Λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής που προέκυψαν από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, η «Θεσσαλονίκη» αποτυπώνει τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τις διακυμάνσεις σε καθένα από τα πέντε εκπαιδευτικά πεδία. Άνοδο στις ιατρικές, παραϊατρικές, νομικές και στρατιωτικές σχολές και παράλληλα μεγάλη βουτιά στις παιδαγωγικές και πολυτεχνικές σχολές είναι οι προβλέψεις των ειδικών, που δεν αποκλείουν μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής για αρκετές σχολές, στις οποίες θα εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμό ακόμη και κάτω από τη βάση.
Αντίστροφα μετρούν οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα τερματίζεται η αγωνία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αύριο και ως την Παρασκευή είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, οπότε οι περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα γνωρίζουν σε ποιες σχολές και σε ποιες πόλεις θα φοιτήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναλύσουν τα δεδομένα και τονίζουν πως το χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων είναι πως δεν μπορούν να συγκριθούν με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στα επιστημονικά πεδία αλλά και των λιγότερων εξεταζόμενων μαθημάτων. Οι σχολές με υψηλή ζήτηση αναμένεται να καταγράψουν άνοδο των βάσεων, ενώ εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η εισαγωγή ενός μεγάλου ποσοστού μαθητών με χαμηλές βαθμολογίες, ακόμη και κάτω από τη βάση, στις λεγόμενες καλές σχολές της περιφέρειας.
Οι εκτιμήσεις
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο: Οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να καταγράψουν ελαφρώς ανοδική τάση στις περιζήτητες σχολές και μικρές μειώσεις στις υπόλοιπες. Ψηλά θα κρατηθούν οι βάσεις στις σχολές της Νομικής, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τα 18.000 μόρια, αλλά και στο τμήμα Ψυχολογίας. Στο συγκεκριμένο πεδίο, που περικλείει τις ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για λίγες θέσεις. Όπως εξηγεί στη «Θ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος Γιάννης Βαφειαδάκης, «οι μεγάλες σχολές θα κατέβουν και οι χαμηλές θα ανέβουν, καθώς στο πρώτο πεδίο οι επιλογές είναι περιορισμένες λόγω του μικρού ποσοστού στις θέσεις των εισακτέων».
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο: Στο πεδίο αυτό, που οδηγεί στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες, αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές, ακόμη και στις πιο υψηλές, λόγω του μικρού αριθμού των υποψηφίων. «Οι βάσεις θα κινηθούν εντυπωσιακά προς τα κάτω» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειαδάκης. Παρά την αναμενόμενη πτώση ακόμη και σε σχολές που βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών, οι πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να διατηρήσουν το όριο των 17.000 μορίων.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο: Οι βάσεις αναμένεται να καταγράψουν σημαντική άνοδο, με τις σχολές της Ιατρικής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να ξεπερνούν τα 19.000 μόρια. «Η μεγάλη αύξηση στις ιατρικές σχολές θα συμπαρασύρει και τις παραϊατρικές και το Βιολογικό, που επίσης αναμένεται να καταγράψουν άνοδο», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδος.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο: Αναμένεται να καταγραφούν τα υψηλότερα ποσοστά πτώσης των βάσεων, με τους εκπαιδευτικούς να βλέπουν την εισαγωγή σε καλές σχολές μαθητών με βαθμολογίες ακόμη και κάτω από τη βάση. Στο συγκεκριμένο πεδίο, που οδηγεί στις επιστήμες της εκπαίδευσης, αναμένεται πτώση στις παιδαγωγικές σχολές, που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται μεταξύ άλλων στην κακή επίδοση των μαθητών στο 5ο μάθημα επιλογής, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό έγραψε κάτω από τη βάση. Οι βάσεις εισαγωγής στις άλλοτε περιζήτητες σχολές της Παιδαγωγικής καταγράφουν τα τελευταία χρόνια πτώση. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, «αναμένεται να εισαχθούν σ’ αυτές μαθητές με λιγότερα από 10.000 μόρια».
