Συνέντευξη στην Κυριακή Τσολάκη για το makthes.gr με αφορμή τις συναυλίες της ερμηνεύτριας στο Sani Festival και το Φεστιβάλ Ολύμπου

Αυτό το καλοκαίρι περιπλανιέται «από το ένα πέλαγος στο άλλο», όπως μας λέει. Από την Κω και τη Ρόδο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα μέχρι το Άργος, τα βήματά της θα την οδηγήσουν πιο κοντά μας, αφού η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα βρεθεί για ένα βράδυ στον Λόφο της Σάνης Χαλκιδικής στο πλαίσιο του Sani Festival και της ενότητας Greek Variations. «Είναι ένας χώρος πραγματικά μαγικός που μας εμπνέει και χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που τον επισκέπτομαι, όχι μόνο για τον πολιτισμό του αλλά και για τον πολιτισμό των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, τον αγαπούν και κάθε χρόνο φροντίζουν να γίνεται ένα πολύ ωραίο φεστιβάλ», λέει στο makthes.gr. Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιήσει συναυλία στον Πλαταμώνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου. «Θα εμφανιστώ για πρώτη φορά στο κάστρο που είναι κι αυτός πραγματικά ένας υπέροχος χώρος», προσθέτει.

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους πολυάριθμους σταθμούς της φετινής, αρκετά πυκνής περιοδεία της. «Είναι τέλεια, μην το συζητάτε. Μου αρέσουν όλα αυτά, είναι η ζωή μου…», τονίζει όταν μιλάμε για το βαρύ θερινό της πρόγραμμα . Εξάλλου δηλώνει «άνθρωπος της ανοιχτής θάλασσας» και της περιήγησης. «Με χαροποιεί η επικοινωνία και δεν με κουράζουν τα ταξίδια. Είναι καταπληκτικό να συναντάς έστω και μια φορά τον χρόνο κάποιους ανθρώπους με τους οποίους έχεις συνδέσει τη ζωή σου, έχουν γίνει φίλοι σου και, δυστυχώς, λόγω δουλειάς δεν τους βλέπεις τακτικά. Τότε είναι και πιο έντονα τα συναισθήματα», τονίζει.

«Σε απευθείας σύνδεση» με το κοινό της

Όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται διαρκώς «Σε απευθείας σύνδεση» με το κοινό της, αφού αυτός είναι ο τίτλος της περιοδείας της, η οποία περιλαμβάνει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που άρχισε τον περασμένο χειμώνα στο Gazarte της Αθήνας, πήρε έξι παρατάσεις, παρουσιάστηκε σε πόλεις του εξωτερικού, ενώ θα ταξιδέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου για την Κύπρο και αργότερα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. «Είναι το πιο εξωστρεφές πρόγραμμα των τελευταίων είκοσι χρόνων. Το ονόμασα έτσι γιατί ήθελα μια απευθείας σύνδεση με το κοινό χωρίς κεραίες και wifi, αποκλειστικά μέσα από το συναίσθημα και την καρδιά», υπογραμμίζει.

Μόνο που στη συναυλία της στο Σάνη θα υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες, αφού θα έχει καλεσμένο της στη σκηνή έναν φίλο της με τον οποίο δεν έχουν ξανακάνει κοινές εμφανίσεις. Πρόκειται για τον γνωστό δημιουργό κι ερμηνευτή Νίκο Πορτοκάλογλου. «Τον αγαπώ και τον έχω τραγουδήσει σε άσχετο χρόνο. Ο Νίκος είναι ένα πολύ ουσιαστικό κεφάλαιο στην ελληνική μουσική, καταπληκτικός καλλιτέχνης, πάρα πολύ ευγενικός και χαμηλών τόνων, με ιδιαίτερη φωνή, ενώ μας έχει δώσει υπέροχα τραγούδια. Ήθελα να συναντηθώ μαζί του και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Στη διάρκεια της συναυλίας δεν θα πούμε μόνο τραγούδια που έχω ερμηνεύσει εγώ, αλλά και δικά του και θα έχουμε και εκπλήξεις. Με γοητεύει πολύ το ηχόχρωμα της φωνής του αλλά και όλα τα κομμάτια του που τα ξέρω απέξω κι ανακατωτά», φανερώνει η ερμηνεύτρια.

alkhstis-protopsalth-nikos-portokalogloy.jpg

Άνθρωπος με ανεξάντλητη ενέργεια και πηγαίο αυθορμητισμό, ορμητική, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη βρίσκεται σε κάθε συναυλία σε διαρκή κίνηση, οργώνει τη σκηνή, άλλοτε παίζει κρουστά, άλλοτε κιθάρες, έχοντας πάντα μια ιδιαίτερη σωματική έκφραση «Δεν είμαι του καναπέ», αυτοχαρακτηρίζεται. «Βαριέμαι πολύ γρήγορα και γι’ αυτό αναζητώ διάφορους τρόπους να εκφραστώ πάνω στη σκηνή. Πάντα κάνω αυτό που ονειρεύομαι και αυτό που προετοιμάζω πάρα πολύ καιρό πριν. Τίποτε δεν γίνεται στο πάρα πέντε και τυχαία», συμπληρώνει.

