Για «λόμπι των ζόμπι» έκανε λόγο από το βήμα του Thessaloniki Summit ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, «φωτογραφίζοντας» ευθέως εκείνους τους επιχειρηματίες, που έβγαλαν εκτός χώρας τα κεφάλαια τους και την ίδια στιγμή εμφανίζονται αναξιοπαθούντες, δεν πληρώνουν τα τραπεζικά χρέη τους και ζητάνε νέες δανειοδοτήσεις για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις τους.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το παραπάνω φαινόμενο, σημειώνοντας πως το «λόμπι των ζόμπι» διάγει τρυφηλή ζωή, κρατάει έξω τα λεφτά του και δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του εντός χώρας, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των επιχειρηματιών που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους και την ίδια στιγμή έχουν διώξει τα χρήματα τους στο εξωτερικό.
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτά τα «ζόμπι» θέλουν να λεηλατήσουν και τους τελευταίους εναπομείναντες πόρους της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή δεν χαρίζονται στεγαστικά δάνεια σε φτωχά νοικοκυριά, που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία.
«Τα λεφτά έξω και δικά μας, οι ζημιές μέσα και δικές σας» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης ότι είναι η τακτική αυτών των επιχειρηματιών.
Αναφερόμενος στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, δήλωσε ότι χρειάζονται 100-120 δις. Ευρώ απλά για να επανέλθουμε στα επίπεδα προ της κρίσης.
Μάλιστα μίλησε για «Πλατεία Επενδυτικού Κλαυθμώνος» απλωμένη ευρύτερα σε όλη τη χώρα, λέγοντας ότι δυστυχώς όσο περισσότερο προχωρά μία επένδυση στη χώρα, τόσο αυξάνονται τα ευγενή κίνητρα κάποιων για να την μπλοκάρουν.
Έτσι, χρειάζεται η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου με ολική και ολιστική έγκριση των επενδύσεων εκ των προτέρων, ενώ είπε ότι πολλές φορές το πρόβλημα των επενδυτών είναι η αναπάντεχη τρικλοποδιά.
Για το θέμα των επενδύσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Σάνη ΑΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε πως η ιστορία της αδειοδότησης επενδύσεων στην Ελλάδα έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ. Επιπλέον, περιγράφοντας μία προσπάθεια επένδυσης από την πλευρά της δικής του εταιρείας, τόνισε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η ανέγερση ενός νέου τουριστικού συγκροτήματος (επί θεμελίων παλαιότερου που θα κατεδαφιστεί), γιατί επί 4 μήνες το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο, που χρειάζεται να δώσει την άδεια του, δεν υφίσταται, καθώς έχει διαλυθεί και κανείς δεν ξέρει πότε θα επανασυσταθεί.
«Υπέρμετρη βλάβη στην εικόνα της χώρας από την εξέλιξη της επένδυσης της Eldorado Gold»
«Εάν ήξερε η Eldorado ότι θα αντιμετωπίσει αυτά, ποτέ δεν θα ερχόταν να επενδύσει στην Ελλάδα» είπε από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κ. Δημήτρης Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός αμφισβητούνται αποφάσεις του ΣτΕ και χτίστηκαν πολιτικές υποστάσεις γύρω από το θέμα της.
Ο ίδιος τόνισε ότι η επιχείρηση συμμετέχει υπεύθυνα στο διάλογο με το υπουργείο με σκοπό την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, δηλώνοντας ότι « οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου προκάλεσαν υπέρμετρη βλάβη όχι μόνο στην εταιρεία, αλλά και στην εικόνα της χώρας. Όσο η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα δεν προχωράει, η Ελλάδα θα παραμένει μία χώρα μη φιλική προς τις επενδύσεις».
Όπως ανέφερε τα μεταλλευτικά αποθέματα της Ελλάδας εκτιμώνται σε αξία σε 79 δις. ευρώ και το μεγαλύτερο ποσοστό τους βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίας του Summit, ο εκτελεστικός εταίρος της εταιρείας EY Greece, κ. Πάνος Παπάζογλου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία έρευνας της Ipsos Opinion υπογράμμισε ότι οι βορειολλαδικές επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά τις εξαγωγές, από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας.
Στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από το 59% εξάγει σε πάνω από 20 χώρες, έναντι 47% στο σύνολο του δείγματος. Το 25% διαθέτει παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό, έναντι του 20% της επικράτειας, ενώ το 91% εξάγει στα Βαλκάνια, έναντι 89% του συνολικού δείγματος.
Ωστόσο, η ενίσχυση των εξαγωγικών επιδόσεων των ελληνικών επιχειρήσεων απαιτείται να περάσει από τα προϊόντα χαμηλότερης αξίας σε υψηλότερης, καθώς και από τα commodities στα ανταγωνιστικά διεθνώς τελικά προϊόντα.