Ένα βιογραφικό βιβλίο η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται σε μια φτωχή συνοικία της Ξάνθης, όπου ζουν ειρηνικά και αρμονικά Έλληνες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι είναι ο τόμος «Το τρένο του χτες – Μικρό Παρίσι στις παρυφές της Ξάνθης» του Αναστάσιου Τσορλίδη.
Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο δίνει ενδεικτικά και τον τόνο στον οποίο αυτό κινείται: “…Μπορεί να έχουν περάσει τριάντα ολόκληρα χρόνια αλλά θα μου μείνουν αξέχαστες οι πολιτικές συγκεντρώσεις του κυρίου Φαΐκογλου στην περιοχή μας και ειδικά αυτές που έγιναν παραμονές εθνικών εκλογών του 1985. Η εξέδρα είχε στηθεί στο περίπτερο του κυρ Γιάννη, ακριβώς μπροστά στον πιο εμπορικό δρόμο της συνοικίας μας, την οδό Δράμας. Βασικός τροφοδότης για την προεκλογική συγκέντρωση ήταν το καφενείο του κυρίου Κόλια, που βρισκόταν ακριβώς πίσω από το περίπτερο.
Ένα τραπέζι πάνω σε ένα ξύλινο βάθρο, σαν αυτά που είχαν οι δάσκαλοι τα παλιά χρόνια στις σχολικές τάξεις, δημιουργούσαν το κεντρικό σκηνικό στο οποίο θα έβγαζε τον πολιτικό του λόγο ο υποψήφιος βουλευτής. Ακριβώς πίσω από το τραπέζι δύο γιγαντιαίες αφίσες. Η μία ήταν του υποψηφίου και η άλλη του προέδρου της δημοκρατικής παράταξης. Πάνω σε δύο καρέκλες είχαν τοποθετήσει ένα διπλό κασετόφωνο που ήταν συνδεμένο με δύο ‘προπολεμικά’ ηχεία που έβγαζαν απαίσιο ήχο ανεξαρτήτως της ιστορικής σημασίας τραγούδια που ακούγονταν: ‘Ο ήλιος ο πράσινος, ο ήλιος που ανατέλλει μας οδηγεί’, ‘Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς και τσικουδιά στους καφενέδες τα παλικάρια να κερνάς’.
Πάνω στο τραπέζι οι συνεργάτες του υποψηφίου με τους υπαλλήλους του καφενείου έδιναν τη δική τους μάχη για τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις. Ο μικροφωνισμός ήταν τόσο έντονος που ήθελες δύο ολόκληρες μέρες για να συνέλθεις. Το σκηνικό συμπληρωνόταν από 2-3 καντίνες, που σου έπαιρναν τη μύτη, μια και τα ωραία ξεκινούσαν μετά την προεκλογική ομιλία και αυτό το έζησα μόνο στις προεκλογικές ομιλίες του Αχμέτ Φαΐκογλου. Με το που τελείωνε και έφευγε ο υποψήφιος, οι υπάλληλοι του καφενείου μας έβαζαν στη διαπασών τραγούδια του Ζαφείρη Μελλά (γέννημα θρέμμα Ξανθιώτης) καθώς και της Ρίτας Σακελαρίου. Ο κόσμος ήταν εκεί, δεν έφευγε, χόρευε και απολάμβανε τα εδέσματα από τις καντίνες παρέα με άφθονη μπίρα. Ήταν κάτι σαν πανηγυράκι για την περιοχή…”.
Ο συγγραφέας
Ο Αναστάσιος Τσορλίδης γεννήθηκε στην πόλη της Ξάνθης το 1976. Σπούδασε στη σχολή Επιστημών και Υγείας όπου αποφοίτησε με άριστα κι έχει μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες. Έχει αρθρογραφήσει σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά με θέματα που αφορούν τα ΑΜΕΑ και την Υγεία.
Δραστηριοποιήθηκε από μικρή ηλικία υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε Νομοθετικό επίπεδο. To 2009 ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σήμερα εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχει συγγραφική δράση από το 2005.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σπανίδη. Σελίδες: 112. Τιμή: 6,36 ευρώ.