Φορώντας αθλητικά παπούτσια, γάντια και με όχημα την καλή τους διάθεση,  41 εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη, έκαναν το καλοκαιρινό σύνθημα πράξη: είπαν ένα ηχηρό «ΌΧΙ σε σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές».

Το ραντεβού δόθηκε χθες στις 18:30 στην ακτή Σοφούλη, στην περιοχή Καραμπουρνάκι, στην Καλαμαριά, ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα των εταιρειών Thrivinglife4u και Reigniteyourmusicalpassion, στο πλαίσιο προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά ζητήματα των επιχειρήσεων και των κατοίκων της πόλης. Ο καθαρισμός της παραλίας διήρκησε περίπου δυόμιση ώρες, με τους εθελοντές να συγκεντρώνουν 25 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών!

skoupidia-kadoi.jpg

«Είναι η πρώτη φορά που οργανώνουμε μια τέτοια δράση και θεωρώ ότι είναι μόνο η αρχή! Σκοπός μας είναι η ευρύτερη αναβάθμιση της περιοχής, η οποία παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού η ακτή Σοφούλη ταυτίζεται με τον λιμένα «Κελλάριον», των βυζαντινών χρόνων» σημειώνει στο makthes.gr ο δημιουργός της πρωτοβουλίας, Αλέξανδρος Παπαναούμ, ο οποίος εργάζεται στο αντικείμενο του Personal & Executive Coaching για την αύξηση της παραγωγικότητας και την αποφυγή του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, τα συσσωρευμένα φύκια σε διάφορα σημεία της παραλίας καθώς και η παλίρροια της θάλασσας που κάλυψε την ακτή κατά τα 2/3 της έκτασής της δυσκόλεψαν ιδιαίτερο το έργο των εθελοντών, οι οποίοι παρόλαυτά δεν τα παράτησαν ούτε λεπτό.

ethelontes-sofouli.jpg
ethelonntes-sofouli1.jpg

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι μέχρι τελευταία στιγμή ήταν όλοι εκεί και βοηθούσαν. Μάλιστα μαζί μας συμμετείχαν και μερικοί ξένοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη δράση από το διαδικτυακό κάλεσμα μας, αλλά και δύο κωφοί, οι οποίοι ήταν και οι τελευταίοι που έφυγαν από την παραλία!» προσθέτει με ενθουσιασμό.

«Ντροπιαστικές» οι εικόνες στην ακτή – Ψάρια σε… αποσύνθεση

Σύμφωνα με τους εθελοντές που συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας, η ακτή σε όλο το μήκος της ήταν γεμάτη με απορρίμματα κάθε είδους, με πρωταγωνιστή φυσικά… το πλαστικό. «Τα περισσότερα ήταν πλαστικά. Μαζέψαμε ποτήρια, κουτάκια από μπύρες αλουμινένια, πάρα πολλά καλαμάκια, συσκευασίες από τρόφιμα, αρκετές πλαστικές σακούλες και πολλά καπάκια!» περιγράφει, η νεαρή εθελόντρια Μαρίνα Τριανταφυλλοπούλου. «Βλέποντας τέτοιες εικόνες, νιώθεις τελικά ότι ο κόσμος είναι αδιάφορος. Ωστόσο τέτοιες δράσεις με γεμίζουν αισιοδοξία. Μακάρι να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο και ιδιαίτερα τα παιδιά της ηλικίας μας, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε κάτι όμορφο που φυσικά θα έχει διάρκεια στον χρόνο» καταλήγει.

Οι ντροπιαστικές εικόνες ωστόσο, δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου του διοργανωτή, ο οποίος επισκέφτηκε την παραλία πριν από περίπου μια βδομάδα, το θέαμα που αντίκρισε ήταν κάτι παραπάνω από σοκαριστικό: Μεγάλα ψάρια ξεβρασμένα στην ακτή.. σε αποσύνθεση. « Αντίκρισα εικόνες που δεν περιγράφονται. Η θάλασσα ξέβρασε μεγάλα ψάρια, τα οποία κείτονταν ανέγγιχτα. Να φανταστείτε ότι με τόσο πλαστικό που προφανώς κατανάλωσαν, δεν τα άγγιζαν ούτε οι γάτες, ούτε καν οι γλάροι!» περιγράφει.

Παρόμοιες δράσεις σε διαφορετικές περιοχές στην πόλη, αναμένεται να διοργανωθούν από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: https://www.makthes.gr/thessaloniki-ekanan-lampiko-tin-akti-sofoyli-230651