Στο 5ο επιστημονικό πεδίο: Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών, οι εκπαιδευτικοί έλεγαν με νόημα ότι θα υπάρξει «πτώση παντού». Αυτό εξακολουθούν να τονίζουν και τώρα. Στις σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται πτώση των βάσεων. Η αρνητική επίδοση των υποψηφίων στα μαθηματικά και η γενικότερη χαμηλή επίδοσή τους θα κατεβάσει κι άλλο τις βάσεις, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως θα υπάρξουν σχολές όπου οι μαθητές θα εισαχθούν με λιγότερα από 800 μόρια.
Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές
Οι βάσεις εισαγωγής για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αναμένεται να διατηρηθούν στα περσινά υψηλά επίπεδα. Οι σχολές αυτές, που συνεχίζουν να είναι οι πιο δημοφιλείς για τους υποψήφιους καθώς συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που τις καθιστούν «καλές σχολές», δηλαδή άμεση επαγγελματική εξασφάλιση, φαίνεται πως και φέτος θα απαιτήσουν άριστες βαθμολογίες. Συγκεκριμένα, οι βάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων αναμένεται να ανέβουν, με τον πήχη να μπαίνει ακόμη πιο υψηλά για τους αριστούχους.
Φοιτητές με επίδοση κάτω από τη βάση
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι φέτος θα υπάρξουν υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε σχολές ΤΕΙ αλλά και ΑΕΙ της περιφέρειας με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, τόσο από το 4ο όσο και από το 5ο επιστημονικό πεδίο. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες, καθώς πολλοί υποψήφιοι θα εισαχθούν φέτος σε σχολές που κάποτε θεωρούνταν απλησίαστες με βαθμολογίες που χαρακτηρίζονται «μέτριες». Οι εκπαιδευτικοί αναμένουν διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής και σπεύδουν να τονίσουν πως δύσκολα μπορούν να υπάρξουν συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της αλλαγής του συστήματος.
Για τους άριστους μαθητές ο ανταγωνισμός φαίνεται πως θα είναι και φέτος μεγάλος, καθώς στις περιζήτητες σχολές της Νομικής, της Ιατρικής και της Πολυτεχνικής, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και στα τμήματα Ψυχολογίας, ΜΜΕ καθώς και τα οικονομικά τμήματα, ο πήχης θα ανέβει και οι υποψήφιοι θα δώσουν σκληρή μάχη για μια θέση στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.
Προβληματισμός για τις επιδόσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τέσσερις στους δέκα υποψηφίους έγραψαν κάτω από τη βάση, δηλαδή 39.000 μαθητές από τους 100.000 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, ενώ ένας στους πέντε μαθητές δεν πλησίασε τη βαθμολογία του 10. Αυτές οι μέτριες επιδόσεις των μαθητών δημιουργούν προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, 20.000 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια, ενώ αντίθετα μόλις 758 είναι οι μαθητές που συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.000 μόρια. Οι εκπαιδευτικοί αποδίδουν αυτή την αναντιστοιχία «στη συνεχή αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και στην αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων την ώρα που οι μαθητές έχουν μπει στον αγώνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα διαφορετικό κλίμα στα σχολεία», όπως επισήμανε ο κ. Βαφειαδάκης.
Αλλαγές στις εγγραφές
Οι πρωτοετείς φοιτητές θα εγγραφούν φέτος στις σχολές των ΑΕΙ με το νέο σύστημα, που αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας καταργείται η προσκόμιση του αποδεικτικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία καταργείται η «υποβολή ευκρινούς φωτοαντίγραφου του τίτλου της απόλυσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δηλαδή του απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης, το οποίο μέχρι φέτος ήταν απαραίτητο για τη διοικητική διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στα τμήματα και στις σχολές των πανεπιστημίων, των ανώτατων εκκλησιαστικών ακαδημιών και των ΤΕΙ.
Πηγή: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Agonia_telos_gia_tis_panellinies-Pos_tha_diamorfothoyn_oi_vaseis_eisagogis_se_AEI_kai_TEI