
Για δεύτερη χρονιά, η ομάδα του ATHENS VIDEO DANCE PROJECT έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να μας ξεναγήσει σ’ αυτή τη νέα μορφή έκφρασης μέσα από την οποία η τέχνη του χορού συναντά τον κινηματογράφο, στην τέχνη του videodance. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα διήμερο με προβολές σύντομων έργων. Πρόκειται για 24 δημιουργίες από 15 χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ιταλία, Ισραήλ, Ινδία, Ολλανδία, Νορβηγία και Κίνα), ενώ κάθε βραδιά θα κλείνει με δυο ταινίες χορού μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα κάθε βραδιάς είναι διαφορετικό και προβλέπει την προβολή σύντομων έργων videodance (45 λεπτά), διάλειμμα 10 λεπτών και προβολή 2 ταινιών χορού μικρού μήκους (30λεπτά). Πιο αναλυτικά, την πρώτη βραδιά μία εγκαταλειμμένη πισίνα μεταμορφώνεται σε τόπο αναμέτρησης για τους έφηβους χορευτές του «Sink or Swim» –πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Dutch Media Fund του Performing Arts Fund, του κρατικού καναλιού NTR και του Cinedans – Dance On Screen φεστιβάλ της Ολλανδίας. Τη σκυτάλη παίρνει η Clara van Gool, γνωστή από την πολύχρονη συνεργασία της με τους DV8, που σκηνοθετεί τους υπέροχους Jordi Cortés και Damián Muñoz στη μονομαχία του «Coup de Grâce» -ντουέτο που πρωτοπαρουσιάστηκε ως live performance και ύστερα μετατράπηκε σε ταινία χορού.
Τη δεύτερη βραδιά, στο έντονα πολιτικό «Μortiality not Fighting» κυριαρχεί μία χορογραφία, που συνδυάζει τον μεταμοντέρνο χορό και τον πολιτισμό των πολεμικών τεχνών του «Πα Κουά Τσάνγκ», ενώ το «Beach Party Animal» είναι ένα φιλμ-πορτρέτο της βρετανικής εκκεντρικότητας και της ζωής στην παραλία του Brighton. Εκεί όπου η γη συναντά τη θάλασσα και οι άνθρωποι έρχονται για να παρατηρήσουν και να παρατηρηθούν: μία σειρά από σταθερά κινηματογραφικά κάδρα, που «συλλέγουν» ιδιωτικές στιγμές σε δημόσιους χώρους.
Ώρες προβολών:
22/10 22:30
23/10 20:30
8-9/10: Το Α.Π.Θ. στην πόλη / 90 χρόνια Α.Π.Θ.
Θεατρικά, εικαστικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, προβολές
Πλατεία Αριστοτέλους-Ολύμπιον / Ο.Λ.Θ.
Το Αριστοτέλειο (με έμβλημα τον… Άγιο Δημήτριο!) Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «εξορμά» στην πόλη και παρουσιάζει το έργο του στο κοινό. Θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια, προβολές δίνουν στους πολίτες μια γεύση από τη ζωή και τη δράση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΑΠΘ.
Οκτ- Νοέ: Έκθεση έργων του Nikola Saric
Αγιορείτικη Εστία
Σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε μια έκθεση με 46 έργα με θέματα από τις συλλογές του με Παραβολές του Ιησού και τον κύκλο με Προφήτες και Αγίους
5/10/2016: Καπάνι Project
Μουσική – performance
Με φόντο την αγορά της Θεσσαλονίκης, με τα καταστήματα όλα ανοιχτά -ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία, μπακάλικα, αλλά και μαγαζιά με ρούχα- με το παλιό και το νέο να συναντιούνται σ’ έναν χώρο γεμάτο ιστορίες και μνήμες … ξεκινάει το «Καπάνι Project», στο… Καπάνι. Για ένα 24ωρο, μέσα από μουσικές, θέατρο δρόμου, performances, αλλά και μεταμεσονύκτιες δράσεις οι νέοι θα γνωρίσουν την περιοχή και τη σημασία της, οι παλιοί θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν. Μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί και performers συμπράττουν με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της αγοράς, τους περαστικούς και τους πελάτες. Ανάμεσα σε ψάρια, φρούτα, γεύσεις, μυρωδιές, υφάσματα, αρώματα, χρώματα και παραδόσεις μοιράζονται, πειραματίζονται, αλληλεπιδρούν και τελικά φτιάχνουν έναν νέο κόσμο μέσα στον παλιό, γεμάτο φαντασία και έμπνευση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ζωγράφος Χρήστος Αλαβέρας αναλαμβάνει χρέη «εικαστικού ρεπόρτερ» και θα καταγράφει σχεδιαστικά τα τεκταινόμενα, τους performerς, το κοινό και τους μαγαζάτορες, ενώ τα σχέδια αυτά θα εκτίθενται άμεσα στους χώρους της αγοράς ως μια εικαστική μαρτυρία.
Ας σημειωθεί ότι θα υπάρχουν και δυο μουσικές σκηνές (Stage 1: Οδός Κυδονιάτου & Βλάλη & Stage 2: Οδός Ασκητού), όπου από τις 17:30– 24:00 γνωστοί dj θα δίνουν το ρυθμό.
Διάρκεια: 24 ώρες, 00:00-23:59
Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ
Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dimitria.thessaloniki.gr.
Τα εισιτήρια στην πλειονότητα των εκδηλώσεων (πέραν αυτών με ελεύθερη είσοδο και δύο εκδηλώσεων -της όπερας “Αΐντα” και της συναυλίας της ορχήστρας Δωματίου του “Teatro alla scala” του Μιλάνο στο Μέγαρο Μουσικής που κοστίζουν 30-15 ευρώ) κυμαίνονται μεταξύ 5-12 ευρώ.
Τα φετινά Δημήτρια θα διαρκέσουν από την 1-23 Οκτωβρίου.