Τονίζει πως αυτό που βλέπουμε στη σκηνή δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με αυτό που συμβαίνει και στην προσωπική της ζωή. «Μπορώ να σας πω ότι στη ζωή μου κάνω και ‘χειρότερα’ πράγματα. Είμαι άνθρωπος της φύσης, ανεβαίνω βουνά, κολυμπάω. Η δράση με την υγιή της μεταφορά είναι από τα χαρακτηριστικά μου. Θέλω να συμμετέχω, να ανοίγω δρόμους, να βρίσκομαι σε επαφή με τον κόσμο, να είναι ανοιχτό το μυαλό μου, οι σκέψεις μου και η ψυχή μου σε καινούργια πράγματα που βλέπω και νιώθω. Θέλω να είμαι μέσα στη ζωή», λέει.

«Στο αίμα μου κυλάει η μουσική και όχι η πολιτική»

Πολυφασματική κι ανήσυχη μέσα στην πολυποίκιλη αυτή δράση της χρημάτισε πριν τέσσερα χρόνια για 22 ημέρες αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. «Ήταν μια πολύ τιμητική πρόσκληση για μένα να υπηρετήσω τη χώρα αφού με χρειαζόταν. Χάρηκα και έζησα τη στιγμή, την ένιωσα και δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα της ορκωμοσίας που ήρθαν στο μυαλό μου εικόνες και άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν κοντά μου, όπως ο πατέρας, η μητέρα μου, κάποιοι φίλοι που ξέρω ότι θα χαίρονταν πολύ με αυτή την ιστορία. Αυτό όμως τελείωσε και στο αίμα μου κυλάει η μουσική και όχι η πολιτική. Θεωρώ ότι μέσα από τη μουσική μου, γυρίζοντας όλο τον κόσμο και μεταφέροντας το πολυτιμότερο άνθος της χώρας μας, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, κάνω την καλύτερη εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα. Οπότε δεν ήταν και πολύ μακριά όλο αυτό που μου ζήτησε η πατρίδα».

Παρόλα αυτά η πολιτική είναι κάτι που παρακολουθεί και την ενδιαφέρει πάντα. «Έχουμε διανύσει μια περίοδο που υπήρξε φοβερή αναστάτωση στη χώρα. Τα πράγματα ήταν λίγο θολά. Μέσα από τις συνεντεύξεις που έκανα τότε στο εξωτερικό έζησα το πόσο όλοι μας έβλεπαν με περίεργο μάτι όταν άκουγαν ότι είμαστε από την Ελλάδα. Προσπαθούσα να τους πω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ότι σίγουρα έγινε λάθος, ότι υπήρξε και μια μερίδα ανθρώπων στο ρινγκ της πολιτικής που δυστυχώς μας έφερε σε κάποιο πολύ άσχημο σημείο. Από εκεί και πέρα έχω κουραστεί από τις λέξεις και τις υποσχέσεις κι έχω μάθει να είμαι πια επιφυλακτική με όλους και με όλα . Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια γενναία επανεκκίνηση στη χώρα μας και να δουλέψει ρολόι όπως δούλεψε το 2004, σ’ εκείνες τις φοβερές 15 ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήταν μια άλλη Ελλάδα».

alkhstis-protopsalth-sanh.jpg

Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; «Το σίγουρο είναι ότι αν δεν γίνουν επενδύσεις, αν δεν ανοίξουν οι δουλειές, αν δεν κοιτάξουμε με λίγο διαφορετικό μάτι τη χώρα μας, η οποία είναι το ωραιότερο σημείο του πλανήτη, δεν πρόκειται να πάμε παρακάτω. Τα έχουμε όλα. Πρέπει εμείς να αλλάξουμε τον τόπο μας για να αλλάξουν και οι άλλοι. Πρέπει να αγαπήσουμε τον πλησίον μας, την Ελλάδα, να τη βοηθήσουμε να μείνει καθαρή σε όλα τα επίπεδα, να φροντίσουμε το περιβάλλον της, να επεκταθούμε στον θαλάσσιο πλούτο της και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας με τους γείτονες γιατί αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια», καταλήγει.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Σε απευθείας σύνδεση

17 Αυγούστου Sani Festival – Λόφος Σάνης (Μαζί της ο Νίκος Πορτοκάλογλου)

18 Αυγούστου Φεστιβάλ Ολύμπου – Κάστρο Πλαταμώνα

Πηγή: https://www.makthes.gr/i-alkistis-protopsalti-sto-makthesgr-pisteyo-oti-prepei-na-ginei-mia-gennaia-epanekkinisi-sti-chora-mas-232208