Άγριες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς, συνέθεταν το σκηνικό τρόμου που στήθηκε τη νύχτα στο hot spot της Μόριας με τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν μαζικά τον καταυλισμό που έχει πλέον καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του.
Η νέα ένταση ξεκίνησε το βράδυ, λίγες ώρες μετά τα απογευματινά επεισόδια, όταν συγκρούστηκαν ομάδες Πακιστανών και Αφγανών μεταναστών. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν με την εμπλοκή κι άλλων εθνοτικών ομάδων και γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Μεγάλες εστίες φωτιάς άρχισαν να ξεπηδούν από διάφορα σημεία του καταυλισμού, με σκηνές, κοντέινερ και άλλο εξοπλισμό να παραδόδεται στις φλόγες.
Η πτέρυγα όπου φιλοξενούνται 140 αστνόδευτοι ανήλικοι εκκενώθηκε με τα παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλή περιοχή στο πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης ενώ, σύμφωνα με την Guardian που επικαλείται αστυνομικές πηγές, περίπου 3.000 – 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έριξαν την περίφραξη και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς τη Μυτιλήνη.
Την ίδια ώρα δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη μαζική φυγή και, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μετά τις 23.00 το βράδυ, πολλοί από τους μετανάστες που είχαν εγκαταλείψει το hot spot άρχισαν να επιστρέφουν σε αυτό.
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας έδωσαν μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κατάφεραν να τις σβήσουν, με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, να κάνει λόγο για καταστροφή περίπου του 60% των εγκαταστάσεων.
Μαρτυρίες εθελοντών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον χώρο φιλοξενίας ανέφεραν πως ένα πολύ μεγάλο μέρος τους είχε αδειάσει και πως μεγάλες ομάδες προσφύγων συνέχιζαν να κατευθύνονται προς την πόλη, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν υπήρχαν πληροφορίες για τραυματίες.
Στη Μυτιλήνη την ίδια ώρα εθελοντές έδιναν μάχη προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος για τη προσωρινή φιλοξενία μερίδας των άστεγων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Λέσβου. Νωρίτερα ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός είχε δηλώσει στο Έθνος πως η κατάσταση είνσι εξαιρετικά κρίσιμη και είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να στείλει ένα πλοίο για την αποσυμφόρηση του νησιού με τη μεταφορά σημαντιού αριθμού ατόμων στην ηπειρωτική χώρα.
Ανησυχία και συσκέψεις στην Αθήνα
Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις στο νησί προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος η ένταση να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα νησιά που υπάρχουν αντίστοιχες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα από τις 9 το πρωί να βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για την συζήτηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης Γιαννέλλης δήλωσε πως, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.
Σε σύσκεψη αυτή τη στιγμή συζητιούνται επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.
Πηγές: ethnos.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Guardian και Lesvosnews.gr