Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γ. Αμυράς / Xωρίς Κ.Ο. το Ποτάμι – Τα «καρφιά» του κόμματος στον πρώην βουλευτή του

Τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού προκαλεί η  ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής ο αριθμός των πέντε βουλευτών είναι ο ελάχιστος για την ύπαρξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου. Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά, όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό θέμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Αμυράς και προσθέτει πως ευχαριστεί τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάστηκε, εκφράζοντας την ευχή «οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».

Μετά την τελευταία εξέλιξη το Ποτάμι μένει με 4 βουλευτές, τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη και Γρ. Ψαριανό.

 

 

Η διάλυση της Κ.Ο προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες για το Ποτάμι με κυριότερη ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης παύει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρός της  και επομένως δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής.

Παράλληλα  το κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας.

Όσον αφορά στα “υλικά αγαθά”. Το Ποτάμι δεν θα δικαιούται να διαθέτει γραφεία στη Βουλή με τους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στην Κ.Ο να πρέπει να απολυθούν.

Ερώτημα τέλος παραμένει το τι πρόκειται να συμβεί με τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία αναλογεί στο Ποτάμι και κατέχει ο Σπύρος Λυκούδης.

Η λύση αναμένεται να δοθεί από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Κι αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 6 του Κανονισμού ορίζεται σαφώς ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων της Βουλής κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στο άρθρο 9 ορίζεται ότι αφ’ης στιγμής εκλεγεί κάποιος σε θέση Αντιπροέδρου η θητεία του διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Μόνος τρόπος για τον κ. Θεοδωράκη για να διασώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι η άμεση ένταξη κάποιου βουλευτή σε αυτή.

 

Ψαριανός στον realfm 97,8: Μέχρι το μεσημέρι μπορεί να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα – Μπορεί να ενταχθεί ο Θεοχαρόπουλος στο Ποτάμι

Την παραίτηση του από το Ποτάμι σε περίπτωση που ενταχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προανήγγειλε ο Γρηγόρης Ψαριανόςμιλώντας στον realfm 97,8 και τον Δημήτρη Καμπουράκη.

“Το είχαμε συζητήσει αλλά δεν είχε αποφασίσει ότι θα γίνει κάτι σήμερα. Το μόνο που είχαμε αποφασίσει και συζητήσαμε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη και με τον Γιώργο Μαυρωτά το βράδυ είναι ότι δεν δέχομαι εγώ την αντικατάσταση μου από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Μου είχαν πει ότι θα πάει στη θέση μου, γιατί εγώ ορίστηκα από το Ποτάμι να αντικαταστήσω τον Δανέλλη. Σήμερα μου είχαν πει ότι θα πάει ο Γιώργος Μαυρωτάς. Χθες το βράδυ πήρα και τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Μαυρωτά και τους είπα ότι δεν το δέχομαι αυτό, θα πάω εγώ στην Επιτροπή και μου είπαν εντάξει. Αλλά τώρα δεν πάει κανένας στην Επιτροπή όσο δεν υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ψαριανός και πρόσθεσε:

“Μέχρι το μεσημέρι μπορεί να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε χθες από τη Φώφη Γεννηματά, οπότε μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα του Ποταμιού. Οπότε θα πάω εγώ το απόγευμα στην Επιτροπή εκτός εάν αποφασίσουν κάτι άλλο, οπότε θα ξαναμείνουμε χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα”.

Στο ερώτημα εάν θα αποχωρήσει αν πάει ο κ. Θεοχαρόπουλος ο κ. Ψαριανός απάντησε: “Νομίζω ότι καλά το σκέφτηκες”.

 

Ποτάμι για Αμυρά: Διεκδικεί να γραφεί στο «δεξιό» πάνθεον ως ο βουλευτής που διέλυσε την ΚΟ

“Ο Γιώργος Αμυράς  λίγο πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ποτάμι. Διεκδικεί έτσι να γραφεί στο «δεξιό» πάνθεον ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.  Όπως αντιστοίχως γράφτηκε στο «αριστερό» πάνθεον ο κ.Δανέλλης ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Αμυρά. 

Και συνεχίζει: “Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι θα παραδώσουν την έδρα τους.  Ειδικά ο κ.Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης «ορκιζόταν» στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. «Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του”.

Όπως επισημαίνει το Ποτάμι: “Η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημα μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Δεν μειώνει όμως τη δύναμη των απόψεων μας, δεν μειώνει τη δύναμη μας στην κοινωνία”.

Και καταλήγει: “Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;”

 

 

 

 

Πηγή: http://www.real.gr/politiki/arthro/aneksartitopoiithike_o_giorgos_amyras_xoris_k_o_to_potami-521234/

 

 

Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  • Trending
  • Comments
  • Latest

Recent News